Ambijent protiv Sparte (© Star sport)
Ambijent protiv Sparte (© Star sport)

Šta će se pojaviti za deset godina kad na Jutjubu ukucate Partizan – Fajenord?

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.03.22. | 10:16

Crno-beli pred kapijom istorije u prvom susretu osmine finala Lige konferencije (18.45, TV Arena Premijum 1, RTS 1)

Prva asocijacija na Partizanove okršaje sa Holanđanima nije preokret u režiji Andrije Živkovića i Abubakara Oumarua u Alkamru, niti dva pogotka Bibarsa Natha u beogradskom susretu sa AZ-om, šokantna završnica susreta u Hagu za uskraćeno evropsko proleće, pečat tada mladog Nebojše Marinkovića kad je u Humskoj oboren Groningen sa Luisom Suarezom, pa ni kad je onomad Ivica Kralj ukrotio penal Ponosu severa. Na uzvišenom mestu je antologijski potez Milka Đurovskog u jesen 1989. kad je uradio ono što malo kom fudbaleru može da padne na pamet, kamoli da izvede.

Izabrane vesti

Taj pogodak je mimo svake fudbalske logike, bocnuti loptu felšom, nezaboravno“, evocirao je uspomenu na revanš osmine finala Kupa pobednika kupova i Aleksandar Stanojević u nadi da bi neko od njegovih pitomaca mogao da učini ono što je vanvremenski as trasirajući put Parnom valjku do poslednjeg četvrtfinala nekog evropskog takmičenja od postanka kluba.

Na istu stepenicu može da se popne aktulena generacija ako eliminiše Fajenord u dvomeču posebne vrednosti. Najmanje je reč o finansijskoj dobiti (1.000.000 za prolaz u narednu rundu) ili šansi da se produži boravak u Ligi konferencije, duel sa nekadašnjim prvakom Evrope (18.45, TV Arena Premijum 1, RTS 1) prilika je za podvig vredan istorijskog odjeka. Otkako se raspala SFRJ gostovali su u Humskoj Bajern, Real, Mančester junajted, Inter, Porto, Marselj, međutim, od svih nekadašnjih prvaka Evrope samo jedan veliki skalp skinuli su crno-beli. I to je bilo u revanšu sa Steauom (4:2), kad je pre sedam godina Andrija Živković pogurao Parni valjak preko rumunskog velikana i danas taj video zapis na Jutjubu pregledalo je skoro 350.000 ljudi.

Živković daje gol Steaui (© Star sport)Živković daje gol Steaui (© Star sport)

I pre i posle te čarobne noći, kad su igrači i navijali disali kao jedan, bilo je trenutaka za pamćenje, gola Vuka Rašovića za eliminaciju tada moćnog Njukasla iz Kupa pobednika kupova, rušenja lisabonskog Sportinga sa u to vreme tinejdžerom Kristijanom Ronaldom (samo, bez gledalaca), furioznog prvog poluvremena protiv Fenerbahčea, u novije doba događaj je bila i Malatija po letnjem pljusku, čak i nedavno izbacivanje Sparte, ali je Steaua ostala kao primer kako može da se odigra protiv velikog kluba lepo, efikasno i svrsishodno. Baš kao što publika ište.

Liga konferencije, 18.45: (3,70) Partizan (3,20) Fejenord (2,25)

Aleksandar Stanojević jeste pobornik takmičarskog fudbala, uvek će staviti rezultat pre umetničkog dojma, ali ko je pažljivo pratio njegovo izlaganje i izjave fudbalera minulih dana mogao je da uoči mantru:

Hoćemo da uživamo“.

Izgovorenu namerno. Mečevi sa Fajenordom su jedini do kraja sezone na kojima crno-beli zaista mogu da se opuste, da igraju za sebe i publiku, jer ono što se dešava u završnici Superlige sugeriše da su napeti. Nedavni poraz u večitom derbiju toliko ih je opteretio da im je potrebno malo lufta, svežeg vazduha, meč u kome će biti lagani. Kako izgleda kad su pod pritiskom videlo se u Subotici. Nikako.

Otud nema bolje šanse od ove večerašnje i one narednog četvrtka u Roterdamu da demonstriraju koliko su napredovali od letos kad su počeli kvalifikacije i da u njima ima kvaliteta, uprkos povremenim zastajkivanjima. Idealan poligon da Lazar Marković podseti kakav je igrač bio pre nego što je otišao u Benfiku, Bibars Natho kako je u dresu CSKA rešavao zahtevne međunarodne susrete, Kvinsi Menig zašto je školovan u Ajaksu, Saša Zdjelar da reprizira dijagonalu iz Praga, Miloš Jojić aktuelizuje kiflu sa večitog derbija pre skoro deceniju, Marko Milovanović zablista kao Stevan Jovetić, neko od štopera se odvaži da krene u napad kao Mladen Krstajić protiv svemirskog Lacija kad je matirao Markeđanija od čega se zatreslo Topčidersko brdo. Da se ponovo ukaže neki Dejan Živković kao na susretu sa Sportingom, Zvonimir Vukić iz duela sa Slavijom, Nenad Brnović protiv bukureštanskog Dinama, Kleo iz duela sa Anderlehtom ili Andrija Živković kad je vozao odbranu Steaue.

Njihovi golovi se pamte zato što su – evropski. Bez obzira što nije svaki put završeno titulom u domaćim okvirima. Primera radi, kad se Milko predstavio Holanđanima i naterao ih da ga kupe, klub iz Humske je prvenstvo bivše Jugoslavije okončao na četvrtom mestu, ali je majstorija iz revanša sa Groningenom ostala za vjek i vjekov. Gleda se netremice na Jutjubu, kao što se budući navijači crno-belih nadaju da bi za desetak godina, kad na internetu ukucaju „Partizan – Fejenord“, mogli da ugledaju potez koji je mimo svake fudbalske logike.

Nezaboravan. Baš kao i rezultat.

LIGA KONFERENCIJE, OSMINA FINALA, PRVI MEČ

PARTIZAN – FEJENORD, 18.45 (TV Arena Premijum 1, RTS 1)

Beograd

Stadion u Humskoj

Sudija: Mauricio Marijani (Italija)

Projektovani sastavi

Partizan (4-2-3-1): Popović – Živković, Vujačić, Saničanin, Urošević – Zdjelar, Jojić – Marković, Natho, Menig – Milovanović. Trener: Aleksandar Stanojević.

Fejenord (4-2-3-1): Bijlou – Pedersen, Treuner, Senesi, Malasia – Aursens, Kokču – Tornstra, Jahanbakš, Sinestra. Linsen. Trener: Arne Slot.


tagovi

FK PartizanLiga konferencijeFajenord

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara