Frenk Lampard (©Reuters)
Frenk Lampard (©Reuters)

Čelsijeva zona sumraka: Njih ne može da promeni ni 20 trenera, a Lampard crta taktiku maslinama

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.05.23. | 13:55

Žestoke kritike na račun Plavaca posle poraza od Arsenala u derbiju kola

Amerikanac je u London uleteo kao da je dojahao na nagrađivanom konju. Pun optimizma i ega Tod Boli je najavljivao nastavak zlatne ere Čelsija. Navijači su bili euforični, sa uživanjem gledali kako njihov novi gazda troši 611.000.000 evra na pojačanja. Samo su retki stali da se zamisle i zapitaju da li su ti džakovi novca trošeni pametno. Već sada je jasno – ništa od toga. Naprotiv. Čelsi ove sezone izgleda kao banda bez jasnog plana. A čovek koji je zadužen za plan Frenk Lampard objektivno koketira sa krajem trenerske karijere, bar na vrhunskom nivou.

Frenk Lampard je u poslednjih 20 utakmica zabeležio 17 poraza. Prema podacima statističke kompanije Opta on je prvi engleski menadžer koji je izgubio poslednjih deset utakmica kao trener prvoligaškog tima još od Artura Koksa 1998. godine.

Izabrane vesti

Ne misli se tu naravno samo na Čelsi, ali ono što mu se dešava u Londonu preti da ga obeleži za ceo život. Sinoć još jedan težak udarac. Ponovo je Čelsi prilično lako izgubio, ovog puta od Arsenala (1:3). Više od rezultata upadljiva je bila bezidejna igra engleskog velikana na čelu sa igračkom legendom Lampardom.

Fudbal koji Čelsi igra je neupadljiv i neuverljiv kao da su sami igrači već uveliko odustali od ove sezone. I sam Lampard kao da polako gubi živce.

Čelsi 20 godina pravi velike rezultate, ali trenutno nismo u toj poziciji. Dovoljno sam dugo ovde da sam video šta se dešava iza kulisa, na treningu, razloge zbog čega smo takvi... Ako ćete da budete fin tim protiv kojeg je uvek lepo igrati onda nije ni važno gde si krenuo. To neće da se promeni preko noći, ali bismo morali da požurimo... Za pasivnu prirodu naše igre možete da okrivite mnoge stvari. Igračima je svakako stalo, trenutno imaju manjak samopouzdanja, međutim kada igrate u Čelsiju morate igrati na određen način uprkos tome“ , istakao je Lampard ne želeći da ulazi u skrivene detalje.

Jasno je ipak da nešto ne štima, pa Lampard ne može da pobegne ni od svog dela odgovornosti. Nekadašnji saigral Sesk Fabregas ne može da veruje šta gleda ove sezone.

“Kada sam bio dečak, imao sam trenera koji bi na stolu razbacao 11 maslina bez bilo kakve taktike... Na to me podseća Čelsi trenutno. Nisam mogao da verujem kakve taktičke i tehničke greške prave“ , napravio je šaljivo poređenje Sesk Fabregas koji je igrao za Čelsi od 2014 do 2019.

Lampardu svakako nije do šale. Još jedan čuveni fudbaler Plavaca Emanuel Peti smatra doduše da nije ni samo šef kriv, već da su problem igrači i njihovo gomilanje.

Bio sam blizu klupe i video kako se igrači svađaju, pogotovo u drugom poluvremenu. Šokiran sam stavom i ponašanjem igrača, nema ponosa, prijateljstva ni zajedništva, ni 20 trenera to ne bi moglo da promeni“.

I Fabregas je saglasan: igrači jesu zaslužili kritike.

Nekad je jednostavno do igrača. Treba da se pogledaju u ogledalo i zapitaju. Trenutno vidim samo izgovore i poglede ka treneru. Ne igra on. Igrači igraju“.

Pa ipak, mnoge taktičke odluke se dovode u pitanje poput izostavljanja iz startne postave Žoaoa Feliksa zbog njegove radne etike i zalaganja. Ne isplaćuju se ni brojne promene koje iz utakmice utakmicu pravi Lampard. Samo dva gola na poslednjih šest utakmica daju jasnu sliku loše balansiranog napada. Skupa pojačanja Mihail Mudrik i Noni Madueke dobijaju šansu na kašičicu dok Kai Haverc i Rahim Sterling ne uspevaju da pronađu pravu formu.

Novi vlasnik Tod Boli uložio je 611.000.000 evra u pojačanja od kojih praktično niko nije ispunio očekivanja. Nisu pomogle ni dve smene trenera, čini se da posle svake promene Čelsi igra sve lošije. Pod Tomasom Tuhelom su rezultati bili i najbolji, ali mu se nije dao prostor da pokuša da preokrene sezonu dok je Grejem Poter smenjen pre dvomeča sa Realom u četvrtfinalu Lige šampiona u kojem je Karlo Ančeloti lako nadmudrio Lamparda.

Drugo poluvreme sinoćne utakmice donelo je malo bolju igru Čelsija, ali nedovoljno da se promeni utisak da nešto u Londonu ozbiljno ne štima. Klub sa Stamford Bridža očekuje jako težak kraj sezone i utakmice protiv giganata iz Mančestera i iznenađenja sezone Njukasla. Ako Lampard izgubi od Bornmuta za vikend ne bi trebalo nikoga da iznenadi ako i on uskoro bude bivši.


tagovi

Frenk Lampard

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara