Ćavi i Pike (Reuters)
Ćavi i Pike (Reuters)

Ćavi: Sigurno sam mnogo uticao na Pikeovu odluku, on je u rangu Bekenbauera, Barezija, Ferdinanda...

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.11.22. | 15:35

"Letos smo razgovarali i podelio sam sa njim moje namere. Bio je to jedan od najtežih dana moje trenerske karijere..."

Odavno novinarima na jednoj konferenciji nije manje bila bitna utakmica povodom koje je konferencija zakazana, Zapravo, okršaj Barselone i Almerije jeste važan, ali 99 posto sa aspekta da će to biti poslednja utakmica u prebogatoj karijeri Đerara Pikea. I zato su pripadnici sedme sile u Španiji obraćanje trenera Barselone Ćavija odlučili da pretvore u jednosmernu ulicu pitanja upravo o Pikeu.

Izabrane vesti

"Utakmicu će obeležiti kraj karijere Đerara Pikea. On zaslužuje sve pohvale, a ja sam srećan što sam bio njegov saigrač i trener. Okolnosi i neželjeni događaju su uticali na mene da donesem odluku da ga izostavm, Prošao sam kroz sličnu situaciju i normalno da se sklonim. Ima ugovor i odluka da ga okonča pre kraja je gest koji ima težinu. On je legenda kluba i zaslužuje da ga tako i pamte", počeo je Ćavi.

Činjenica da su zajedno odigrali 312 utakmica, da su Pike i Ćavi na terenu proveli 22.359 minuta, odnosno 372 sata, nije uticala na Ćavija da na konto stare slave i dvodecenijskog poznanstva štoperu bude garantovano mesto u startnoj postavi. Naprotiv. Pike je od starta sezone igrao poprilično retko, a i minutaža koju je dobio više je bila posledica velikog broja povreda u štoperskoj liniji. I onda jučerašnja bomba u vidu Pikeove objave da završava karijeru iako ima važeći ugovor do leta 2024. godine.

"Letos smo razgovarali i rekao sam mu kakve su moje namere. Bio je to jedan od najtežih dana moje trenerske karijere. Bio mi je partner. Desilo se svima nama da dođe vreme kada osetimo da više nismo toliko korisni i nije lako to prihvatiti i nositi se sa tim. Moja odgovornost u svemu tome? Sigurno da sam bio važan faktor u njegovoj odluci, ali za dobrobit kluba. Tražio sam najbolje za klub i i za instituciju. Morao sam da donesem odluke, nekada to nije lako, nekada je neprijatno donositi odluke koje utiču na vaše nekadašnje saigrače poput Alvesa i Pikea. Ali neću otkrivati razgovor koji smo vodili. To je privatna stvar. Tužno je videti fudbalere, kolege, prijatelje koji govore zbogom fudbalu, nostalgija i tuga se javljaju, ali to je život i to se dešava svima nama. Nove generacije dolaze."

Odlazi Pike u penziju kao peti fudbaler sa najviše utakmica u dresu Barselone (616 trenutno). Ispred su ostali samo članovi legendarne Barsine generacije koji su harali Evropom, Lionel Mesi, Ćavi, Serhio Buksets i Andres Inijesta.

"Ne znam da li sam bio fer ili ne, ali morao sam da bude iskren i pošten. A Đerar je bio primer ekipi, mladim fudbalerima, primer za kapitene, za stručni štab. Bio sam iskren prema njemu i sada su okolnosti dovele do završetka priče. Zaslužio je pravo da bira kako i kada će okončati karijeru."

Mnogo se ponavljao Ćavi na konferenciji, konstantno pričao o okolnostima zbog kojih Pike završava karijeru, ali nije propustio priliku da istakne sve njegove fudbalske i ljudske vrline.

"Hrabar, takmičarski nastrojen, pobednik, bez kompleksa i strahova. Inteligentan igrač, uvek maksimalno posvećen onome što radi, bio je dobar saigrač i dobar kapiten. Nemam šta da mu zamerim. Nije ništa lično, čisto fudbalsko pitanje."

Zanimalo je novinare i da li je Pike u Ćavijevim očima najbolji štoper u istoriji Barse.

"Tu su takođe Migeli (igrao od 1973-1988 za Barsu) i Pujol. Ne želim da budem nepošten ni prema kome, ali Pike je svakako jedan od najboljih u istoriji. Kao Bekenbauer, Barezi, ili Rio Ferdinand i Teri."

Sjajan prvi utisak je 2008. godine kada se vratio u Barselonu iz Mančester Junajteda Pike ostavio na Ćavija.

"Bio sam iznenađen njegovom ličnošću. Kako je igrao, kako se uklopio u naš model igre, kakav karakter ima mladić od 20-21 godine... To je bilo potpuno neuobičajeno za njegove godine."

Pisao je katalonski Mundo Deportivo nedavno o mogućnosti da Barselona na leto angažuje štopera Atletik Bilbaa Injiga Martinesa kojem za manje od osam meseci ističe ugovor. Posle odlaska Pikea, mogao bi Bask da bude opcija i za januar.

"Da li nam je prioritet dovođenje levonogog štopera u januaru. Znajući da Pike odlazi, možda, ali tokom Svetskog prvenstva imaćemo dovoljno vremena za razmišljanje i priču. Sastaćemo se sa Mateuom Alemanijem i Jordijem Krojfom i analizirati", zaključio je Ćavi.


tagovi

BarselonaĐerar PikeĆavi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara