Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeferin: Kraj Superlige Evrope najveća pobeda u 2021. godini

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.12.21. | 22:02

Slovenac istakao značaj raspleta aprilskih dešavanja

Godina na izmaku ostaće između ostalog upamćena u fudbalskom svetu po pokušaju dela najjačih evropskih klubova da formiraju sopstveno takmičenje i odvoje se od Lige šampiona. Ideja Superlige Evrope koju su inicirali španski, italijanski i engleski klubovi okončana je fijaskom, a pretnja po UEFA okončana je posle samo jednog dana.

Iako su doživeli debakl, klubovi na čelu sa Juventusom, Realom i Barselonom su pokazali nezadovoljstvo, dok su Andrea Anjeli i Florentino Perez demonstrirali u kojoj meri bi mogli da budu opasni po Evropsku fudbalsku uniju, te pri osvrtu na dešavanja u 2021. ne čudi što Aleksandar Čeferin ističe gašenje ideje o Superligi kao najveći uspeh.

Izabrane vesti

"Kraj Superlige, vođen političkom i osudom naroda čitavog kontinenta, bio je naša najznačajnija i najveća pobeda u 2021. godini. Prošlog aprila pokušaj stvaranja zatvorene Superlige, koja je samo imala za cilj da popuni bankovne račune nekih klubova, ugrozio je vrednosti koje leže u srcu evropskog sportskog modela i misije UEFA", rekao je prvi čovek evropskog fudbala.

Čeferin je potom istakao značaj uloge koji UEFA ima u evropskom sportu.

"Malo je organizacija koje predstavljaju pozitivne vrednosti evropskog sportskog modela na bolji način od UEFA. Svake četiri godine, naše Evropsko prvenstvo omogućava da se veliki procenat prihoda uloži u razvojne projekte širom kontinenta kroz Het-trik program. U ciklusu 2020-24, 775,5 miliona evra prihoda od Eura 2020 koristiće čitavoj fudbalskoj piramidi: od obuke muških i ženskih fudbalskih trenera, preko podrške osnovnim klubovima, do obuke mladih talenata koji sanjaju da učestvuju u budućnosti i rastu evropskog prvenstva. Isto tako, posvećenost ideji otvorenog takmičenja bila je ključni faktor u nastanku Lige konferencija. Sada je zastupljenost u najmanje jednom UEFA takmičenju po sezoni zagarantovana za predstavnike svih 55 nacionalnih saveza", kazao je Slovenac.


tagovi

Aleksandar ČeferinEvropska SuperligaLiga šampionaUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara