©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: Žang ne prodaje Inter, ali se on ne pita

Vreme čitanja: 7min | čet. 27.10.22. | 13:39

Podsetimo, novi socijalistički kurs kojim doživotni lider Kine želi da vodi zemlju, ne predviđa investicije van Kine koji nisu striktno vezane za realizaciju geopolitičkih ciljeva Pekinga, a fudbal svakako to nije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Predsednik Intera Stiven Žang je iskren kada kaže da on ne prodaje klub. Problem je što njega, kao i njegovog oca, vlasnika Suninga i kluba, niko više ne pita ništa, iako se u Milanu priča da je Đindong Žang učvrstio svoju poziciju u u Kineskoj komunističkoj partiji na poslednjem kongresu.

Izabrane vesti

Međutim, imajući u vidu u kojem smeru je krenula Kina Si Đinpinga jasno da se odlučuje u Džongnanhaju i da dva Žanga mogu samo da izvršavaju narađenja. Podsetimo, novi socijalistički kurs kojim doživotni lider Kine želi da vodi zemlju, ne predviđa investicije van Kine koji nisu striktno vezane za realizaciju geopolitičkih ciljeva Pekinga, a fudbal svakako to nije.

Naravno, sve dok se Inter samofinansira i dok se živi od pozajmica u kojima je zalog italijanski klub, Žangovi će moći da čekaju sa prodajom nadajući se da će se na horizontu pojaviti kupac spreman da plati 1.200.000.000 evra. Imajući u vidu da je Suning uložio u Inter, do sada, malo više od 750 miliona evra, nije teško zamisliti da bi sa milijardom mogli svi da budu zadovoljni.

Žang je iskren i kada kaže da želi da zadrži Milana Škrinjara, ali stvaranost kaže da PSŽ nudi 50 posto više novca za godišnju platu i bonuse od Intera. Rečeno u brojkama Škrinjar više od 6.500.000 evra, koliok zarađuje Lautaro Martinez, ne može da dobije a u Parizu mu stoji na stolu 9 miliona plus bonusi.

Danas će se sresti dve strane, uprava Intera i menadžeri Slovaka. Nerazuri žele da slede sličnu taktiku kao i Milan kada se našao u sličnoj situaciji sa Donarumom: izneće u javnost ponudu Škrinjaru primoravajući tako Slovaka da prizna, ako bude odbio da produži ugovor sa Interom, da odlazi zbog novca.

Pobeda Intera nad Viktorijom je bila više nego očekivana, ali je plasman u osminu finala u LŠ kolo pre kraja završetka faze po grupama bio potpuno neočekivan posle žreba koji je predviđao trougao sa Bajernom i Barselonom. U prethodnim godinama, kada su na klupi bili Spaleti i Konte, Nerazuri su veoma loša izlazili iz „trojnih“ priča u LŠ.

Dve važne vesti sa jučerašnjeg meča su Nikolo Barela, sve više se nameće kao lider i preporod Intera u poslednje tri nedelje se najviše duguje njemu, i Romelu Lukaku koji se vratio na teren posle dva meseca i odmah je otkucao svoj golgeterski karton najavljujući da bi mogao da bude spreman za startnu formaciju protiv Juventusa za deset dana.

I kad već pomenusmo Juve, Inter će moći da odmori sve svoje najbolje igrače protiv Bavaraca sledeće nedelje omogućavajući im da budu sveži i orni za duel sa večitim rivalom. Prednost koju ne treba potceniti budući da će Juve morati da pokuša da osvoji bodove protiv PSŽ-a kako bi izborio barem plasman u Ligu Evrope.

SRPSKI PREPOROD JUVENTUSA

U Kontinasi kipi na sve strane nezadovoljstvo, razočaranost i volja da se napravi zaokret. Oko predstojeće neizbežne revolucije u Juventusu se svi slažu, razmimolazi se oko tempizma: jedni najavljuju promene već u januaru, drugi sledećeg leta kada se podvuče crta.

San Juventusa i prvo ime u agendi Mauricija Arivabenea i Federika Kerubinija je Sergej Milinković-Savić. Stara dama će pokušati da dovede srpskog asa već tokom sledećeg prelaznog roka, ali nije rečeno da će uspeti u tome imajući u vidu karakter i pozicije Klaudija Lotita.

Novinari koji prate Juventusa ponavaljaju mantru da se Juventus nalazi u velikoj krizi, o čemu svedoči i minus u završnom bilansu za prethodnu sezonu koji iznosi preko 250 mlliona evra, ali ne zatvaraju vrata za mogućnost da Džon Elkan i Eksor naprave potez sa Milnkovićem kao što su prošle godine to uradili sa Dušanom Vlahovićem.

Kao i u Dušanovom slučaju, ključni momenat je želja i rešenost fudbalera da promeni sredinu. Uz dobru ponudu i čvrst stav Milinkovića da obuče dres Juventusa ni granitna tvrdoglavost Lotita ne bi mogle da izdrže. Predsednik Lacija je ponovio danas da neće da proda Milinkovića jer košta 120 miliona evra i cena mu raste svaki dan. U svakom slučaju, ako posao ne uplovi u luku u januaru, Juve će se vratiti u junu na Milinkovića pogotovo ako obezbedi plasman u Ligu šampiona. S druge strane Lotito sam sebe dovodi u nezgodnu poziciju sa licitiranjem cene Milnkovića, ako Sergej vredi 120 miliona evra, onda ponuda Lacija za produžetak ugovora ne može da bude manja od 10 miliona evra po sezoni, cifra nezamisliva za parametre novopečenog senatora Druge republike.

Na spisku igrača koji bi trebalo da zamene seriju fudbalera Juventusa kojima ističe ugovor ili klub ne računa više na njih (Aleks Sandro, Kvadrado, Rabio, Mekeni, Di Marija, Ken, Fađoli, Paredes, Rugani) se nalazi i ime Strahinje Pavlovića iz Salcburga. Prema pisanju Gazete srpski defanzivac bi trebalo da zameni kapitena Bonučija i kompletira, eventualni poker Srba, u redovima Bjankonera.

Milanski dnevnik objavljuje i kako bi mogla da izgledna startna postava Stare dame u sledećoj sezoni 4-3-3: Ščesni – Danilo, Bremer, PAVLOVIĆ, Grimaldo – MILINKOVIĆ, Lokateli, Pogba – Kjeza, Vlahović, Kostić.

SARIJEV REBUS

O Sergeju Milinkoviću-Saviću se priča i u Rimu, ali ne u optici prelaznih rokova nego sledećih utakmica. Trener Lacija Mauricio Sari je demantovao da će večeras srpski as igrati od prvog minuta a da će ga poštedeti na meču sa Salernitanom kako ne bi riskirao da igra derbi bez kapitena pošto Sergej ima već četiri žuta i kada dobije sledeći moraće da preskoči narednu utakmicu.

Sarijev demanti nije ubedio dobar deo rimske javnosti i uvereni su da se neće igrati sa srećom da ostane, posle Imobilea, i bez Milinkoivća za derbi. U Formelu su malo kivni na Sergeja jer su dve od četiri žuta kartona podignuta zbog verbalnih duela sa arbitrima, što će reći da su mogla biti izbegnuta.

Protiv Danaca iz Midtjilanda koji su nanali težak poraz Nebeksoplavima pre par nedelja (5-1) kormilar rimskog kluba traži potvrdu sazrevanja tima, odnosno da posle odlične predstave u Bergamu ponove partiju na istom nivou.

Lacio će u sledeće dve i po nedelje biti na probi jer će odigrati šest utakmica u 18 dana i glavna boljka Sarijevog Lacija je bila činjenica da nisu uspevali da igraju na istom nivou tri meča u nedelji. U ovoj sezoni je obično cena plaćana u Ligi Evrope.

Na večerašnjem meču osim povređenog Imobilea neće biti ni Lacarija zbog crvenog kartona na prošlom meču protiv Šturma tako da će umesto njega igrati Hisaj. Od ostalih promena očekuje se da Vesino dobije predah kao i Kazale i Patrik.

Inače, važna vest je i preokret oko Iglija Tarea. Sportski direktor je bio već viđen na izlaznim vratima ove jeseni, pa sledećeg januara, pa sledećeg juna a danas je predsednik Lotito objavio da će Tareu biti ponuđen novi trogodišnji ugovor.

LACIO (4-3-3): Meret – Hisaj, Hila, Romanjoli, Marušić – Milinković, Kataldi, Bašić (Luis Alberto) – Pedro, F. Anderson, Zakanji.

MURINJO SE OPET ŽALI NA SINTETIČKU PODLOGU

Žoze Murinjo ima fobiju od sintetičkih terena, toliku da otvoreno kaže da kada se igra na toj podlozi onda to nije fudbal već drugi sport. Slučajno ili ne Roma je u prethodnoj sezoni oba puta poražena od Bode Glimta u Norveškoj. Portugalski stručnjak je precizirao da njegova kritika igranja utakmica u UEFA takmičenjima na veštačkoj podlozi ne znači da traži izgovor za eventualni neuspeh Rome u Helsinkiju.

Roma je u Finsku stigla prilično oslabljena i sa par igrača koji su na ivici povrede ali će morati da igraju, poput kapitena Pelegrinija, pošto se Matić povredio i nije ni doputovao na meč sa HJK. Osim sprkog asa, nedostaju Zaniolo (suspendovan zbog kartona, ali je doputovao sa ekipom u Helsinki) Dibala, Vajnaldum, Čelik.

Murinjo je orjentisan da pošalje ponovo na teren zajedno Beloti i Ejbaraham u nadi da bi mogli da prorade i počnu da postižu golove. Novinu bi mogla da predstavlja različita početna pozicija, Ejbraham bi igrao par metara iza Belotija. Iz tabora Đalorosih stižu i naznake da bi Zalevski i EL Šaravi trebalo da budu spoljni vezni umesto Karsdorpa i Spinacole koji su igrali protiv Napolija. Treba podvući da se Zalevski oporavio od prehlade i večeras će biti na raspolaganju.

Danas bi trebalo da stigne i odluka nadležnih organa UEFA na suspenziju od tri utakmice Zaniolu, u Romi se nadaju da bi Nikolo mogao da dobije skraćenje kazne na dve utakmice što bi mu omogućilo da igra meč protiv Ludogoreca koji će biti odlučujući za plasman Rome u sledeću fazu Lige Evrope bez obzira kako se završe večerašnje utakmice Helskinki-Roma i Ludogorec-Betis.

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio – Mančini, Smoling, Ibanjez - Zalevski, Kamara, Kristante, Pelegrini – El Šaravi – Beloti, Ejbraham

LIGA EVROPE – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA A

18.45: (2,95) PSV Ajndhoven (3,40) Arsenal (2,55)

18.45: (3,80) Cirih (3,45) Bode Glimt (2,00)

GRUPA B

18.45: (3,35) AEK Larnaka (3,10) Dinamo Kijev (2,45)

18.45: (2,70) Fenerbahče (3,25) Ren (2,85)

GRUPA C

18.45: (3,05) Ludogorec (3,25) Betis (2,40)

21.00: (10,0) Helsinki (5,30) Roma (1,35)

GRUPA D

18.45: (1,95) Union Berlin (3,50) Braga (4,40)

18.45: (3,90) Malme (3,45) Union Sent Žiloaz (1,98)

GRUPA E

21.00: (1,10) Mančester Junajted (10,0) Šerif (23,0)

21.00: (7,25) Omonija (4,20) Sosijedad (1,53)

GRUPA F

18.45: (1,53) Lacio (4,20) Midtjiland (6,25)

21.00: (3,80) Šturm (3,60) Fajenord (2,05)

GRUPA G

21.00: (1,45) Frajburg (4,30) Olimpijakos (7,75)

21.00: (2,40) Nant (3,35) Karabag (3,20)

GRUPA H

21.00: (2,10) Crvena zvezda (3,50) Trabzon (3,80)

21.00: (3,80) Ferencvaroš (3,60) Monako (2,05)

***kvote su podložne promenama

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Stiven Žang

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara