Dušan Vlahović (©Reuters)
Dušan Vlahović (©Reuters)

Buongiorno Italia: Vlahović vs Lukaku, da li je Juve pogrešio?

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.12.23. | 13:42

Napoli od prodaje Elmasa kupuje Samardžića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Kako se približava duel Juventusa i Rome tako se pojačava debata oko uloga Dušana Vlahovića i Romelua Lukakua u ovoj sezoni. Podsetimo, Belgijanac je imao dogovor sa Starom damom da se preseli u Torino tokom leta. Do transfera nije došlo jer Bjankoneri nisu uspeli da prodaju Dušana Vlahovića što je bio neophodan uslov za realizaciju transfera Big Roma.

Izabrane vesti

Već četiri meseca lebdi pitanje šta bi bilo da je Vlahović otišao u Čelsi ili neki drugi klub, a Lukaku obukao crno-beli dres? Ta dilema se još više ukorenila u delu javnosti koji prati izbliza svakodnevno Juventus. Između ostalog i zato što je tim Maksa Alegrija jedini ostao u trci za skudeto kao rival Interu.

Lukaku je čekao Juventus buvkalno do poslednjeg momenta i tek na kraju, kada je postalo jasno da torinski klub ne može, zbog finanasijskih razloga, da dovede Belgijanca, Fridkinovi i Murinjo su odradili posao. Prvi po američkoj liniji a drugi je uportrebio svoju harizmu i odnos sa Lukakuom da ga ubedi da privhati ponudu Rome.

U prva četiri meseca šampionata neko ko prati italijanske medije, gleda tu i tamo poneku utakmicu, ne zaustavlja se mnogo na statistikama, pomislio bi da Lukaku igra nezaboravnu sezonu, a da je Vlahović totalni "flop".

Međutim, kada se uporede brojevi dvojice igrača i doprinos igri dva tima, dolazi se do zaključka da je njihov učinak više-manje identičan. Vlahović je postigao manje golova od Lukakua u Seriji A ali je odigrao gotovo 300 minuta manje u prvih 17 kola. Kada se pogoci stave u kontekst provedenog vremena na terenu izlazi napolje da obojica postižu gol na svakih 150 minuta. Srpski as je dao šest golova tokom 900 minuta provedenih na terenu a Lukaku 8 za 1.181 minut.

Vlahović je više puta šutirao ka i u okvir protivničkog gola od Lukakua iako je igrao gotovo 300 minuta manje i posledično parametar "expected goals" (xG) je na njegovoj strani: 6,47 prema 5,61. Kada su u pitanju asistencije, i jedan i drugi su upisali po jednu. Razlika koja ide u korist Lukakua je broj odigranih lopti i činjnica da Belgijanac ima mnogo više uspešnih pasova "jedan-dva".

Roma sa Lukakuom na terenu u ovoj sezoni osvaja u proseku 1.9 bodova po meču, bez njega prosek je mizernih 0.3 boda. Ali, ni Vlahović nema lošu statistiku, Juve sa njim na terenu retko gubi a nikako kada Dušan zatrese mrežu.

Sudbina se poigrala sa dvojicom fudbalera prošlog leta i novu šalu bi mogla da im napravio u subotu veče. Lukaku bi mogao da potopi snove Juventusa o trci za skudeto u ovom prevnstvu dok bi Vlahović mogao da začepi usta svojim kritičarima, a ima ih mnogo u Italiji.

Prosto je neverovanto s kojom lakoćom pojedici koji ne vide balvane u očima drugih napadača vide svaku trunku u oku Vlahovića. Istini za volju i Maks Alegri je doprineo da se narativ o Vlahoviću kao problemu Juvea raširi. Način na koji Alegri tretira reprezentativca Srbije i stil igre koji neguju Bjankoneri ne idu naruku centarfora Juventusa. Drugim rečima, ako je Dušan problem zašto nisu Kjeza ili Milik (dva gola u sezoni) ili Ken (nijedan gol u sezoni)? Štaviše, ako proširimo priču na celu Seriju A i centarfore, samo je Luka Jović bio tretiran gore od Vlahovića u prethodnih par meseci.

Na drugoj strani Lukaku, na stranu Gazate delo Sport, uživa neku vrstu privilegovanog statusa. Kad Romelu igra loše kriva je Roma, kada postigne gol, čak i one koji nemaju značaj za kranji ishod, kao protiv Napolija prošle nedelje, biva uzdizan u zvezde.

Dušan juče nije odradio trening sa ostatkom tima iz predostrožnosti, ali je gotovo sigurno da će biti u startnoj postavi Bjakonera. Nije isključeno i da pored sebe ima Federika Kjezu. Italijanski reprezentativac se priključio ostatku tima na poslednjem treningu, baš kao i Manuel Lokateli.

*****

NOVOGODIŠNJI DŽEKPOT U MOZZARTU: Na svakih 15 minuta 30.000 dinara na klađenju uživo. Kladi se uživo!

*****

Lukaku ima razloga da bude zadovoljan i pun samopouzdanja pred subotnji okršaj jer se Dibala oporavio i biće pored njega na Alijanc stadionu. Nema sumnje da Roma ima, možda i najbolji napadački tandem, kada su Big Rom i Hoja zdravi i u top formi. Neće biti slučaj protiv Bjankonera, Dibala se vraća na teren posle gotovo mesec dana odsustva, a Lukaku nije u top formi. Ipak meč Juvea i Rome je uvek "sui generis" i pored toga što su na novom stadionu Juvea Đalorosi samo dva puta izbegli poraz (jedan remi i jedna pobeda pored 12 poraza).

ČALHANOGLU SRCE NERAZURO, OSIMEN ODE U AFRIKU

Hakan Čalhanoglu je odbio basnoslovnu ponudu Al-Hilala od 18 miliona dolara po sezoni jer ne želi da napusti Inter gde prima tri puta manju godišnju platu, štaviše želi da ostane do kraja ugovora koji ističe 2027.godine. Spoljni vezni igrač Briža, Bjukenan, je praktično novi igrač Intera. Transfer Kanađanina će biti formalizovan prvog dana januarskog prelaznog roka, u sledeći utorak.

Viktor Osimen je poptisao novi ugovor sa Napolijem, dobio crveni karton na meču sa Romom i otputovao je u Nigeriju. U Kastel Volturnu će ga videti za mesec a možda i tek za mesc i po. Elmas je i zvanično prešao u RB Lajpcig za 20 miliona evra plus 5 miliona kroz potencijalne bonuse. Prema najavama koje stižu iz Napulja taj novac će biti upotrbeljen da se kupi Lazar Samardžić. Napoli i Udineze su voljni da pronađu dogovor, ali srpski reprezentativac, barem tako se prenosi, ima određene rezerve.

Lacio protiv Frozinonena će igrati bez kičme tima. Dodatni pregledi su potvrdili da Čiro Imobile i Luis Alberto neće biti na raspolaganju pre 20. januara. Alesio Romanjoli se nije oporavio za meč protiv fudbalera Euzebija Di Frančeska i Mauricio Sari će morati da bude prilično kreativan u kompoziciji tima.

Milan rizikuje da ostane bez Luke Jovića za meč sa Sasuolom, ali su glasine da bi Girasi, veliko ovosezonsko otkriće Bunedeslige, mogao da pređe u Milan za 17 miliona eva. Jan Karlo Simić će, po svemu sudeći, imati još jednu priliku da bude starter u timu Milana u subotu veče. U Milanu su se nadali da neće morati da igraju protiv Berardija, noćne more Rosonera. Neće im se ispuniti želja, Berardi je ozdravio od prehlade i nema više temperaturu.



tagovi

Buongiorno ItaliaJuventusRomaDušan VlahovićRomelu Lukaku

Obaveštavaj me

Roma
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara