Ćavi (©Reuters)
Ćavi (©Reuters)

Ćavi otvorio dušu: Nisam spavao kad sam sklonio Pikea, Alba se naljutio, Barsa je drobilica ljudi

Vreme čitanja: 6min | sre. 31.05.23. | 13:09

Barsin trener naširoko o šampionskoj sezoni i svim problemima sa kojima se susretao na stadionu Kamp Nou

Prva puna sezona na jednoj od najvrelijih klupa u svetu fudbala i odmah titula za Ćavija Ernandeza. Ali ne bez problema. Naprotiv. Nekadašnji as, a sada šef stručnog štaba Barselone u opširnom i iskrenom intervjuu za katalonski TV3 priznaje da Blaugrana jednostavno „drobi“ ljude. I kada njemu kao mladom treneru stavlja pritisak poređenja sa Pepom Gvardiolom, i kada te natera na teške odluke poput onih da iz tima skloni legende kakve su Đerar Pike i Đordi Alba, zbog čega se ovaj drugi i naljutio.

Na sve to skandali oko isplata sudijama, konstantne priče o povratku Lionela Mesija – čemu se nada i sam Pike – razočaravajuća eliminacija u grupnoj fazi Lige šampiona...

Izabrane vesti

Otvoreno kaže Ćavi – nije lako. Mada je izdržao i sada već kolaju priče o pregovorima za novi ugovor. Barsa bi želela da ga obaveže na ostanak s obzirom da mu sadašnji ugovor ističe juna sledeće godine.

Razumećemo se pre ili kasnije. Uprava će se potruditi koliko god može i neće biti problema. Produžićemo ugovor i nadam se da ću nastaviti ovde još dugo godina“, miran je Ćavi po tom pitanju.

A ne treba zaboraviti da je došao u nimalo prijatnoj situaciji. Barsu su lomili teški finansijski problemi. Kada je Đoan Laporta ponovo postao predsednik 2021, mnogi su slutili bolje dane za katalonskog giganta. Dve godine kasnije čini se da je prvi čovek Barselone finansijskim bravurama vratio šampionski mentalitet. Ćavi je upravo Laportu označio kao ključnog čoveka u klupskom vaskrsenju.

Predsednik je lider ovog projekta. Kada je došao klub je bio u beznađu u sportskom i ekonomskom smislu. U drugoj smo godini nakon odlaska Mesija i dosta smo patili. Laporta je veoma hrabra osoba, odiše samopouzdanjem i sigurnošću, ima harizmu i svi se osećamo kao porodica“.

Bivši fudbaler Barselone preuzeo je tim 2021. i tako mnoge podsetio na Pepa Gvardiolu. Šef stručnog štaba Mančester Sitija imao je sličan put kao Ćavi, nekada je bio slavni vezista katalonskog kluba, a zatim prve trenerske korake načinio u bivšem klubu. U Barseloni je napravio ogromne uspehe, afirmisao se kao jedan od najboljih stručnjaka današnjice, pa će Gvardiolina senka pratiti Ćavija dokle god bude u Barsi.

Figura Pepa Gvardiole opterećuje me kao trenera, što mislim da nije fer. To mi se već desilo dok sam bio fudbaler, ali svako mora da okrene novi list”.

BARSA JE DROBILICA LJUDI

Nije bilo sve med i mleko u prvoj punoj Ćavijevoj sezoni kao stratega Barselone. Kada ste trener, sa porazima morate da se nosite, to je pogotovo teško kada ste na klupi velikog kluba kao što je Blaugrana.

Nekada osećate da ste izneverili navijače. Kada izgubite 0:3 i morate da odvedete decu u školu, vratite se u auto i priznate da se stidite poraza. Barsa je drobilica ljudi. Mada navijači skoro nikad nisu zviždali. Na dan utakmice sa Bajernom, kada smo zvanično ispali iz Lige šampiona, morali smo da izađemo da ih pozdravimo i tada sam primetio spektakularnu promenu – stekli smo odanost navijača”.

Jedan od teških poraza došao je u Primeri od velikog rivala Reala. Taj poraz od 1:3 upalio je alarm za sve u klubu. Ćavi je znao kako ovaj poraz da prebrodi i iskoristi ga za motivaciju u nastavku sezone.

Posle poraza na ‘Bernabeuu’ održao sam sastanak sa ekipom i pitao ostatak stručnog štaba da me ostavi samog sa igračima, zato što sam u toj utakmici video da im je nedostajalo srca. Nije bilo želje, truda, poštovanja i stava koji sam tražio od prvog dana. Primetio sam da nešto nije u redu sa ekipom, sastali smo se i rekli sve jedni drugima u lice što nas je približilo više nego ikad”.

KORUPCIJA, MALVERZACIJE I ERA POSLE MESIJA

Bilo je i vanfudbalskih udara. Problemi sa korupcijom čelnih ljudi Barselone i dalje lebde nad Kamp Nouom. Poslednji problem koji je pogodio katalonski klub je “slučaj Negreira”, optužen je novi prvak Španije za plaćanje mita sudijama. I pored toga rezultati na terenu većinski nisu izostali.

Mnogo smo patili zbog eksplozije problema koji su nas pogodili kao instituciju. Mi znamo da nikad nismo platili sudije, neprijateljski naboj bio je veliki na svim poljima, ali umesto da nas destabilizuje, približila nas je kao grupu”.

Svi ovi problemi nadovezali su se na rastanak sa Lionelom Mesijem pre dve godine. Odlazak po mnogima najboljeg u istoriji fudbala najavio je mračne dane za Katalonce. Međutim, Barsa je preživela, a nzadovoljstvo Argentinca u Parizu nesumnjivo je podgrejalo nade svih u klubu da bi mogli da ga vrate. Ćavi zna da je u igri dosta faktora i oprezno se nada dolasku bivšeg saigrača.

Sve zavisi od Mesija, ako hoće da dođe u Barselonu mi ćemo učiniti sve da se vrati. Uslovi su tu, na fudbalskom nivou bi nam mnogo pomogao, ali postoje I drugi faktori, lični i ekonomski. Imam prijateljski odnos sa Leom, čestitali smo jedan drugom na trofejima, on uvek gleda Barsu, a ja Argentinu i Pari Sen Žermen. Razmatramo o njegovom transferu koji bi mogao mnogo da nam donese, čak i finasijski. Mnogi navijači ga žele nazad i skandiraju njegovi ime, ali sve zavisi 99 odsto od njega”.

Ćavi na rukama igrača (©AFP)Ćavi na rukama igrača (©AFP)

Ova sezona definitivno je bila prekretnica za Barselonu. Na samom početku u penziju je otišao Pike, a na kraju su Alba i Serđo Buskets otplesali poslednje korake na stadionu Kamp Nou. Katalonski trener razume značaj legendi kluba i saoseća se sa njihovom situacijom. I sam je bio u sličnoj situaciji dok se bližio kraju igračke karijere.

Kada morate da donesete odluke suprotne željama igrača, zna da bude teško. Rekao sam Pikeu da stane sa strane zato što će igrati manje. Bilo mi je teško da zaspim, uživali smo zajedno dugo godina. Sa Đordijem Albom je bilo isto, imate osećaj da ste loš prijatelj, ali morate da znate da je tim prioritet. Meni se desilo isto sa Luisom Enrikeom, u tom trenutku ne razumete zato što ste igrali godinama kao starter. Đordi se naljutio, ali je kasnije u grupnom četu napisao da je 100 odsto posvećen, isto kao i Pike. Znali su da je pravo vreme da odu”.

UBEDLJIVO U ŠPANIJI, NEDOVOLJNO ZA EVROPU

U domaćim takmičenjima dobro je išlo Ćavijevoj ekipi, dominantno su osvojili titulu u Primeri i Superkupu, ali su problemi u Ligi šampiona bili evidentni. Zna i nekadašnja “šestica” Barse da se u Evropi očekuju bolje partije od petostrukog osvajača elitnog takmičenja.

Imali smo doživljaj da ne možemo da se takmičimo u Evropi i to nam je teško palo, jedan od najgorih osećaja u mojoj trenerskoj karijeri. Ne možemo to da svarimo. Moramo da težimo svim trofejima i da se dobro pojačamo”.

Naporna sezona koja na početku nije obećavala završila se trijumfalno. Standardi kluba kao što je Barselona uvek su veliki, pa će Ćavi i naredne sezone imati velike izazove. Svestan je i on toga.

Sjajna sezona, pogotovo kada se setim odakle smo došli. Krenuli smo u novembru 2021, bili deveti sa grupom u polu-depresivnom stanju. Ljudima je bila potrebna takva sezona. Igrači su bili ljuti zato što sam ja najviše slavio pehar u ligi. Mnogo sam patio tokom ove dve godine. Nije bilo dovoljno podrške od okoline koja se odmah pozicionirala protiv nas. Gledam i čitam programe i novine u Kataloniji, kritikovali su ceo stručni štab zbog celokupne situacije. Barsa je najzahtevniji klub na svetu, šta god da radiš nije dovoljno i uvek nešto pođe po zlu” , završio je Ćavi.

Piše: Nemanja NIKOLIĆ


tagovi

ĆaviĐordi AlbaĐerar Pike

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara