Foto: Starsport
Foto: Starsport

Crno-beli prizivaju defanzivne rivale, ali znaju i spuštenog garda

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.03.22. | 10:30

Partizan po pravilu ne gubi od Holanđana u Humskoj, tradicija nagoveštava goleadu

Otvrern fudbal, spuštenog garda, sinonim je za holandske timove, a osim stila Fajenorda uzbudljiv fudbalski dvoboj danas u Humskoj najavljuje i tradicija Partizana protiv klubova iz zemlje lala.

Tokom prethodne 33 godine, odnosno od dvomeča sa Groningenom 1989. godine, Partizan se četiri puta susretao sa klubovima iz Holandije i u osam utakmica ostvario solidan učinak uz tradicionalne goleade u Beogradu iz kojih je svaki put izlazio neporažen. Učinak od tri pobede i jednog remija u Humskoj protiv klubova iz Eredivizije ukrasilo je čak 12 pogodaka crno-belih koji su u svakoj utakmici slali makar dve lopte u mrežu rivala, ali i barem po jednom kapitulirali.

Izabrane vesti

Ofanzivni pristup, uz pregršt pogodaka, užitak je za svakog fudbalskog sladokusca, a igre Fajenorda na domaćoj pozornici nagoveštavaju da bi Partizanova tradicija mogla da se nastavi i u petom susretu sa Holanđanima u Beogradu. Napadački stil, koji ostavlja prostor za kazne prepoznatljiv je za klub iz Roterdama u šta su mogli da se uvere predstavnici kluba iz Humske kroz nedavne utakmice Fajenorda sa AZ Alkmarom i Groningenom.

Sa druge strane, napadački orijentisani rivali malo kome su poželjan protivnik, te ne čudi što je i sam Aleksandar Stanojević na konferenciji istakao da više voli da se nadmeće sa manje ofanzivnim protivnicima poput Sočija. Uprkos stavu stratega crno-belih, tradicija ostavlja prostor za nadu da bi srpski predstavnik iz Beograda put Roterdama mogao da krene sa pozitivnim rezultatom.

Niz beogradskih utakmica sa Holanđanima ukrašenih goleadama počeo je pomenute 1989. godine kada je Partizan na svom terenu neutralisao gol zaostatka sa gostovanja (3:4) i kasnim pogocima Đurovskog, Milojevića i Đurđevića stigao do pobede 3:1 kojom se plasirao u polufinale Kupa pobednika kupova.

Sa istim rivalom putevi Partizana ukrstili su se 17 godina kasnije u prvom kolu kvalifikacija za Kup UEFA, a srpski predstavnik glavni deo posla obavio je već u prvoj utakmici odigranoj u Beogradu. Po dva gola Nebojše Marinkovića i Bojana Zajića bila su dovoljna da crno-beli upišu rutinsku pobedu, dok su Flederus i Luis Suarez u drugom poluvremenu uspeli samo da ublaže poraz i očuvaju minimalne nade.

Gol u revanšu iz penala u 59. minutu vratio je u potpunosti neizvesnost, ali pošto je minimalno vođstvo domaćina ostalo na snazi do kraja utakmice, srpski klub se plasirao u narednu fazu.

Posle dva dvomeča sa Groningenom Partizan se prethodnih godina dva puta susretao sa AZ Alkmarom u okviru grupne faze Lige Evrope. Kroz četiri utakmice sa holandskim timom Beograđani su ostvarili po dve pobede i remija, međutim oba puta završavali su takmičenje kao treći u grupi.

Jeseni 2015. godine crno-beli su sa dva pogotka Abubakara Oumarua, i jednim Andrije Živkovića došli do tri boda (3:2) u Humskoj, a isti tandem bio je koban po odbranu rivala i na strani (2:1) međutim dve pobede nisu bile dovoljne da se u grupi u kojoj su učestvovali još Augzburg i Atletik Bilbao obezbedi proleće u Evropi.

Poslednji susret sa Holanđanima predstavljao je dvomeč u Grupi L Lige Evrope takođe sa AZ Alkmarom, a dva gola Bibarsa Natha u Humskoj donela su bod (2:2) crno-belima čija je nada u plasman narednu fazu tinjala sve do duela u Holandiji i remija koji je Partizanov rival obezbedio sa dva gola u završnici utakmice kojima je neutralisao pogotke Takume Asana i Sejdube Sume.

Tradicija sa Holanđanima najavljuje zanimljiv duel i golove, međutim pređašnja iskustva pozivaju i na oprez jer je Partizan i u sezonama uspeha morao da prolije mnogo znoja kako bi eliminisao Holanđane.

PARTIZAN PROTIV HOLANDSKIH KLUBOVA

Kup pobednika kupova

18.10.1989. Groningen - Partizan 4:3

/Meijer 14, Ten Kat 35, Rosien 49, Koevermans 74 - Bajević 32, Đurovski 44, 84/

1.11.1989. Partizan - Groningen 3:1

/Đurovski 16, Milojević 83, Đurđević 90+2 - Ten Kat 80/

Kup UEFA

14.9.2006. Partizan - Groningen 4:2

/Neb. Marinković 4p, 43, Zajić 16, 90 - Flederus 58, Luis Suarez 90+2/

28.9.2006. Groningen - Partizan 1:0

/Van de Lak 59p/

Liga Evrope

17.9.2015. Partizan - AZ Alkmar 3:2

/Oumaru 11. 40, Živković 89 - Van der Linden 34, Henriksen 90+3/

26.11.2015. AZ Alkmar - Partizan 1:2

/Dabni dos Santos 48 - Oumaru 65, Živković 89/

Liga Evrope

19.9.2019. Partizan - AZ Alkmar 2:2

/Natho 42p, 61 - Stengs 13, Boadu 67/

28.11.2019. AZ Alkmar - Partizan 2:2

/Druijf 88, 90+2 - Asano 16, Suma 27/


tagovi

FK PartizanAZ AlkmarFajenordGroningen

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara