Čelsijeva sudbina u magli: Britanci zabranili Abramoviču da proda klub, ali i igrače, ulaznice, suvenire...

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.03.22. | 11:16

Zbog sankcija uvedenih ruskom oligarhu engleski klub teško da će moći normalno da funkicioniše

Uradio je Roman Abramovič poslednjih nedelja sve kako njegovo fudbalsko čedo Čelsi ne bi osetilo velike posledice rata u Ukrajini. Prvo je upravljanje klubom prebacio na poverenike Čelsijeve humanitarne organizacije. Pošto to nije bilo dovoljno britanskoj vladi da poveruje da (dok se ne završi ceo haos oko ruske invazije) neće imati veze sa Plavcima, odlučio je da proda klub sa Stamford bridža i da oporezovanu zaradu uplati dobrotvornoj fondaciji koja bi je prosledila žrvama pomenutog rata. Javili su se silni kupci. Navodno deset grupacija. Nisu bili spremni da odmah izdvoje 3.000.000.000 funti, ali jesu voljni da za koju stotinu miliona manje preuzmu najuspešniji britanski klub u poslednjoj deceniji.

Ali potencijalnu prodaju je stopirala britanska vlada! Zvanično je danas stavila Abramoviča na listu od sedam Rusa povezanih sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koje su pod sankcijama, odnosno zamrznula je njegovu imovinu na Ostrvu, pa samim tim i Čelsi. Doduše, Plavcima je izdala sportsku licencu za nastavak takmičenja.

Izabrane vesti

"S obzirom na značajan uticaj koji bi današnje sankcije imale na Čelsi i potencijalne posledice toga, Vlada je jutros odobrila licencu o nastavku igranja utakmica i drugih fudbalskih aktivnosti kluba, što će zauzvrat zaštititi Premijer ligu, širu fudbalsku piramidu, verne navijače i druge klubove. Ova licenca će dozvoliti samo određene eksplicitno imenovane radnje kako bi se osiguralo da određena osoba nije u mogućnosti da zaobiđe sankcije Ujedinjenog Kraljevstva. Licenca će biti pod stalnim nadozrom i blisko ćemo sarađivati sa fudbalskim vlastima", navedeno je u saopštenju Vlade.

Ali pošto je imovina ruskog oligarha zamrznuta, to znači da ne može da se proda dok mu se ne ukinu sankcije.

Međutim, nije to jedina muka londonskog kluba, jer posle uvedenih mera nemoguća je bilo koja transakcija na računima Čelsija, pa tako ni dnevnih ulaznica. To praktično znači da će ekipu Tomasa Tuhela na Stamford bridžu moći da bodre samo ljubitelji fudbala sa sezonskim kartama. Na gostovanja se neće moći.

Pošto je klubu zabranjeno svako poslovanje osim onog za dnevno, fudbalsko funkcionisanje (plate igrača i zaposlenih, operativni troškovi i slično), Čelsi do kraja sankcija Abramoviču ne bi mogao da se bavi ojačanjem igračkog kadra, niti bi mogao da prodaje igrače ili da sa aktuelnim prvotimcima produžava saradnju, a trojica momaka Sezar Aspilikueta, Antonio Rudiger i Andreas Kristensen imaju još koji mesec (do 1. jula 2022), dok Markosu Alonsu, Tijago Silvi, Žoržinju, Rosu Barkliju i Ngolu Kanteu ugovori ističu 2023. godine.

Dakle, ako bi se borba britanskih vlasti sa Abramovičem produžila i na sledeću kalendarsku godinu, to znači da će Čelsi u sezonu 2023-2024 ući bez pomenute osmorke, bez prava na "zamene". Navijači Plavaca ne smeju ni da pomisle šta bi se u tom slučaju desilo sa njihovim voljenim timom...

Inače, posledice sankcija prva je osetila klupska prodavnica koja već stavja katanac...

"Da bismo osigurali da klub može da nastavi da radi izdali smo specijalnu licencu koja će omogućiti ispunjavanje termina, plaćanje osoblja i postojećim vlasnicima ulaznica da prisustvuju utakmicama dok, što je najvažnije, lišava Abramoviča koristi od njegovog vlasništva nad klubom. Znam da ovo donosi neizvesnost, ali Vlada će raditi sa ligom i klubovima kako bi fudbal nastavio da se igra. Istovremeno će obezbediti da sankcije pogode one kojima su namenjene. Fudbalski klubovi su kulturna dobra i temelj naših zajednica. Posvećeni smo njihovoj zaštiti", napisala je Nadin Doris, državna sekretarka Velike Britanije za digitalne medije, kulturu, medije i sport.


tagovi

Roman AbramovičČelsiPremijer liga

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara