(MN Press)
(MN Press)

Čukarički – Partizan: Opet odloženo!

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.04.23. | 15:36

Po žalbi kluba sa Banovog brda

Navijači su imali jasan cilj da se utakmica ne odigra, Partizanovi igrači bili su pod pritiskom da se saglase i na kraju su službenim licima poručili da ni oni ne žele da se meč 30. kola Mozzart Bet Superlige nastavi i posle pražnjenja tribina na Banovom brdu. Superliga je predložila da se termin duela pomeri za 24 časa, ali je Čukarički odgovorio tvrdnjom da za time nema potrebe i da je jedino pravedno da se utakmica registruje u njihovu korist službenim rezultatom 3:0.

Epilog – novo odlaganje.

Izabrane vesti

Zvanično objašnjenje je to da rukovodstvo Superlige u hitnim slučajevima – a ovaj to jeste – ima rok od tri dana da odluči po Čukinoj žalbi. A Čuka je, ponovimo još jednom, istakla da su incidente izazvali navijači Partizana, da su tribine potom ispražnjene i da nije bilo razloga da se utakmica ne nastavi.

Problem je što je utakmica zvanično odložena nakon što je sudija Milan Mitić procenio da nema uslova da se meč nastavi. Da je meč zvanično prekinut na zahtev crno-belih iz Humske utakmica bi i bila registrovana službenim rezultatom 3:0. Ovako, kako je novi termin zvanično bio zakazan, Čukarički bi mogao da bude kažnjen ako se ne pojavi na terenu...

Zajednica superligaša je zauzela stav da je najpravednije da se utakmica ipak odigra, posebno zbog njene važnosti, jer odlučuje o četvrtom mestu na tabeli, te i o rasporedu za plej-of. Ponovila je da je meč prvobitno prekinut odlukom sudije, a ne gostiju sa Topčiderskog brda.

Shodno izveštajima službenih lica, glavni sudija je predmetnu utakmicu prekinuo iz opravdanih razloga nakon konsultacije sa delegatom utakmice i predstavnicima oba kluba. U izveštaju sudije o trajnom prekidu utakmice između ostalog navedeni su razlozi u predugom i neefikasnom pražnjenju tribine što je prouzrokovalo pauzu od 50 minuta kao i očiglednoj mogućnosti za daljim ugrožavanjem bezbednosti i sigurnosti aktera utakmice zbog činjenice da nije ispražnjen kompletan stadion jer su na ostalim delovima stadiona i dalje bila prisutna lica koja su svojim ponašanjem mogla uticati na bezbednost aktera, takođe i činjenice da su se lica koja su odstranjena sa stadiona grupisala na severnoj strani u delu van stadiona. Ovakvim postupanjem nakon tri prethodna prekida u situaciji koja se odnosi na ono što je najvažnije, a to su zdravlje i bezbednost aktera utakmice sudija je doneo odluku o trajnom prekidu utakmice“, navela je uprava takmičenja.

I zaista, izbačeni navijači Partizana jesu se zadržali odmah ispred stadiona što će reći da fudbalerima tog kluba svakako nije bilo svejedno. Sa druge strane, to nije krivica Čukaričkog, koji je prethodno konstatovao da sudija niti je označio kraj utakmice niti je klub formalno, pisanim putem, obavešten o pomeranju meča za 24 časa. Superliga na to odgovara tvrdnjom da je direktor takmičenja Aleksandar Pivić to momentalno učinio putem službenog informacionog sistema KOMET nakon što je od službi za bezbednost dobijena preporuka da se meč nastavi bez prisustva publike.

Čukarički se svakako žalio i izdejstvovao novo odlaganje. A kada će se utakmica odigrati? Još se ne zna. Sreća u nesreći za Zajednicu Superlige je da zbog Uskrsa nema utakmica do sledećeg vikenda, te slobodnih termina ima. Mada je svima jasno da je ovo iznuđeno rešenje.

Dakle, kada će Čuka i Partizan ukrstiti koplja?

Konačna odluka u vezi sa navedenom utakmicom biće doneta po okončanju postupka po žalbi FK Čukarički i sagledavanju i utvrđivanju opravdanosti razloga za trajni prekid utakmice a sve u skladu sa pozitivnim propisima i sportskim načelima“.

Na kraju, treba reći da šta god rukovodstvo Superlige odlučilo, Partizan čeka žestoka kazna zbog izgreda crno-belih pristalica. Sankcije zbog pirotehnike verovatno čekaju i Čuku kao organizatora utakmice.

Ponašanje navijača FK Partizan na navedenoj utakmici je nanelo veliku štetu fudbalskom sportu i našem elitnom rangu takmičenja zbog čega će po hitnom postupku biti pokrenuti disciplinski postupci pred nadležnim organima FS Srbije, a takođe i prijava zbog loše organizacije utakmice i unošenja velikog broja pirotehničkih sredstava. Radi zaštite integriteta i imidža kompletnog takmičenja oba kluba su upozorena na istupanja u javnosti kojima ugrožavaju opšti interes svih klubova i samog takmičenja".

Problem je međutim što bi zbog opšte poznate borbe za prevlast u Humskoj ovakvi incidenti mogli da se nastave i na narednim utakmicama crno-belih. Paradoksalno, deluje da bi njihovo odigravanje pred praznim tribinama bilo idealno rešenje za aktuelnu upravu FK Partizan.

Barem dok se kazne ne pooštre, a to će biti naredni zahtev Zajednice Superligaša.

"Na kraju želimo da istaknemo da će Zajednica u narednom periodu prema ovakvim i sličnim događajima iskazivati nultu toleranciju kao i da će se kroz institucije FS Srbije tražiti najstrože kazne i pooštravanje kaznenih odredbi u vezi sa ovakvim i sličnim događajima“.


tagovi

Zajednica superligašaMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara