Aleksandar Katai 2016. godine protiv Ludogoreca ©Star Sport
Aleksandar Katai 2016. godine protiv Ludogoreca ©Star Sport

Da se ne ponovi Ludogorec iz 2016. godine, Zvezda od tada čvrsto drži ključ Marakane

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.11.21. | 08:08

Crveno-beli od eliminacije od bugarskog šampiona u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2016/2017. uspešno prebrodili sve ključne okršaje na stadionu Rajko Mitić, a takav će biti i ovaj u četvrtak (18.45)

Teški porazi često mogu da budu i vrlo korisni za budućnost jednog tima, što se pokazalo i na primeru reprezentacije Srbije, koja da u novembru prošle godine nije eliminisana od Škotske u Baražu za Evropsko prvenstvo, možda ne bi bila u situaciji da doživi ovakav procvat u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. U sličnoj situaciji na svom evropskom putu bila je i Crvena zvezda, koja je u sezoni 2016/2017. doživela tragičnu eliminaciju od Ludogoreca na Marakani u trećem kolu plej-ofa za Ligu šampiona, a na kraju sezonu okončala izgubljenom šampionskom titulom na krovu Tržnog centra Stadion. Od sledeće sezone započeta je nova evropska era najtrofejnijeg srpskog kluba, koji već petu sezonu uzastopno igra grupnu fazu jednog od dva najveća evropska takmičenja.

Ta eliminacija od Ludogoreca, 2. avgusta 2016. godine (2:4), posle 2:2 u Razgradu, predstavljala je ujedno i poslednji ključni meč na stadionu Rajko Mitić koji Crvena zvezda nije uspela da kruniše na pravi način. Tu svesno ne računamo onaj naredni dvomeč sa Sasuolom, s obzirom da je posle 0:3 u Ređo Emiliji bilio jasno da nema mnogo prostora za podvig, što je potvrđeno i u revanšu (1:1). Jedan od tragičara te utakmice sa Ludogorecom bio je Gelor Kanga, koji je isključen na poluvremenu i tako poništio isključenje Igora Plastuna od nekoliko minuta ranije. Meč pun preokreta na kraju je odlučen golovima Vandersona u produžecima. Gabonac je grehe iz tog meča već poništio pobedonosnom golom u Razgradu ove sezone, a i sada bi mogao da bude jedan od kljičnih igrača utakmice.

Izabrane vesti

(1,43) CRVENA ZVEZDA (4,70) LUDOGOREC (8,50)

Aktuelna generacija Crvene zvezde imala je mogućnost da čitav posao u ovosezonskoj grupnoj fazi Lige Evrope obavi još u prošlom kolu protiv Midtjilanda (0:1), ali je dosadašnjim rezultatima u grupnoj fazi sebi omogućila i drugu veliku šansu na svom terenu, koja sada prosto mora da bude iskorišćena, kako ne bi došla u situaciju da "glavu" spasava za dve nedelje u Braginom Kamenolomu. Naravno, sve to će biti moguće samo ukoliko ekipa Karlosa Karvaljala izbegne poraz u Herningu. Eventualna pobeda Danaca bi završnicu u grupi F učinila najdramatičnijom u čitavoj grupnoj fazi Lige Evrope ove sezone.

Zvezda je niz podviga u odlučujućim mečevima na Marakani u poslednjih pet godina započela u revanšu za infarkt protiv Krasnodara 24. avgusta 2017. godine. Crveno-beli su iz Rusije doneli više nego aktivnih 2:3, a onda je pod velikom euforijom dočekan meč u kojem se jurila grupna faza takmičenja posle deset godina čekanja. Domaćin je do 82. minuta vodio sa 2:0 sjajnim golovima Nemanje Radonjića i Gelora Kange, ali je onda sa bele tačke rezultat smanjio Andreas Grankvist i ušlo se u veliku dramu, gde je ključnu odluku odigrao Milan Borjan. Na krilima tog slavlja, crveno-beli su zaigrali i u grupnoj fazi takmičenja, gde je odluka o evropskoj jeseni padala 7. decembra 2017. godine protiv Kelna u poslednjem kolu. Zvezda je odigrala pametan meč, povela u idealnom trenutku preko Slavoljuba Srnića u 22. minutu, na asistenciju Milana Rodića, a onda u prepoznatljivom stilu Vladana Milojevića "zatvorila utakmicu".

Slavoljub Srnić ©Star SportSlavoljub Srnić ©Star Sport

Naredne sezone Crvena zvezda je prolaske u kvalifikacijama overavala u Trnavi i Salcburgu, a tako je bilo i na početku sezone 2019/2020. kada je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampionma, posle dramatične penal serije eliminisan Kopenhagen. Ipak, ključni korak ka elitnom takmičenju napravljen je u Beogradu protiv Jang Bojsa. Srpski šampion je iz Berna doneo više nego povoljnih 2:2, a onda strpljivo čekao svoju šansu u revanšu. Taj trenutak se dogodio u 59. minutu, kada je igrač odluke bio Aleksa Vukanović, ponovo na asistenciju Rodića. Jang Bojs je u finišu meča uspeo da izjednači autogolom El Fardu Bena, ali ne i da ugrozi vezliko slavlje na najvećem srpskom stadionu.

Niz Zvezdinih prolazaka u mečevima koji se odlučuju na Marakani nastavljen je i prošle sezone, kada je remi bez golova protiv Hofenhajma bio dovoljan da ekipa Dejana Stankovića kolo pre kraja ode na nedostižna četiri boda udaljenosti od trećeplasiranog Libereca. Ove sezone je na Marakani pao Kairat u revanšu (5:0), posle neprijatnog poraza u Almatiju (1:2), dok je potom odluka protiv Šerifa padala u Tiraspolju. Prvi meč plej-ofa Lige Evrope protiv Kluža se igrao se u Beogradu i već tada je praktično sve bilo rešeno (4:0), što dovoljno govori o uticaju Marakane.

Stanković i igrači protiv Brage u Beogradu ©Star SportStanković i igrači protiv Brage u Beogradu ©Star Sport

Kao što smo rekli, Crvena zvezda je propustila prvu meč loptu protiv Midtjilanda, ali bi to taj ključni prolaz mogao da bude napravljen upravo u četvrtak. Značajnu razliku u odnosu na taj meč predstavlja činjenica da će ovoga puta o bitnim detaljima odlučivati i u Herningu. To znači da će navijači srpskog šampiona, pored bodrenja svog tima, imati puno razloga da pruže podršku ekipi Karlosa Karvaljala u nameri da i četvrti put ove sezone izbegne poraz u grupnoj fazi Lige Evrope.

Na kraju, idealan scenario za ekipu Dejana Stankovića, pored pobede nad Ludogorecom, bio bi da se meč između Midtjilanda i Brage završi nerešenim rezultatom, jer bi u tom slučaju srpski šampion poslednje kolo dočekao na prvom mestu u grupi. Tako bi mu za overu prvog mesta i direktnog plasmana u osminu finala bio dovoljan i nerešen rezulta u čuvenom Kamenolomu.

ZVEZDINI MEČEVI ODLUKE NA MARAKANI U POSLEDNJIH PET SEZONA:

LIGA EVROPE (sezona 2017/2018):

plej-of:

Crvena zvezda - Krasnodar 2:1 (1:0), prvi meč 2:3

grupna faza, poslednje kolo:

Crvena zvezda - Keln 1:0 (0:0)

LIGA ŠAMPIONA (sezona 2019/2020):

plej-of:

Crvena zvezda - Jang Bojs 1:1 (0:0), prvi meč 2:2

LIGA EVROPE (sezona 2020/2021):

grupna faza pretposlednje kolo:

Crvena zvezda - Hofenhajm 0:0


tagovi

LudogorecDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara