Rajko Mičeta i Marko Maksimović (©Facebook/FK Leotar Trebinje)
Rajko Mičeta i Marko Maksimović (©Facebook/FK Leotar Trebinje)

Čovek koji je usrećio Borac debituje na klupi Leotara, mrtva trka za vrh tabele

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.09.22. | 12:47

Četiri meča danas u Premijer ligi Bosne i Hercegovine

(Od dopsinika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle jučerašnjeg trijumfa Borca nad Tuzla Sitijem, čime je tim iz Banjaluke zaposeo na vrh tabele, poslednje kolo prvog dela takmičenja nastavlja se danas a igraju se četiri utakmice. U Trebinju debituje novi trener. Zrinjski, Željezničar i Široki Brijeg žele na vrh tabele, a za to imaju priliku danas na domaćim terenima.

Izabrane vesti

LEOTAR - SLOBODA (16:00)

Jako specifična situacija od početka sezone bila je za Leotar. Od devet utakmica, čak devet su morali igrati na gostovanju, a samo dve na svom terenu. U svom tom ludilu, uspeli su da osvoje sedam bodova, ali je onda usledila serija lošijih rezultata, a najviše se izdvaja domaći poraz od Posušja, koji je posla koštao bivšeg trenera Marka Vidojevića. Sada bi stvari mogle da se promene. Razlog je pet domaćih utakmica koje će Leotar uzastopno odigrati.

Drugo, kormilo je preuzeo Marko Maksimović. Mladi stručnjak koji je bio taličan za Borac pre dve godine, kada su se Banjalučani okitili šampionskom titulom. Nedugo zatim, putevi Borca i mladog stručnjaka su se razišli, a sada će Maksimović imati priliku da pokaže sav svoj trenerski potencijal. Doduše, u potpuno drugačijoj situaciji, jer će se sad umesto titule boriti za opstanak. Već danas imaće dobru priliku da svoj mandat započne pobedom.

U goste stiže tuzlanska Sloboda, ekipa koja je takođe u donjem delu tabele, pa bi eventualni trijumf bio od ogromnog značaja za Trebinjce.

"Ekipa koju sada imamo moraće puno toga promeniti. Ne može se više desiti da igrači ne trče. Ako pobedimo naredne tri utakmice nismo osigurali opstanak. Isto tako, ako ih izgubimo, nismo izvan lige. Ako budemo radili studiozno uspećemo, ne trebamo očekivati revoluciju nakon jedne utakmice. Ako dobijemo Slobodu ostajemo na istom mestu, ali ako nastavimo dobar niz otvaraju se nove mogućnosti. Pred nama je dugo prvenstvo. Ako vidim da nešto ne mogu, otići ću, rekao sam to u Borcu i tako je bilo, a kažem to i sada“, zaključio je Maksimović.

16.00: (2,40) Leotar (3,00) Sloboda (3,05)

Sa druge strane, Sloboda je na desetom mestu sa četiri boda više u odnosu na Leotar, ali daleko od toga da je tim iz Tuzle bezbedan, jer je kuriozitet dosadašnjeg dela sezone da su sve ekipe od vrha do dna udaljene svega par bodova. U poslednja tri susreta, Sloboda je osvojila dva boda. Oba na domaćem terenu protiv Želje i Veleža, ali kada je reč o gostovanju, nisu baš uspešni. Međutim, igrači koji su stigli u klub poput Nikole Komazeca i Stojana Vranješa, pokazatelj su da će Sloboda pokušati što pre da obezbedi veću zalihu bodova.

"Iza nas je zaista paklen ritam utakmica, jer smo morali nadoknađivati odložene utakmice. To je sigurno ostavilo traga na igrače, ali ćemo morati naći modus kako da se predstavimo u što boljem izdanju. Leotar jeste uzdrman, promenili su trenera, ali nadam se da neće danas krenuti na bolje", rekao je trener Slobode Adnan Jahić.

ZRINJSKI - IGMAN KONJIC (17:00)

Aktuelni šampion Bosne i Hercegovine je zbog evropskih obaveza dobrano kasnio sa utakmicama u Premijer ligi. Iz sedmice u sedmicu igraju u ritmu vikend - srijeda i polako ali sigurno se približavaju vrhu tabele. Posle tri uzastopna trijumfa, u prošlom kolu Zrinjski je poražen od dobojske Sloge, novajlije u ligi, ali teško da je to ostavilo nekog velikog traga na Plemiće. Igraju pred svojim navijačima, željni su pobede i definitivno sve osim trijumfa domaćih bilo bi ravno senzaciji.

Iako su od početka sezone mnogi Igman vidjeli kao totalnog autsajdera, definitivno tim iz Konjica pokazuje da to nije tako. Posle trijumfa nad Sarajevom, u prošlom kolu su savladali favorizovani Tuzla Siti i tako pokazali da umeju igrati sa favoritima. Pre te pobede, savladali su i Leotar pa u dosta dobrom raspoloženju putuju u Mostar.

Zanimljivo, Zrinjski i Igman trenutno imaju isto bodova, ali Plemići imaju čak tri utakmice manje.

ŽELJEZNIČAR - SLOGA DOBOJ (19:00)

Tim sa Grbavice je u ovu sezonu krenuo jako dobro. Možda i neočekivano s obzirom na velike turbulencije koje su vladale u klubu uoči samog početka. Ipak, trener Edis Mulalić je na sebi svojstven način skrojio ekipu koja pokazuje zavidan nivo forme. Trenutno su na 16 bodova i svega bod manje od liderske pozicije, pa ukoliko bi danas ostvarili pobedu, došli bi na prvo mesto. U prethodna tri susreta, Željo je osvojio sedam bodova ali posebno se moraju istaći njihove igre na domaćem terenu gde su osvojili devet bodova, dve pobede i tri remija. Nošeni velikim brojem navijača, i u današnjem susretu su favoriti, iako ne treba zaboraviti činjenicu da je Sloga najprijatnije iznenađenje u Premijer ligi.

Tim iz Doboja ne prestaje da oduševljava BiH javnost. Taman kada se pomisli da će forma pasti i krenuti sa lošim rezultatima, oni to demantuju, kao što su uradili u prošlom kolu kada su savladali Zrinjski. Pride, druga su najefikasnija ekipa prvenstva pa je i to dovoljan pokazatelj koliki kapacitet poseduje novajlija u ligi. Sigurno je da će sam ambijent biti na zavidnom nivou, a gledajući današnje rivale, ni uzbuđenja ne bi trebalo manjkati.

ŠIROKI BRIJEG - POSUŠJE (19:05)

Koliko je Premijer liga ujednačena ove sezone, najbolje govori podatak da je od prvog do šestog mesta na tabeli razlika svega tri boda. Tu se nalazi i Široki sa bodom manje od vodećeg Borca, pa je za njih večerašnja utakmica jako važna. Iako se na početku sezone činilo kako tim sa Pecare nema kapacitet za veće domete, rezultati koje ostvaruju, pokazuju sasvim suprotno. Pogotovo na domaćem terenu, jer su upisali tri pobede i dva remija. Mada, u prethodnoj sezoni u sva tri međusobna susreta bodovi su podeljeni.

19.05: (1,95) Široki Brijeg (3,30) Posušje (3,80)

Posušje igra po principu toplo - hladno pa su trenutno predzadnji sa 11 bodova. Nekako je trener Ferdo Milin uspeo i dalje da preživi na klupi, ali će morati krenuti sa boljim rezultatima. Mada, mnogo bolje igraju u gostima, gde su osvojili većinu bodova, dok su kod kuće osvojili svega četiri boda. Međutim, Posušje je u prethodnim mečevima sa današnjim protivnikom pokazao da zna igrati i zna pomrsiti račune Širokom Brijegu, pa će tome težiti i danas.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 11. KOLO

Subota

Tuzla Siti - Borac 0:1 (0:0)

/Mrkaić 77/

Nedelja

16.00: (2,40) Leotar (3,00) Sloboda (3,05)

17.00: (1,33) Zrinjski (4,70) Igman (8,50)

19.00: (1,48) Željezničar (4,00) Sloga Doboj (6,50)

19.05: (1,95) Široki Brijeg (3,30) Posušje (3,80)

Ponedeljak

16.00: (2,20) Velež (3,10) Sarajevo (3,30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

ex-Yu fudbalEX-YU ligeBiH 1LeotarSloboda TuzlaZrinjskiŽeljezničarŠiroki BrijegPosušje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara