Orije i Čilvel (©Reuters)
Orije i Čilvel (©Reuters)

Čelsi mnogo bolji, Murinjo i Totenhem zadovoljniji: Nula na Stamford Bridžu, a moglo je da bude svašta

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.11.20. | 19:25

Razočaravajućih 0:0, iako prilika nije manjkalo...

Čelsi mnogo bolji, Žoze Murinjo i Totenhem mnogo zadovoljniji!

Tako bi, u najkraćim crtama, mogao da se opišu dešavanja posle dva sata derbija za vrh tabele na Stamfordf Bridžu, gde ipak nije bilo golova. A moglo je da bude svašta, samo da su se dizne otvorile Čelsiju koji je propustio sijaset solidnih prilika, jer bi onda i Totenhem morao da krene napred i verovatno bi prštalo na sve strane.

Izabrane vesti

Ovako, može samo da se konstatuje da Čelsi ima više za čim da žali, jer je najveći deo utakmice napadao i opsedao gol Uga Lorisa, ali je mreža gradskog rivala sa severa Londona ipak ostala netaknuta. Možda i zato što je najslabiji meč od dolaska u Čelsi odigrao Hakim Zijeh, inače talisman Plavaca otkako je zaigrao i jedan od najproduktivnijih u celom timu. Odigrao je nešto više od 80 minuta Marokanac, ali je jednostavno ostao s premalo upotrebljivih lopti za napadače, a i sam je imao jednu veliku šansu u 67. minutu kada je pucao iz okreta s nekih 11 metara od gola, ali je pogodio samo peti red tribina…

Izuzetno mirnu utakmicu za svoje standarde odigrali su Hari Kejn i Heung Min Son, najviše jer su dobar deo susreta bili odsečeni od ostatka ekipe zbog toga što je Čelsi uglavnom vršio jak pritisak na defanzivnu liniju i odlično pazio da se pokrije svaki pedalj terena.

Da je dobio ovaj derbi Čelsi bi skočio na deobu prve pozicije zajedno sa Liverpulom, ali ovako zaostaje dva boda, s tim da Lester ima zicer da opet preuzme treću poziciju jer u ponedeljak dolazi Fulam.

Po prvi put od početka sezone Frenk Lampard imao je na raspolaganju sve igrače i imao je širok izbor praktično na svim pozicijama, ali nije mnogo eksperimentisao već se odlučio za Mendija, te Džejmsa, Zumu, Silvu i Čilvela, te Kovačića, Kantea i Maunta ispred, dok su Zijeh, Verner i Abraham činili ofanzivni triling. Žoze Murinjo je u odsustvu Tobija Alderveirelda ukazao veliko poverenje mladom Džou Rodonu kao partneru Eriku Dajeru ispred Lorisa, dok su po bokovima špartali Orije i Regilon. Kompaktnost tima Murinjo je sačuvao s Hejbjergom, Ndombeleom i Sisokom, te Sonom i Bergvajnom, dok je usamljen u napadu bio Hari Kejn.

Jedina prava intervencija Eduarda Mendija (©Reuters)Jedina prava intervencija Eduarda Mendija (©Reuters)

Rodon je ovaj derbi umalo završio kao potpuni tragičar. Ispao je iz igre u 11. minutu kada je Verner majstorski pogodio gol posle odbitka od stative, ali je VAR sistem pokazao da je nemački reprezentativac bio u nedozvoljenoj poziciji. Rodon je imao veliki kiks i u prvom minutu nadoknade kada je umalo ostavio poklon Olivijeu Žiruu, koji je u međuvremenu odmenio povređenog Tamija Abrahama, ali je samo pukom srećom mladi defanzivac ostao bez mrlje u dosijeu...

Totenhem je napadao samo tokom uvodne faze i nakratko u završnici meča. Murinjo je očigledno imao ideju da uhvati nekadašnjeg učenika Lamparda i njegov tim na spavanju i stigne do gola iz kontre, ali je Čelsi bio jako dobro pripremljen baš za takvu postavku gostiju i odradio strašan posao u tome da spreči da “pukne” vezni red ili odbrana. Totenhem je prvu ozbiljnu situaciju imao preko Stivena Bergvajna u 9. minutu kada je dobio tačno dodavanje na ivici šesnaesterca i pucao bez mnogo oklevanja, ali je lopta protutnjala iznad prečke. Samo nekoliko trenutaka kasnije Orije je odapeo strelu, ali pogodio odlično postavljenog Mendija i to je prakitčno bilo sve od Pevaca za ovaj meč.

Sve što se u nastavku susreta dešavalo bilo je uglavnom ispred šesnaesterca Totenhema. Čilvel je gotovo ceo meč na velike muke stavljao Orijea pošto je neprestano gurao Čelsi napred i gotovo ni iz čega kreirao šanse.

Prilika Kristijana Pulišića (©Reuters)Prilika Kristijana Pulišića (©Reuters)

Ali lopta jednostavno nije htela u mrežu. Čelsi je napadao, probijao bedem Totenhema, udarao svim silama, kasnije su zaigrali još Pulišić, Žiru i Haverc što je jasno ukazivalo na Lampardovo opredeljenje. Ali ni Plavci nisu imali toliko opasnih prilika, koliko su ih zapravo stvarali i držali goste na žeravici konstantno. Ispromašivali su se propisno Abraham, Verner, Zijeh, kasnije Žiru i Maunt čiji je projektil u 81. minutu umalo rešio derbi! Bio je to strašan udarac Lampardovog miljenika, koji je s ivice kaznenog prostora raspalio iz sve snage. Lopta je išla u desni ugao, a Loris je uz krajnje napore reagovao kao mačka i sprečio da Čelsi u samoj završnici stigne do zaslužena tri boda.

Kako je vreme prolazilo Murinjov Totenhem se sve više zatvarao za jedan bod, a Lampardov Čelsi išao na sve ili ništa, ali se završilo s po jednim bodom na obe strane. Pevci su ispunili primarni zadatak – nisu poraženi u komšiluku, Čelsi može da bude nezadovoljan.

PREMIJER LIGA - 10. KOLO

Petak

Kristal Palas - Njukasl 0:2 (0:0)

/Vilson 88, Žoelinton 90/

Subota

Brajton - Liverpul 1:1 (0:0)

/Gros 90+3 penal - Žota 60/

Mančester siti – Barnli 5:0 (3:0)

/Marez 6, 22, 69, Mendi 41, Tores 67/

Everton - Lids 0:1 (0:0)

/Rafinja 79/

Vest Bromvič Albion - Šefild Junajted 1:0 (1:0)

/Galager 13/

Nedelja

Sautempton - Mančester junajted 2:3 (2:0)

/Bednarek 23, Vord Prauz 33 - Bruno 60, Kavani 74, 90+2/

Čelsi - Totenhem 0:0

20.15: (2,15) Arsenal (3,10) Vulverhempton (3,25)

Ponedeljak

18.30: (1,55) Lester (4,00) Fulam (6,25)

21.00: (2,40) Vest Hem (3,35) Aston Vila (2,95)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Ben ČilvelHakim ZijehHari KejnFrenk LampardŽoze MurinjoČelsiTotenhem

Obaveštavaj me

Čelsi
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara