Foto: Starsport
Foto: Starsport

Čolović: Zvali su me iz tabora Irske da se raspitaju o Piksiju

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.03.21. | 10:20

Naredni rival Srbije na skeneru igrača koji je 2020. godinu proveo u Irskoj

Ljubitelji fudbala u Srbiji broje sitno do premijere Orlova u 2021. godini i debija Dragana Stojkovića Piksija u ulozi selektora.

Do premijere u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine deli nas još četiri dana, a uoči susreta sa Republikom Irskom (sreda, 20.45) o gostujućoj selekciji za Mozzart Sport govorio je Stefan Čolović, fudbaler Čukaričkog koji je prethodnu godinu proveo na Ostrvu, igrajući za irski Dandalk.

Izabrane vesti

"Zovu me ljudi iz Irske, mnogi poznanici iz perioda koji sam proveo na Ostrvu. U decembru me je kontaktirao i selektor Stiven Keni, razgovarali smo o predstojećem meču i svestan je koliko je Srbija jak i kvalitetan protivnik. Često sam u kontaktu sa jednim od njegovih najbližih saradnika Rudijem Higinsom, trenerom koji je bio u stručnom štabu Dandalka dok sam igrao za njih. Posle promocije Dragana Stojkovića pitao me je ko je novi selektor i kakvu fudbalsku filozofiju gaji. Objasnio sam im da je Piksi naša igračka legenda i da se očekuje da donese svežinu i ofanzivni stil igre", otkrio je nekadašnji đak Partizana.

---

Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE.

---

Gosti su prihvatili ulogu autsajdera pred gostovanje Srbiji, a u prilog našem timu ide i činjenica da je Republika Irska od septembra prošle godine odigrala osam utakmica uz učinak od pet poraza i tri remija.

"Aktuelni selektor posle osam utakmica nema pobedu, ali su Irci drugačiji po tom pitanju. Strpljivi, su daju vreme i šansu. Keni je posle dobrih rezultata sa Dandalkom tokom petogodišnjeg mandata zaslužio poverenje da vodi nacionalni tim, a tenzija ne postoji iako još nije nikoga uspeo da pobedi. Posle poraza je bilo kritika u medijima, ali pritisak je daleko manji nego kod nas. Da selektor Srbije ne trijumfuje osam utakmica sigurno bi bio smenjen".

Čolović je u odnos prema fudbalu narednog rivala Srbije imao priliku da se uveri tokom boravka u Dandalku sa kojim je osvojio Kup Irske i koji je pred početak svakog domaćeg takmičenja u najužem krugu kandidata za trofej.

"Teško je praviti paralelu između odnosa prema fudbalu u Srbiji i Irskoj, očekivanja su proporcionalna raspoloživim snagama, a uticaj ima i fudbalska kultura koja je drugačija. Dok sam bio u Dandalku, klubu koji je pet godina šampion, izgubili smo prva tri kola i niko nije stvarao bilo kakav pritisak, dok je kod nas znatno drugačija situacija. Zamislite samo pritisak pod kojim bi bili trener i igrači Zvezde ili Partizana posle tri vezana poraza".

Čolović u dresu Dandalka , Foto: ReutersČolović u dresu Dandalka , Foto: Reuters

Iako je činjenica da irski nacionalni tim ne može da se pohvali zvučnim imenima, igrač Brđana istakao je da ekipa koju predvode premijerligaški fudbaleri poput Doertija, Hendrika, Konlija i Robinsona u srpsku prestonicu neće doći sa belom zastavom.

"Irci su borbeni, srčani, igraju čvrsto, pravim ostrvskim stilom. Veoma vole fudbal, iako je ragbi primaran sport u državi. Uticaj Engleske je osetan i kada igra nacionalni tim osetna je euforija. Ipak, nema dileme da su autsajderi u ovom slučaju. I sam selektor Irske je istakao da imamo kvalitet, igrače poput Tadića, Milinković-Savića, Kostića, Mitrovića, igrače iz najkvalitetnijih liga. Apsolutni smo favoriti po kvalitetu, ali je oprez neophodan. Smatram da su Irci bolji od Škota koji su uspeli da nas iznenade, međutim očekujem da nova energija sa novim selektorom donese rezultat. Rival nema predugačak igrački kadar, nosioci su 5-6 fudbalera od kojih ukoliko dva ili tri nisu u konkurenciji već je to potpuno drugačiji tim".

S obzirom na to da će rival Orlova u Beogradu biti fokusiran na defanzivu sa sobom donosi i pitanje ko od napadača je pravi izbor za špic, posebno kada se uzme u obzir da je Dušan Vlahović u vrhinskoj formi, međutim Čolović prednost daje iskusnijem centarforu, sa bogatim iskustvom na Ostrvu.

"Pred Vlahovićem je budućnost, veoma je perspektivan, ali Mitrović je mnogo dao reprezentaiji. Godinama pruža sve od sebe u nacionalnom timu, najbolji je strelac i siguran sam da će dobiti prednost. Sumnjam da će selektor baš odmah staviti Vlahovića u vatru i praviti velike rotacije, ali u nekom trenutku možda zaigraju i u tandemu, zašto da ne. Igrao sam sa Mitrovićem u mlađim kategorijama Partizana i znam koliko ulaže zalaganja, kakav je profesionalac i igrač".

Neizbežan je bio i osvrti na klupske izazove koji očekuju ofanzivca koji se zimus vratio u superligaški fudbal, a prvi naredni predstavljaće nedeljno gostovanje Čukaričkog Mačvi.

"Srećan sam što sam se vratio kući u doba korone i čitave situacije koja vlada svetom, posebno jer sam zadužio dres jednog od tri najbolja kluba u zemlji. Očekivanja su visoka, ekipa je odlična što pokazuju rezultati, a cilj je da izborimo plasman u Evropu, imamo kvalitet da se borimo sa Vojvodinom za treće mesto. Mačva u susret ulazi rasterećeno, nema šta da izgubi što je nekad neugodno, ali je kvaitet na našoj strani i mislim da ćemo to pokazati na terenu", rekao je Čolović.



tagovi

Republika IrskaStefan ČolovićDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara