Dušan Tadić (©Starsport)
Dušan Tadić (©Starsport)

Dajte loptu Dušanu Tadiću

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.11.21. | 08:44

Poslednje tri utakmice sa Portugalijom reprezentacija Srbije je odigrala u sastavu sličnom koji će istrčati u nedelju na Lužu. Postigla je pet golova. Svaki preko kapitena...

Kad ne znaš šta ćeš s loptom – ti je daj Dušanu Tadiću. Istina, bilo je i ranije sličnih, pa i mnogo većih igrača kojima se mogla pripisati ta magična osobina da uvek znaju šta treba da rade, ali poslednjih godina igra reprezentacije Srbije umnogome se zasniva baš na ideji da se lopta doturi do kapitena, a on će već nešto napraviti.

I ako je neko imao prilike da to oseti na svojoj koži to je baš reprezentacija Portugalije, jedan od najčešćih rivala Orlova poslednjih sezona i nadamo se poslednji takmac u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Sam Tadić je protiv družine Kristijana Ronalda odigrao već pet utakmica i na njima postigao gol sa penala i upisao dve asistencije.

Izabrane vesti

Međutim, te prve dve utakmice možemo za ovu priču i da zaboravimo, jer to je ipak bila neka druga Srbija sa Branislavom Ivanovićem, Nemanjom Matićem i Aleksandrom Kolarovim kao nosiocima. Poslednja tri duela Srbija i Portugalija su odigrale u sastavima prilično sličnim onima koji će u nedelju istrčati na kultni teren stadiona Luž.

U jednoj od te tri jesu na terenu bili i Matić i Kolarov, ali su ih sve igrali i Tadić, Aleksandar Mitrović, Filip Kostić, Nikola Milenković, bili su tu – da li na klupi ili na terenu – i Marko Dmitrović, Predrag Rajković, Nemanja Radonjić... Sve igrači koji će i u nedelju izaći na crtu izabranicima Fernanda Santosa.

Sasvim svesni šta ih čeka, jer u ta tri meča Srbija je dva puta igrala nerešeno i jednom izgubila, sa onih 2:4 u Beogradu. Nije baš učinak za diku, ali nije ni da su u to vreme Orlovi ulivali toliko optimizma kao sada pod Draganom Stojkovićem Piksijem.

nedelja, 20.45

(1,50) Portugalija (5,20) Srbija (6,00)

Ponajviše baš zbog Tadića, koji je još od mandata Slavoljuba Muslina alfa i omega u igri Orlova, ko god bio u ulozi selektora. Nimalo slučajno i neće to ni Portugalci smetnuti s uma. Jer u pomenute tri utakmice Orlovi su Portugalcima dali pet golova, a svaki je stigao kao posledica Tadićevog milovanja lopte.

Ako krenemo od remija na Lužu iz marta 2019. godine (1:1) setićemo se da je Tadić već u sedmom minutu pretvorio penal u vođstvo od 1:0. I ne samo da je bio precizan sa kreča, već je baš on lobovao portugalsku odbranu i izbacio sada odsutnog Mijata Gaćinovića samog pred Ruija Patrisija, koji ga je pokosio i skrivio najstrožu kaznu.

U već pomenutom porazu u Beogradu (2:4) Tadić je upisao dve asistencije, prvo je iz kornera gađao Nikolu Milenkovića u trepavicu, a onda ukrao loptu na sredini terena, navukao na sebe trojicu čuvara i asistirao Aleksandru Mitroviću za drugi gol Srbije.

Nije bilo dovoljno, jer tada krhka odbrana nije mogla da zaustavi nalete Portugalaca.

Potom najsvežija uspomena, iz marta 2021, oba gola su pala posle asistencija Nemanje Radonjića, strelci su bili Mitrović i Filip Kostić. Međutim, Radonjiću je pre tih asistencija ključne pasove uručio baš Tadić, prvi put nakon ne baš sjajno presečene lopte Sergeja Milinković Savića, a drugi posle ubitačne kontre u kojoj su učestvovali i Mitrović i Kostić.

Svi ti golovi i jesu bili posledica timske igre, ali nema nikakve dileme da je Tadić igrač koji pravi razliku u ovom sastavu. A pošto znaju to i Portugalci, biće sigurno prostora da i drugi naši igrači iskoriste fiksaciju domaćina kapitenom Srbije.

On će već znati šta da radi ako mu se ukaže prilika.



tagovi

Dušan Tadićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara