©B4
©B4

Čukina taktička transformacija: U Evropi po receptu sa Marakane

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.07.23. | 08:00

Brđani demonstrirali da se snalaze i u postavci sa tri štopera, protiv kvalitetnijih rivala za očekivati defanzivnije uloge bekova, kao u finalu Kupa Srbije

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Slovenije)

Letnje tempiranje forme predstavljalo je idealnu priliku da Čukarički izvrši određene transformacije i u novom izdanju dočeka evropske duele. Činjenica da na raspolaganju ima veći deo igračkog kadra iz prethodne sezone, kao i da je njegov tim izborio minimum grupnu fazu Lige konferencije, bila je povod da Dušan Kerkez posegne ovog leta za određenim taktičkim transformacijama, a vizija šefa stručnog štaba Brđana jasno je mogla da se vidi kroz utakmicu sa MTK.

Izabrane vesti

Poraz od mađarskog kluba (1:2) nagovestio je segmente na kojima će tim sa Banovog brda morati da poradi u narednom periodu, ali i otkrio kako bi mogao da izgleda stil igre Čukaričkog na međunarodnoj sceni. Uigravanje formacije 3-5-2 nagovestilo je Kerkezove zamisli i promenu sa dosadašnje 4-2-3-1, te je očigledno da će se Čukarički u mesecima koji predstoje u napadu uzdati u brzinu i individualne kvalitete ofanzivaca, dok će konce odbrane držati trojica štopera. Zaoštrena konkurencija među centralnim defanzivcima stručnom štabu ostavlja praktično nebrojeno mnogo varijacija kada je u pitanju poslednja linija, dok su kandidaturu za najisturenija mesta uz juče pošteđenog Muhameda Badamosija istakli Mihajlo Spasojević, Ze Mario, Luka Adžić i Ibrahim Ndijae.

Jasno je da će susreti tokom jeseni u Evropi neretko iziskivati visoko podignut gard, te neće biti iznenađenje da Čukarički vidimo i sa bekovima u znatno defanzivnijim ulogama. Formacija 5-3-2 zapravo bi predstavljala sistem najsličniji onom koji su Brđani primenili u finalu Kupa Srbije, na stadionu Rajko Mitić, a da je njegov tim sposoban da se prilagodi na različite taktičke varijante sa zadovoljstvom je istakao Dušan Kerkez, šef stručnog štaba.

"Utakmica sa MTK je pokazala da ekipa ima kvalitet da igra u takvoj postavci (3-5-2). Hteli smo da probamo neke stvari i iskoristili ovaj period da radimo na njima", kazao je Kerkez.

Nova formacija predstavljala je osveženje i značajnu opciju u sezoni u kojoj će se Čukarički boriti na tri fronta, međutim susret sa mađarskim klubom istovremeno je potvrdio da rivali na međunarodnoj sceni ne tolerišu padove koncentracije i igru ispod maksimuma.

"Kada tokom priprema izostane koncentracija to može da se poveže sa umorom i napornim treninzima. Ovo nam je treća nedelja i na kraju utakmica gde je najveći napor. Videlo se kod prvog gola MTK, dešavaju se takve situacije i ne možemo da zamerimo nikome. Verujem da naš sunarodnik Antonov nije uradio to jer je hteo, već je verovatno želeo da uputi centaršut. Bolje je kada se ovakve stvari dese tokom priprema, da bismo mogli da ih analiziramo i popravimo".

Sa druge strane, pred golom rivala akcije su se mahom završavale bez konkretne pretnje, uprkos inicijativi.

"Kada govorimo o realizaciji, malo je i do svežine tokom priprema. U ovom periodu jednostavno nije čista glava usled umora, da bi u svakoj situaciji mogao da se odigra završni pas kako bi trebalo. To me ne brine, važno je da smo videli neke dobre stvari. Naravno, sada sledi analiza kako bi smo videli šta je ono što bi trebalo da popravimo", rekao je Kerkez.

Poslednju proveru u Sloveniji Čukarički će imati 11. jula protiv Sparte iz Praga, a tri dana kasnije Brđane očekuje povratak u Beograd. Pre poraza od MTK, Čukarički je savladao Makedoniju Đorče Petrov (4:0) i remizirao sa Rijekom (0:0).



tagovi

ČukaričkiDušan Kerkez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara