Čelsi pred odlukom, Kepa mora da ide...

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.01.20. | 17:08

Već je počelo skeniranje tržišta kako bi se našla zamena

Na početku vladavine Romana Abramoviča na Stamford Bridžu Čelsi je iz Rena za 13.000.000 evra angažovao Petra Čeha koji je tada bio označen kao investicija za duže staze. Malo ko je tada mogao da pretpostavi da će Ćeh postati jedan od simbola Čelsijevog fudbalskog uspona u kojem je osvojeno praktično sve što se osvojiti može i da će uspešna saradnja trajati punih jedanaest godina. Ali, tako je bilo.

Po odlasku čuvenog golmana s kacigom na glavi u julu 2015. Čelsi je bio u fazi velikog renoviranja, kada se tražio neko ko će ponovo na duge staze odmeniti jednog od najboljih čuvara mreže svoje generacije. Izbor je u smiraj prelaznog roka 2018. godine pao na Kepu Arizabalagu, koga je Čelsi tada platio rekordnih 80.000.000 evra. Suma koja je i danas na vrhu liste najplaćenijih golmana svih vremena.

Izabrane vesti

Samo godinu i po dana kasnije Španac koji je trebalo da piše novu istoriju Čelsija postao je neko o čijem se odlasku sve glasnije govori. Kepa je nedeljama unazad pod velikim pritiskom javnosti zbog kritika na račun njegovih partija na Stamford Bridžu. Govori se čak i da upravo Kepa razlog zbog kojeg Čelsi ne igra ni blizu tako dobro koliko bi možda trebalo. Iako je, to nije tajna, Čelsi ponovo u fazi tranzicije pod komandom Frenka Lamparda i nekoliko talentovanih izdanaka iz klupske akademije.

Od toga da je etiketiran kao problem Lampardovog Čelsija, došlo se do napredne statistike koja kaže da Kepa ima najlošiji procenat uspešnosti u Premijer ligi sa svega 55 odsto odbrana dok je, poređenja radi, Alison Beker na čak 83 odsto!

Posle jučerašnjeg izdanja protiv Arsenala, kritike su još glasnije, a sve to dovodi do toga da Kepa postaje suvišan na Stamford Bridžu. O tome je pisao i novinar poznatog sajta Bleacher Report Din Džons, koji tvrdi da su u Čelsiju sve više bliži odluci da Španca prodaju na leto. I ne samo to. Čelsijevi skauti već su počeli da skeniraju potencijalne zamene na tržištu. Prva meta u ovom trenutku je Nik Poup iz Barnlija. Međutim, to je samo prvo ime koje se nazire. Leto je još daleko i pred Čelsijem veliki posao da operu fleke i pokušaju da isprave stvari, jer se čini da eksperiment s momkom iz Baskije nije uspeo.

Kepa Arizabalaga jeste i dalje vrlo mlad, ali prečesto se stiče utisak da je ozbiljno precenjen. Da stvari budu još lošije po njega, britanski novinari izvukli su određene zaključke da Kepa ove sezone ne brani ni izbliza kao prošle godine, iako ni tada nije blistao. Ali, imao je duže kontinuitete boljih partija, za razliku od trenutne situacije gde suviše često dopušta kardinalne greške i golove kakvi ne priliče golmanu od 80.000.000 evra.

Kepa je na žulj mnogima stao pre bezmalo godinu dana, posle onog incidenta u penal seriji meča protiv Mančester Sitija kada se oglušio o potez tadašnjeg šefa Mauricija Sarija i odbio da bude zamenjen. Tada je javnost počela da ga gleda drugačijim očima i svaki njegov potez bio je posmatran kroz posebnu lupu. Pritisak ga je evidentno brzo stigao i slomio, jer na gol liniji deluje suviše mlako...

Da li je Kepa postao Lampardov problem?

Pitanje je samo koliki će finansijski gubitak ljudi u Čelsiju biti spremni da prihvate na leto. Pola? Trećinu? Manje? Više? Opet, iako je jasno da neće moći da dobije ono što je platio za Kepu pre samo dva leta, Čelsi je poslednjih godina na tržištu bio sila kada je u pitanju prodaja istrošenih ili nedovoljno dobrih igrača. Setimo se Dijega Koste i Alvara Morate i njihovih transfera u Atletiko, ili Oskara u Kinu...

Ako se cela ova priča ispostavi kao tačna, Čelsi na leto neće imati mogućnost da ovako kiksne još jednom. Pogotovo ako želi da zadrži status elitnog kluba u evropskim i svetskim okvirima i u budućnosti ponovo bude kandidat za najveće pehare.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara