FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Da pokažu ko je glavni u Berlinu: Turska sportska, navijačka i kulturološka pobeda (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.11.23. | 01:59

Ovakve utakmice mogu da izazovu otrežnjenje čitave nacije, a kamoli jednog fudbalskog tima

Oko 5.000.000 ljudi turskog porekla živi u Nemačkoj i taj broj raste iz godine u godinu. Udeo od oko šest odsto u ukupnom stanovništvu države posebno dolazi do izražaja na sportskim borilištima. Pravi šamar dobili su prethodne večeri i navijači Pancera i izabranici Julijana Nagelsmana. Ne samo da je Turska pokorila četvorostrukog prvaka sveta usred Berlina 3:2 (2:1), već je to učinila pred desetinama hiljada svojih vatrenih tifoza baš na mestu koje simbolizuje Nemačku imperiju.

Olimpijski stadion u Berlinu izgrađen je za potrebe Olimpijskih igara 1936. godine po nalogu kancelara Adolfa Hitlera, a po završetku izgradnje, a kasnije i Drugog svetskog rata bio je u vlasništvu kraljevske porodice Hoencolern. Isti taj stadion skoro devet decenija kasnije dočekao je da na njemu bude osvetljeno pravo stanje stvari kako u nemačkom društvu, tako i u fudbalskoj reprezentaciji zemlje koja poslednjih godina niže neuspehe.

Izabrane vesti

Jeste duel "po papirima" bio prijateljskog karaktera, ali je kao malo koji reprezentativni u 2023. godini bio obeležen velikim nabojem na tribinama. Turskih zastava bilo je višestruko više, a prilikom postizanja golova gromoglasni urlik prolamao se samo kada je lopta završavala u mreži Kevina Trapa. Baš su se potrudili Turci da pokažu koliko ih je, da je njihov nacionalni ponos dominantan i po završetku poslednjeg sudijskog zvižduka radovali se nečemu što je mnogo više od sportske pobede.

Koliko li je samo neprijatno bilo onim Nemcima koji su došli da gledaju fudbal u nadi da će videti uspešan nastavak Nagelsmanovog pripremanja reprezentacije za EURO 2024. Mora da je bio jeziv osećaj biti praktično samo nominalni domaćin u svom glavnom gradu. Ne samo da su ih Turci ostavili za nekoliko koplja iza u fanatičnosti, već su i momci u crvenim dresovima dominirali na terenu.

Posebno bi ih u narednim godinama mogao boleti gol Kenana Jildiza. Juventusov tinejdžer dao je pogodak za vođstvo od 2:1, a kako je rođen u Regenzburgu očekivalo se da će izabrati seniorsku selekciju Nemačke. Borila su se dva saveza za supertalentovanog ofanzivnog vezistu, a on se na kraju srcem odlučio za Tursku. Raspalio je stadion u nadoknadi prvog poluvremena golom za preokret, pošto je prethodno izjednačio Ferdi Kadioglu. Iskusni Filkrug doneo je Elfu 2:2 početkom drugog dela i činilo se da će sprečiti spektakularno slavlje Turaka, a onda je dvadesetak minuta pred kraj, igrač Adane Demirspor Jusuf Sari iskoristio jedanaesterac za ispostaviće se pobedu.Toliku vrednu za Tursku na svim aspektima, čini se prevashodno kulturološkom.

S jedne strane ostaju velike muke Nagelsmanu, koji bar za sad nije napravio značajan pomak u odnosu na to kako je selekcija izgledala pod Hansijem Flikom, s druge velika euforija pred učešće na EURO 2024. gde će Turska jasno je sada biti "drugi domaćin" turnira.

NEMAČKA - TURSKA 2:3 (1:2)

/Haverc 5, Filkrug 48 - Kadioglu 38, Jildiz 45+2, Sari 70 pen/



tagovi

Fudbalska reprezentacija NemačkeFudbalska reprezentacija Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara