Citati o Peleu (©Reuters/AFP)
Citati o Peleu (©Reuters/AFP)

Citati za sva vremena: Kako se speluje Pele? B-O-G

Vreme čitanja: 8min | čet. 29.12.22. | 20:17

Najbolje izjave o slavnom Brazilcu koje su dali njegovi saigrači, rivali, kolege, muzičari, političari, pesnici...

Teško je izabrati reči da se opiše genijalnost Edsona Arantesa do Nasimenta sa fudbalskom loptom u nogama. Pokušavaju novinari sa svih meridijana već decenijama da pronađu prave reči kojima bi na najbolji način preneli kako je čuveni Pele igrao. S kakvom lakoćom je postizao golove i izvodio driblinge zbog kojih su desetine hiljada ljudi na tribinama skakali sa svojih stolica kao opareni.

Nažalost, danas su epiteti potrebniji nego ikad. Njegovo visočanstvo Pele pridružio se Maradoni, Krojfu, Mileru, Euzebiju, Rosiju, Bestu, Di Stefanu, Puškašu, Garinči i drugim velikanima koji su ovozemaljski zamenili nebeskim fudbalom. Danas im je stigao kapiten.

Izabrane vesti

Neki se neće složiti sa tim "kapiten" i favorizovaće Maradonu, mlađe generacije će možda pre glasati za Ronalda "Zubu" kao najboljeg ikad jer su ga gledali u direktnim prenosima, a još mlađe za Lea Mesija ili Kristijana Ronalda. Ipak, Pele je prvi koji je očarao svet. Prvi čije su ime izgovarali klinci kada bi dali gol u parku od njegovog Brazila, preko Evrope do Amerike, Azije i Afrike. I po mnogo čemu urađenom na terenu jedini, iako su brojni pokušavali da ga kopiraju i nadmaše.

Priče o njemu prenosile su se s kolena na koleno. Teško da postoji ljubitelj fudbala (a i ne mora to biti) na planeti koji ne zna ko je Pele. Iako je njegova karijera završena odavno pre interneta i svakodnevnih televizijskih prenosa, njegovo ime postalo je večno.

Bila je 1977. godina kada je izuo kopačke. Na isteku 2022. je preminuo i pridružio se u nekom novom timu većini saigrača iz brazilske reprezentacije sa kojima je 1958, 1962. i 1970. pokorio fudbalski svet.

Njegovo ime večno će se izgovarati sa poštovanjem, a mi vas podsećamo kako su to činile brojne Peleove kolege, saigrači i protivnici, razne poznate ličnosti ne samo sa zelenog tepiha...

NAJBOLJI CITATI O PELEU

"Najveći gol koji sam ikada postigao bio je za 1:2 sa Selest. Nazvali smo ga Edson Arantes do Nasimento", Dondinjo, Peleov otac i bivši fudbaler.

"Tvrdim da Pele kad bi se kroz 100 godina probudio, opet bi bio najbolji igrač sveta", Dragoslav Šekularac.

"Pele je igrao fudbal 22 godine i za to vreme je uradio više na širenju bratstva i prijateljstva u svetu nego bilo koji ambasador", Pinjeiro, bivši brazilski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

"Najbolji fudbaler u istoriji je Di Stefano. Odbijam da svrstavam Pelea kao igrača, on je bio više od toga", Ferenc Puškaš.

"Moje ime je Ronald Regan, ja sam predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Ali, vi ne morate da se predstavljate, svako zna ko je Pele", Ronald Regan, bivši predsednik SAD.

"Izuzetno teško nije postići hiljadu golova kao Pele - već postići jedan gol kao Pele", Karlos Drumond de Andrade, brazilski pesnik.

"Kada sam video Pelea kako igra pomislio sam da bi trebalo da okačim kopačke o klin", Žist Fonten.

"Postoji Pele čovek i Pele fudbaler. A igrati fudbal kao Peje je igrati kao Bog", Mišel Platini.

Pele (©AFP)Pele (©AFP)

"U nekim zemljama su hteli da ga dodirnu, u nekim da ga poljube. A u nekim su ljubili zemlju kojom je prošao. Bilo je predivno gledati ga kako igra, jednostavno predivno", Klodoaldo, bivši Peleov saigrač.

"Došao sam u nadi da ću zaustaviti velikog čoveka, ali otišao sam ubeđen da me je pobedio neko ko nije rođen na istoj planeti kao mi ostali", Kosta Pereira, bivši fudbaler Benfike posle poraza od Santosa 2:5 u meču Internacionalnog kupa 1962.

"Pele je bio jedini fudbaler koji je prevazišao granice logike", Johan Krojf.

"Rekao sam sebi pre utakmice: 'I on je od kostiju i kože baš kao svi mi ostali'. Ali nisam bio u pravu", Tarkizio Burnjič, defanzivac Italije koji je čuvao Pelea u finalu Mundijala 1970.

"Kako se speluje Pele? B-O-G", britanski televizijski komentatori Malkolm Alison i Patrik Krerand tokom Svetskog prvenstva u Meksiku 1970.

"Ponekad mi se čini da je fudbal izmišljen za ovog magičnog igrača", Bobi Čarlton.

"Pele je najveći igrač u istoriji fudbala i uvek će biti samo jedan Pele na svetu", Kristijano Ronaldo.

"Kralj će zauvek ostati kralj", Kilijan Mbape.

"Možda si u pravu, ali ti nemaš pojma o fudbalu, a ja sam video kako Pele igra", Visente Feola, brazilski selektor psihologu koji je rekao da je Pele previše mlad da bi igrao na Svetskom prvenstvu u Švedskoj 1958.

"Pele je najveći - jednostavno besprekoran. I van terena je uvek bio nasmejan i raspoložen. Nikada ga ne vidite loše raspoloženog. On prosto voli da bude Pele", Tostao, bivši Peleov saigrač.

"Apsolutno svi su želeli da se rukuju sa njim, da se slikaju pored njega. Reći da si se zezao sa Peleom bila je najveća čast", Mik Džeger, pevač Rolingstonsa.

"Našli smo se u vazdušnom duelu. Ja sam mnogo viši od njega, ali kada sam doskočio na zemlju, ostao sam zapanjen. Pele je i dalje bio u vazduhu, udarajući loptu glavom. Delovalo je kao da lebdi i da može da ostane tamo koliko god poželi", Đakinto Faketi, bivši reprezentativac Italije.

"Debata o najboljem fudbaleru veka je apsurdna. Postoji samo jedan moguć odgovor: Pele. On je najveći igrač svih vremena", Ziko.

"Pele je napravio revoluciju u fudbalu. Pele je zaustavio rat. Pele je ujedinjavao nacije i porodice. Nije bilo rasnih ili jezičkih problema. Rođen sam 1970. godine, a 2002. sam postao prvak sveta. Bio sam kapiten, imao sam čast da primim trofej od koga? Pelea! Čoveče! Ako još nešto kažem, zaplakaću", Kafu.

"Onog momenta kada lopta dođe u Peleove noge fudbal se pretvara u poeziju", Pjer Paolo Pasolini, italijanski pesnik.

"Njegova velika tajna bila je u improvizaciji. Te stvari koje je radio na terenu bile su odluke donete u trenutku. Imao je izvanrednu percepciju igre", Karlos Alberto Tores, bivši Peleov saigrač.

"Pele je najveći fudbaler ikada. Vladao je 20 godina. Svi ostali - Dijego Maradona, Johan Krojf, Mišel Platini - su rang ispod njega. Nema nikoga ko bi se mogao porediti sa Peleom", Franc Bekenbauer

"Pele je bio jedan od retkih koji je protivrečio mojoj teoriji: umesto 15 minuta slave, imaće 15 vekova", Endi Vorhol, američki slikar, režiser, glumac...

"Gledati ga kako igra značilo je gledati oduševljeno dete u kombinaciji sa izuzetnom gracioznošću zrelog čoveka", Nelson Mandela, južnoafrički revolucionar.

"Sećam se scene iz finala Svetskog prvenstva 1998. Odelo i kravata. Crveni tepih. Tu su bili Euzebio, Bekenbauer, Gregori Pek, Elizabet Tejlor, Tim Barton, Alen Delon, Rod Stjuart. Prepune tribine, prelep stadion. A onda je Pele ušao i svi su zaćutali, ustali i počeli da tapšu. Aplauz je trajao pet minuta. Bilo je spektakularno", Kažu, bivši Peleov saigrač.

"Govoriti o Peleu za Brazilce znači govoriti o entitetu, o nečemu daleko superiornijem od svih nas", Ronaldo.

"Mohamed Ali je mahao publici, slao poljupce, radio ono što inače radi, ali kada je ušao u našu svlačionicu i video Pelea bio je ozaren kao dete", Šep Mesing, bivši Peleov saigrač.

"Pele je za mene mit. Mit o kom se ne diskutuje. Uspeo je da zaustavi rat. Radio je stvari koje nisu ljudske", Dunga.

"Ja sam Peleov navijač otkad sam bio dete. Kasnije je uvek bilo priča da li je bolji on ili Maradona, ali za mene je to uvek bio Pele", Aleks Ferguson.

"Nije mu bilo ni 18 godina, a šta je sve radio na Svetskom prvenstvu 1958, posebno u finalu... 99 odsto Šveđana na stadionu je navijalo za njega. Pele je bio sa Saturna", Pepe, bivši Peleov saigrač.

"Umetnik je, u mojim očima, neko ko može da osvetli mračnu sobu. Nikada nisam video i neću pronaći razliku između dodavanja Pelea Karlosu Albertu u finalu Mundijala 1970, i poezije Remboa. U svakoj od ovih ljudskih manifestacija postoji izraz lepote koji nas dodiruje i daje nam osećaj večnosti", Erik Kantona.

"Pele je bio najkompletniji igrač kojeg sam ikad video. Imao je sve - dve dobre noge, magiju u vazduhu, brzinu, snagu. Mogao je da nadmudri protivnika veštinom, a mogao je i da mu pobegne. Nije bio visok, a delovao je kao džin na terenu. Imao je savršenu ravnotežu i viziju. Bio je najveći, mogao je da uradi sve što poželi na terenu... Sećam se kada su pitali brazilskog selektora Saldanju ko je najbolji golman u njegovom timu. Odgovorio je - Pele. Čovek je mogao da igra na bilo kojoj poziciji”, Osvaldo Ardiljes, šampion sveta sa Argentinom 1978.

"Kada mi je bilo pet ili šest godina, otac mi je rekao: 'Štagod da se dogodi u budućnosti, najbolji fudbaler svih vremena je Pele'. Jedan od najvećih dana u mom životu dogodio se 2006. godine. Bio mi je rođendan, poklonio si mi čuveni dres broj 10 sa tvojim autogramom. Čuvaću ga zauvek", Jirgen Klop.

"Pele je bio najkompletniji igrač", Bobi Mur.

Pele (©AFP)Pele (©AFP)

"Čak je i nebo zaplakalo", naslov u brazilskim novinama dan posle Peleove oproštajne utakmice između Njujork Kosmosa i Santosa.

Iako se nikada nisu sreli na terenu u takmičarskoj utakmici, samo u mečevima humanitarnog i revijalnog karaktera, ispostaviće se da su zbog svog umeća Pele i Maradona postali najveći rivali.

Večito će se među navijačima voditi rasprave na temu ko je veći, odnosno najveći fudbaler svih vremena, a jedan drugome nikada nisu odali to priznanje.

Evo šta je Maradona pričao o Peleu.

"Ako je Pele Betoven, ja sam fudbalski Ron Vud, Kit Ričards i Bono u jednom. Jer sam ja bio strastvena strana fudbala".

"Krucijalna razlika između Pelea i Maradone je ta da Maradona nije bio okružen velikim igračima, već je morao sam da nosi tim. Ako Argentini oduzmete Maradonu, oni neće osvojiti Svetsko prvenstvo, ali bi Brazil i bez Pelea opet trijumfovao", Erik Kantona.

Govoreći o drugima, Pele je među najboljima svih vremena često isticao Džordža Besta.

"Da sam rođen ružniji nikada ne biste čuli za Pelea", pričao je nekadašnji golgeter Mančester Junajteda i Severne Irske, koji je zbog ljubavi prema alkoholu i noćnom životu često više privlačio pažnju medija nego svojim sjajnim igrama na terenu.

Za razliku od Besta i Maradone, Pele je svojim stilom života bio mnogo manje zanimljiv tabloidima, što dodatno ističe njegovu veličinu. Čak i u najtežim danima oglasio se porukom u kojoj čestita Argentincima i Brazilcima na spektakularnom finalu Svetskog prvenstva u Kataru, uz posebno isticanje Mesija i Mbapea, ali i Maradone.

"Sigurno se i Dijego sada smeje", napisao je na društvenim mrežama.

Došlo je vreme da se dvojica velikana ponovo sretnu i popričaju o fudbalu. Imaće sigurno šta da kažu jedan drugome o minulom Mundijalu i trijumfu Argentinaca, a novom neuspehu Brazilaca.


tagovi

PeleIn memoriam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara