Mauricio Sari tokom gradskog derbija (© Reuters)
Mauricio Sari tokom gradskog derbija (© Reuters)

Buongiorno Italia: Verbalni rat Rome i Lacija, Pipovo prokletstvo pogađa Žirua

Vreme čitanja: 7min | pet. 01.10.21. | 13:09

Kesi odlazi iz Milana već u januaru, Interova borba sa dugovima, Insinje pred potpisom novog ugovora

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nastavlja se rafalna paljba verbalnih otrovnih strelica između Rome i Lacija. Derbi je završen prošle nedelje, ali repovi gradskog duela nastavljaju da se vuku tokom cele ove. Sportski direktor Lacija Igli Tare žestoko je kritikovao generalnog direktora Rome Tijaga Pinta zbog komentara na suđenje Gvide na derbiju. Najbliži saradnik predsednika Klaudija Lotita je poručio Portugalcu da nauči da sportski prihvata poraze na terenu, pogotovo kada su oni čisti kao suza. Na drugoj strani Žoze Murinjo je posle pobede nad Zorjom u Ligi konferencija ponovo oslovio Lacio kao „mali klub“, dok je Mauricio Sari odgovorio da ne treba pridavati puno značaja Murinjovim rečima, jer je Žoze pantomimičar.

Izabrane vesti

Mauricio Sari nije imao samo spremljene odgovore za Murinja već i za Zajednicu prvoligaša podsećajući ih da oni ne znaju pravila, jer garantovana pauza od 48 sati između dva meča važi za UEFA i FIFA, a da je u Italiji razmak između dve utakmice tri dana. Trener Lacija nije krio da ga i pored ohrabrujuće igre i pobede nad Lokomotivom brine što se utakmica sa Bolonjom igra u nedelju u vreme ručka. Dodatnu brigu je donela i povreda Čira Imobilea. U Laciju se nadaju da se kapiten zaustavio na vreme i da je izbegao težu povredu mišića. Naravno, čak i da se nije povredio ozbiljnije, Imobileov nastup protiv Bolonje je pod velikim znakom pitanja. Ne bi trebalo zaboraviti završnicu Lige nacija na kojoj Imobile želi da bude protagonista. 

Jedna od mogućih solucija, u slučaju izostanka Imobilea, je Sergej Milinković Savić u ulozi lažne devetke, pošto je očigledno da Vedat Murići nije igrač koji može da igra u Seriji A.

I kad već pričamo o meču Bolonja - Lacio, vredi napomenuti da su predsednik tima iz emilije Džo Saputo i njegovi najbliži sardnici Fenuči i Bigon večerali sa Sinišom Mihajlovićem kako bi na konkretan način demantovali glasine da je srpski stručnjak pred otkazom. Poslednjih dana su kružila različita imena za naslednika Mihajlovića koja, u suštini, pokazuju da se ne radi o ozbiljnim glasinama. Naime, ako neki vlasnik kluba ima dilemu između Danielea de Rosija i Klaudija Ranijerija, onda to znači da ima totalnu konfuziju u glavi, jer se ne može birati između debitanta na trenerskoj klupi i prekaljenog fudbalskog vuka. Na ruku Mihajlovića ne ide kalendar, u sledeća četiri kola Bolonja igra protiv Lacija, Udinezea, Milana i Napolija.

Žoze Murinjo je napravio masovnu rotaciju na meču sa Zorjom u Zaporožju i odmorio je ili poštedeo barem delimično dobar deo svojih startera. Razlika u kvalitetu Rominih fudbalera u odnosu na takmace u Ligi konferencije je ogromna i Murinjo će moći, bez mnogo razmišljanja, da igra celu grupnu fazu sa rezervama.

Jučerašnji meč je maksimalno iskoristio Darboe. Mladi Gambijac je bio najbolji igrač meča i predstavlja veliki dobitak za Đalorose imajući u vidu deficit pouzdanih i kvalitetnih veznih fudbalera na raspolaganju Murinja. Dijavara, a pogotovo Viljar, nisu veznjaci na koje Murinjo računa ni na kratak ni da dugi rok.

Lorenco Pelegrini je imao dodatni motiv za zadovoljstvo jer je pozvan pod nacionalni barjak da se bori za trofej Lige nacije sledeće nedelje. Pelegrini je jedini novi igrač u sastavu šampiona Evrope u odnosu na tim koji je osvojio kontinentalni naslov prvaka. Za razliku od Pelegrinija, Tonali iz Milana i njegov klupski drug Zaniolo nisu dobili pozive i pored dobrih partija u prethodnom periodu.

Valja napomenuti i da je Dan Fridkin uplatio u kase Rome još 25.000.000 evra kako bi omogućio redovno poslovanje kluba. Dug rimskog prvoligaša je dostigao cifru od gotovo 400.000.000 evra.

INTER U DUGOVIMA MISLI NA BUDUĆNOST

Fudbaleri Intera (© Reuters)Fudbaleri Intera (© Reuters)

Minus Intera za prethodnu sezonu je šokantniji nego što se mislilo, u Evropi je samo Barselona poslovala sa većim gubicima. Skupština akcionara kluba je zatražila od Stivne Žanga da do kraja ovog meseca podnese izveštaj. Kao što smo pisali, rukovodici Nerazura sprovode plan koj bi trebalo da skreše minus za tekuću sezonu na 100.000.000 evra. U tom kontekstu će biti od velike pomoći prodaja Lukakua i Hakimija, skresane su plate igračima i troškovi poslovanja za 15 odsto, podseća se da je u kase kluba ušlo samo 80.000.000 od 275.000.000 pozajmice od „Oaktree”, a tu su i prihodi od stadiona kojih nije bilo u prošloj sezoni. Takođe, od Simonea Inzagija i ekipe se očekuje da u Ligi šampiona doguraju što dalje, barem do četvrtfinala, što bi klubu omogućilo da inkasira dodatnih 30.000.000 do 40.000.000 miliona evra.

I pored teškoća, generalni direktor Bepe Marota sa saradnicima nastavlja da radi na izgradnji sigurne i prosperitetne budućnosti Intera. Generalni direktor Sasuola je otkrio u intervjuu za Korijere delo Sport pred meč sa Interom da mu je Marota tražio prošlog leta Raspadorija i Skamaku, odnosno da Nerazuri i dalje računaju da će moći da dovedu reprezentativca Italije u sledećem prelaznom roku.

Na drugoj strani, Marcelo Brozović je sve dalji od produžetka ugovora sa Interom. Hrvat traži platu od 6.000.000 evra po sezoni, što Nerazuri ne žele i ne mogu da plate. Problem za Brozovića je što osim površnih interesovanja pojedinih klubova, niko do sada nije ozbiljno pokucao na njegova vrata, između ostalog i zbog njegovih ekonomskih apetita. Piše se o Mančester junajtedu i Totenhemu kao mogućim destinacijama za Brozovića, ali se radi više o novinarskim konstrukcijama i nagađanjima nego o konkretnim potezima premijerligaša.

KESIJEVA DVOSTRUKA IGRA S MILANOM

Za razliku od Brozovića koji ne interesuje mnogo velike klubove, Frank Kesi se ponaša kao igrač koji već ima dogovor sa nekim od bogatih evropskih klubova. U Milanu počinju da gube strpljenje i razumevanje za ponašanje Kesijevog menadžera. Podsetimo, Kesi je prvo tražio platu od 5.000.000 evra, kad je Milan rekao da onda je podigao lestvicu na 6.500.000 evra, Rosoneri su posle dužeg premišljanja pristali i na tu cifru, da bi, barem tako piše Gazeta delo sport, reprezentativac Obale Slonovače stavio novu cifru na sto: 8.000.000 evra.

Na osnovu akumuliranog iskustva iz prethodnih decenija, moglo bi se zaključiti da je Kesijeva taktika da stigne do januara bez potpisanog ugovora i da onda potpiše, kao slobodan igrač (fudbalerima kojima ističe ugovor 30. juna je dozvoljeno da potpišu ugovore sa drugim poslodavcem od 31. januara), vernost novom klubu. U milanskim krugovima su uvereni da Kesi ima dogovor sa PSŽ-om ili Liverpulom.

Posle obećavajućeg starta u Italiji su počeli da se pitaju da li je „Pipovo prokletstvo“, počelo da pogađa i Olivijea Žirua. Francuski reprezentativac i dalje oseća posledice od kovida-19 i protiv Atalante će početi meč na klupi jer još uvek nije spreman za svih 90 minuta.

U Milanelu su, inače, sa uzdahom olakšanja dočekali vest da se Zlatan Ibrahimović zahvalio na pozivu švedskom selektoru i da će ostati u Milanelu da spreman dočeka nastavak prvenstva posle oktobarske pauze.

Sledeći protivnik Rosonera u šampionatu Atalanta će biti prilično hendikepirana. Trener Đan Pjero Gasperini je ostao i bez svog drugog krila pošto se, posle Hatebora, teško povredio i Gosens. Nemački reprezentativac će morati da odsustvuje sa terena najmanje dva meseca.

KJEZA IZMEĐU RONALDA I OCA ENRIKA

Italijanski mediji vezu pohvale na račun Federika Kjeze. Gazeta ga je definisala kao igrača koji po karakteristikama predstavlja spoj Kristijana Ronalda i njegovog oca Enrika Kjeze. Takođe se potvrđuju glasine da je Juve prošlog leta odbio 100.000.000 evra koje su na sto stavili Liverpul i Čelsi. David Trezege tvrdi da je Kjeza uz Halanda napadač budućnosti i da će se njih dvojica boriti za zlatne lopte i kopačke.

Trener Juvenusa Maks Alegri vidi u Kjezi centarfora i u nastavku prvenstva se može očekivati da Federiko sve više igra kao špic, a sve manje kao krilo ili spoljni vezni.

Tutosport piše da je kormilar Stare dame osvojio ponovo srca navijača Juvea sa tri uzastopne pobede u Seriji A i Ligi šampiona i da se sada očekuje od njega da napravi poker pobeda u derbiju sa Torinom. Pobeda nad Čelsijem se pripisuje direktno taktičkim zamislima Alegrija uz naglasak da se dve godine nije video trijumf Bjankonera sa vidljivim potpisom trenera.

NAPOLI IZGUBIO, ALI JE NA VIDIKU DOGOVOR SA INSINJEOM

Gorko-sladak četvrtak u gradu podno Vezuva. Optimističke vesti su stigle u popodnevnim časovima posle ručka vlasnika kluba Aurelija de Laurentisa i menadžera Lorenca Insinjea. Predsednik Napolija je ponudio kapitenu istu platu koju sada ima za produžetak ugovora koji ističe sledećeg leta. Sve do juče De Laurentis je insistirao na plati koja bi bila do 30 odsto manja od aktuelne. Sad je na potezu Lorenco čiji su zahtevi išli u suprotnom smeru i tražio je barem za deset odsto veća primanja. Čini se da je De Laurentisova ponuda odlična baza za kompromis.

Tokom večeri je stigao prvi poraz Napolija u ovoj sezoni, ali mnogo više zbog nepromišljenosti Marija Ruija nego zbog igre. Tim Lučana Spaletija je igrao sat vremena sa igračem manje protiv Spartaka iz Moskve i na kraju je poklekao (2:3). Svetla tačka je ponovo bio Viktor Osimen koji je ušao u igru u drugom poluvremenu i postigao je gol na petoj uzastopnoj utakmici u Ligi Evrope i Seriji A.

Meč u Seriji A protiv Fjorentine za dva dana u Firenci će imati poseban ukus za Lučana Spaletija, ne samo zato što je Toskanac, već zato što je odbio prošlog proleća ponudu predsednika Fjorentine Roka Komisa da preuzme Ljubičaste, jer je preferirao da čeka poziv Napolija.


tagovi

Mauricio SariŽoze MurinjoFederiko KjezaOlivije ŽiruFrank Kesi

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Lacio
Roma
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara