Češka lokomotiva na ugalj i znoj: Souček maratonac i golgeter, ostali moraju istom merom, prekidi moćno oružje

Vreme čitanja: 7min | pet. 11.06.21. | 09:00

Mlađi i talentovaniji nego pre pet godina i spremni da pomrse račune favoritima

Mnoge su se stvari promenile u reprezentaciji Češke u minulih pet godina, periodu od poslednjeg Evropskog prvenstva. Nastupila je smena generacija u pravom smislu reči, pa Lokomotiva na kontinentalnu smotru dolazi sa svega tri fudbalera koji mogu da se pohvale pojavljivanjem na Euru – ubedljivo najiskusniji Vladimir Darida, čovek koji će saigrače predvoditi sa kapitenskom trakom na ruci, Pavel Kaderžabek koji je odigrao svih 270 minuta grupne faze i Tomaš Vačlik, ali on je 2016. bio u debeloj senci Petera Čeha.

Jeste ekipu tada predvodio jedan od najvećih igrača u istoriji državnog tima Tomaš Rosicki, ali je Mali Mocart gazio 36-godinu života i ispostavilo se da Česi nisu imali šta da traže u konkurenciji Španije, Turske i Hrvatske. Iako su u drugoj rundi Hrvatima otkinuli dva boda u 89. minutu (2:2), pa se u poslednjem kolu protiv Turaka borili za eventualni prolaz (0:1).

Izabrane vesti

Nema više Petera Čeha, Rosickog, Jarsalava Plašila, Mihala Kadleca... ali deluje da reprezentacija koju će selektor Jaroslav Šilhavi povesti na Euro poseduje nešto više mladosti i talenta u odnosu na prethodnu generaciju. Uz dužno poštovanje prema Rosickom i Čehu.

Sa srednjom vrednošću od 27,4 godine, ovaj tim je u proseku godinu i po dana mlađi od onog koji je u Francusku vodio Pavel Vrba. Sastav grupe sličan je tadašnjem. Englezi su, bar na papiru, jedan od glavnih favorita za pehar, Hrvatska sa kojom će se za desetak dana sresti je unapređena verzija one sa kojom su igrali pre pet godina. Pritom dolazi sa etiketom vicešampiona Sveta. A Škoti kao Škoti. Formiraće odbrambeni bedem i tražiti prilike iz grešaka protivnika.

(2,90) Škotska (2,85) Češka Republika (2,80)

Razlika je što ovoga puta Česi vladaju znatno većom napadačkom raznovrsnošću i što im se prva zvezda tima našla u izboru za fudbalera godine u Premijer Ligi. Tomaš Souček. Toliko je reči izgovoreno i tekstova napisano u poslednjih godinu dana o ovom “golgeteru” zarobljenom u telu defanzivnog veziste. Kakva sezona je iza njega govori i stavljanje u isti koš sa Harijem Kejnom, Kevinom de Brujneom, Mohamedom Salahom, Brunom Fernandešom... Jedina dva vezna fudbalera sa efikasnijim učinkom od Součekovih deset golova bili su Bruno Fernandeš (18) i Ilkaj Gundogan (13). Pritom Čeh nije izvodio penale.

Njegovi pogoci su Vest Hemu doneli sijaset bodova, što samo nagoveštava da se “mašina pali” i onda kada gori pod nogama. Bez njegovog golgeterskog učinka Čekićari sigruno ne bi izborili plasman u Ligu Evrope. A pritom, na protivničku polovinu može da se koncentriše tek kada obavi sve ono što se primarno očekuje od čoveka koji igra na njegovoj poziciji. Dvocifren broj pretrčanih kilometara što mu nije problem jer ga krasi atletski gen (majka trčala maraton), konstantna borba za loptu, kvarenje protivničkih napada, vazdušni dueli – a dobio ih je najviše u Premijer ligi (234). Učinci drugplasiranog Kristijana Bentekea (205), odnosno Džejmsa Tarkovskog (165) samo potvrđuju dominaciju. Jasno je kakva će zver predvoditi Češku na Euru.

“Radujem se prvenstvu i verujem da će ljudi u Engleskoj potvrditi da imamo kvalitetan tim, da ćemo biti opasni. Imam informaciju da se naši protivnici posebno spremaju za nas. Osećaju da smo jaki”, rekao je Souček koji je za godinu i po dana u englesom fudbalu odlično upoznao većinu dominatno premijerligaške reprezentacije Gordog Albiona.

Posle jedne polusezone u Londonu, Vest Hemu se dopao Souček, pa je pod tim utiskom potražio i našao još jedno odlično pojačanje u Slaviji. Vladimir Coufal na Euro dolazi desni bek koji je minulu sezonu u Premijerligi odigrao sjajno u oba pravca, upisavši sedam asistencija na 34 utakmice. Aleks Kral koji iza sebe ima kvalitetno odrađen posao u Rusiji (moskovski Spartak), trebalo bi sa Součekom da čini tandem defanzivnih veznih igrača, a ne čudi to što se poslednjih nedelja dovodi u vezu sa Vest Hemom.

Na papiru Česi imaju vrlo zanimljivu liniju iza napadača sa Jakubom Janktom i Antonjinom Barakom, momcima koji na ličnom planu imaju najbolje sezone otkako igraju Seriju A. Jankto je postigao šest i namestio tri gola za Sampdoriju, Barak sedam puta tresao mreže uz isti broj asistencija. Međutim ni oni, kao ni ostatak ekipe nisu se proslavili u pretposlednjoj proveri pre Euro u Bolonji gde je Češka ostala bez udarca na gol.

Niko ne očekuje završnicu kontinentalne smotre, ali nema sumnje da Lokomotiva dolazi na Euro s ciljem da se domogne nokaut faze. Istina, to nije pokazala na stadionu Renato Dalara protiv Italije. Izdanje u kojem nije bilo nikakvog ličnog pečata, niti ideje kako da se napadne protivnički gol. Da ne pričamo o četiri primljena gola i Italijanima koji su u protivničkoj trećini terena radili šta su hteli. Ne može da bude opravdanje to što su Šik i Souček ušli u igru tek na startu drugog poluvremena. Ni posle toga stvari nisu krenule na bolje.

Kvote da Česi prolaze grupu, koliko bodova osvajaju...

Grupa je vrlo zahtevna, sa preambicioznim Englezima i vicešampionom sveta Hrvatskom, ali i nezgodnim, tvrdim Škotima. Osetila je to Srbija kada su joj Tartan Terijeri zalupili vrata prvenstva u sred Beograda. Zato Česi već u uvodnoj utakmici imaju imperativ pobede protiv Škotske, a posle... Šta urade. Bod ili nula protiv Škota, značila bi praktično pakovanje kofera.

Selektor je na spisku naveo 25 igrača, ostavivši poslednje mesto za zvanično najboljeg defanzivca tamošnje lige Ondreja Kudelu. Posle rasističkog skandala sa igračem Rendžersa Glenom Kamarom, UEFA ga je kaznila deset mečeva zabrane igranja na međunarodnim mečevima. Žalba koju je pravni tim štopera uložio je odbijena od strane krovne organizacije evropskog fudbala, pa će Šilhavi morati da se pojavi na prvenstvu bez stuba odbrane.

Ima selektor Češke nekolicinu džokera u napadu poput Mihala Krmenčika, Mateja Vidre, Adama Hložeka, ali prva zvezda ofanzive je Patrik Šik. Najbolji strelac u kvalifikacijama sa četiri gola i momak koji je prošle takmičarske godine postigao 13 pogodaka za Bajer Leverkuzen. Sanjaju Šik i saigrači uspeh generacija koje su 1996 stizale do srebra, odnosno 2004. do bronze na Euru. U mislima su im Pavel Nedved, Karel Poborski, Milan Baroš, Jan Koler... Ali nije Češka blizu tog nivoa timske kohezije i kvaliteta.

Međutim, među starijim kolegama izdvaja se jedan tinejdžer. Onaj koji slovi za češkog Kristijana Ronalda. Adam Hložek je trenutno najveći talenat češkog fudbala. Od pojave Tomaša Rosickog nije bilo igrača iz te zemlje sa više osećaja za igru u genima.

“Hložek nije samo vanserijski talenat Sparte, već čitavog češkog fudbala. Ne smemo zaboraviti da je vrlo mlad, da mu je potrebno vreme i strpljenje. Međutim, već sada pokazuje ozbiljnu zrelost na terenu”, objasnio je Rosicki, a sportski direktor Sparte ima priliku da ga svakodnevno gleda na treninzima.

Projektovana cena startnih 11 po Transfermarktu – 114.700.000 evra

Tinejdžer je minule takmičarske godine eksplodirao u dresu Sparte (19 utakmica, 15 golova, osam asistencija), sezonu završio kao najbolji strelac prvenstva, pa je interesantno videti koju će mu ulogu nameniti Šilhavi. Sigurno ga neće biti u startnih 11, bar u prvoj utakmici, ali čim zagusti mogao bi da ga baci u vatru iako na raspolaganju ima iskusnije napadače poput Krmenčika, odnosno Vidre. Dodaćemo samo da je pre dve nedelje u poslednjem kolu češkog šampionata Brunu spakovao četiri komada za 23. minuta u prvom poluvremenu. Tada se i lakše povredio, te nije izašao na drugi deo meča.

Šilhavi je trener koji isključivo forsira formaciju 4-2-3-1, voli da vidi brz protok lopte, ali i šut na gol kojem prethoni ne preveliki broj dodavanja. Reč je o čoveku koji dan danas drži rekord češke lige po broju crvenih kartona i nema sumnje da je delić svog ličnog, ratničkog pečata preneo na ekipu. Moćno oružje Češke mogli bi da budu prekidi sa Součekom, Krmenčikom i Barakom visine preko 190 centimetara i samo mrvicu nižim Kralom i Šikom.

Ne sme se zaboraviti na Lukasa Masopusta. Momak iz plejade fudbalera koji će vas, ukoliko ga ne shvatite ozbiljno, ostaviti u prašini, a svog napadača poslužiti loptom za gol. Na generalnoj probi za Euro protiv Albanije (3:1) namestio je i postigao gol i rasterao turobno raspoloženje koje je zavaladalo posle poraza od Italijana. Može neprestano da trči 270 minuta.

Već u prvoj rundi protiv Škotske Šilhvaijeva Lokomotiva imaće idealnu priliku da se dočepaju prvog mesta u grupi, a onda sa tim samopouzdanjem pokušaju da odgovore izazovima koje nosi utakmice sa viceprvakom sveta i jednim od dva glavna favorita (bar po kvotama). Nije Lokomotiva brza kao francuski TŽV, niti precizna kao japanski vozovi. Kretaće se na ugalj, a tu je bitno da ima ko da lopata. Uz dresove sa kojih lipti znoj, uz stotine pretrčanih timskih kilometara po utakmici i korišćenje šansi kojih neće biti u izobilju, Češka bi mogla tiho da se nada osmini finala.


tagovi

EURO 2020Fudbalska reprezentacija Češke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara