Aurelio De Laurentis i Rudi Garsija (©AFP)
Aurelio De Laurentis i Rudi Garsija (©AFP)

Buongiorno Italia: Trka ko će više da uništi šampionski Napoli

Vreme čitanja: 5min | čet. 12.10.23. | 14:15

Očekivalo se da Azuri otvore pobednički ciklus i neku vrstu dominacije u Seriji A, a u samo par nedelja nove sezone klub iz Napulja se vratio u svoju prethodnu dimenziju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Ne pamti se kada je jedan šampionski tim brže demontiran, deprimiran i razbijen kao što je to slučaj sa Napolijem. U razgradnji tima koji je osvojio skudeto na koji se čekalo 33 godine učestvuju svi, od predsednika i gazde kluba Aurelija de Laurentisa peko trenera Rudija Garsije do fudbalera.

Izabrane vesti

Odlazak Kristijana Đuntolija i Lučana Spaletije posle osvajanja šampinske titule, samo po sebi je predstavljalo anomaliju, ali se pravalo davnašnjom željom Kristijana Đuntolija da ode u Juventus i nepopravljivo kompromitovanim odnosom Spaletija sa De Laurentisom

Patron italijanskog prvaka nosi najveći teret odgovornosti jer je ostavio seriju otvorenih pitanja koja su dodatno zatrovala atmosferu u Kastel Volturnu. Tri ključna igrača za tim Napolija, Viktor Osimen, Hviča Kvarachelija i Pjotr Zjelinski, i pored toga što njihovi menadžeri pregovaraju više od pola godine produžetak ugovora, nisu još uvek potpisali novi sporazum i nema naznaka da će to uraditi u skorije vreme. 

Poljskom asu ističe ugovor  sledećeg juna i po svoj prilici će otići iz Napulja bez evra obeštećenja. Podsetimo, De Laurentis nije hteo da ostavi istu platu Zjelinskom, već mu je ponudio 30 odsto manju i pored toga što je Napoli osvojio skudeto, a Poljak ima 29 godina, dakle sledeći ugovor mora, po sili prilika, da bude ugovor njegove karijere, ako govorimo o finansijskim parametrima. 

Hviči Kvaracheliji se obećava već deset meseci povećanje plate i novi ugovor. Gruzin i dalje igra za manje od milion i po evra i iz njegovog enturaža stižu informacije da će sledećeg leta ozbiljno uzeti u razmatranje ponude drugih klubova. 

Osimen je posebna priča. Menadžeri Nigerijca i De Laurentis su imali čak 12 sastanaka o produžetku ugovora i nisu se pomakli dalje od početka. Osimenu ugovor ističe 2025. godine i  Napoli će morati prilično da spusti cenu sledećeg leta jer će Osimen moći da ide na isticanje ugovora. 

De Laurentis nije doveo adekvatnu zamenu za Kim Min Džea, a nije doveo ni još jednog pouzdanog defanzivca jer ni Ostigor, a ni Žuan Žesus ne daju garancije neophodne za tim koji ima nameru da odbrani skudeto i ostavi trag u Ligi šampiona. 

Izjave vlasnika Napolija o treneru Garsiji su bile duboko autopovređujuće i štetne po Napoli. De Laurentis je prvo degradirao francuskog trenera citirajući imena trenera koje je kontaktirao da zamena Spaletija, stavljajući do znanja da Garsija nije bio ne samo njegov prvi ili drugi izbor, već ni treći, četvrti ili peti. 

Ni to nije bilo dovoljno De Laurentisu već je po svom dobrom običaju spremao ražanj dok je zec bio u šumi. Naime, De Laurentis je bio ubeđen da će privoleti Antonija Kontea da preuzme Napoli, zato je požurio da delegitimizuje dodatno Garsiju, svaljujući na njega svu odgovornost za promenljivu formu i rezultate kluba na startu sezone. Istovremeno, iz De Laurentisove okoline su procurile, namerno, informacije da je Igor Tudor stavljen u pripravnost, kao alternativa Konteu

Kada se pomislilo da ne može gore po Napoli, De Laurentis je demantovao i taj zaključak. Umesto da po odbijanju Kontea poveri tim Tudoru, De Laurentis je počeo da zove ključne fudbalere Napolija sa pričom da se pruži šansa Garsiji još par nedelja. Na taj način je Aurelio pokazao da nema dovoljno poverenja ni u Tudora jer ako je Konte trebalo da dođe odmah, onda odlaganje dolaska hrvatskog trenera ima samo jedno, pomenuto, značenje. 

Rudi Garsija jeste žrtva, ali je u dobroj meri kumovao stvaranju oluje koja ga je gotovo počistila. Štaviše, spasla ga je samo Konteova čvrsta odluka da ovu sezonu provede sa svojom porodicom i da se vrati poslu sledećeg leta. U Rimu su ubeđeni da Konte ima dogovor sa vlasnicima Roma Fridkinovima da preuzme Đalorose sledećeg leta i da se zato zahvalio De Laurentisu

Fudbaleri Napolija (©Reuters)Fudbaleri Napolija (©Reuters)

Garsija je napravio istu grešku kao Benitez kada je došao na klupu Intera posle odlaska Murinja. Garsijina prva izjava je bila da "Napoli zaboravi prošlost" baš kao što je Benitezov prvi zahtev bio da se skinu fotografije sa Murinjom u Pinetini. Ego dvojice trenera ih je koštao brzih otkaza, Garsija će verovatno izdržati manje na klupi Napolija nego Benitez na Interovoj. 

Predstaviti se klubu koji samo što je osvojio Ligu šampiona odnosno Seriju A posle višedecenijskog čekanja sa akcijama ili rečima koji brišu prošlost je duboko pogrešno. 

Francuski trener je u samo par meseci okrenuo protiv sebe sve: igrače, navijače, upravu kluba. Čak je i Politano, koji se plaši vlastite senke, imao hrabrosti da ga otera "u tri lepe" pošto ga je zamenio, i to u sve u kameru. Pre njega su to redom radili Osimen, Kvarachelija, Mario Rui i još neki. Kako na treningu, tako i na utakmicama pred milionima svedoka pored malih i velikih ekrana. 

Garsiji se zamera što je uneo konfuziju u tim menjajući formacijske postavke i način na koji je menjao igrače tokome utakmica. Ne oprašta mu se posebno što je izvodio iz igre Osimena i Kvarcheliju kada je trebalo juriti rezultat, odnosno postići gol, za pobedu ili remi. 

Fudbaleri Napolija takođe snose odgovornost, kao i njihovi menadžeri koji su često vodili računa samo o interesu svojih klijenata na mareći na posledice po tim i čitav klub, od agenata Marija Ruija do zastupnika Viktora Osimena

Osimen i Kvarachelija su igrali promenljivo na startu sezone. Oscilacije su imali i drugi ključni igrači poput Lobotke, Angise, Rahmanija. Paradoksalno, na početku sezone najbolji u redovima Napolija je Zjelinski kome ističe ugovor i koji je imao najzapaljiviji odnos sa De Laurentisom. U jednom momentu su Poljaku pretili da bi mogao da završi kao njegov zemljak Milik ako ne prihvati novi ugovor ili da bude prodat. 

Momci koji vode naloge na društvenim mrežama možda su pogrešili sa postavljenjem ironične šale na Osimenov promašeni penal u Bolonji. Mogli bi da se složimo da nije pogođen momenat, takve šale se prave kad pobediš a ne kad izugubiš bodove. Ipak, to ne opravdava preteranu reakciju Osimena i njegovih menadžera koji su napumpali toliko slučaj da se stiglo do izjava ministara i optužbi za rasizam. Sve da bi Osimenovi menadžeri bili u boljoj pregovaračkoj poziciji sa De Laurentisom. Kako vreme prolazi čini se da je ključna stavka u ugovoru visina raskidne klauzule. 

Eto, tako se stiglo do nezamislive konstelacije u gradu podno Vezuva. Očekivalo se da Napoli otvori pobednički ciklus i neku vrstu dominacije u Seriji A, a u samo par nedelja nove sezone klub iz Napulja se vratio u njegovu prethodnu dimenziju: borbu za mesto u Evropi, po mogućstvu u Ligi šampiona i to je to. Šteta, kakva šteta…


tagovi

Aurelio De LaurentisNapoliBuongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara