Zlatko Dalić (Reuters)
Zlatko Dalić (Reuters)

Dalić ne žali za Livajom, ne smeta mu Petkovićev dolazak po pomoć u Beograd

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.10.23. | 14:22

Hrvatski selektor ne pridaje mnogo pažnje odlasku najboljeg igrača Hajduka iz reprezentacije

Od dolaska Zlatka Dalića na selektorsku funkciju, reprezentacija Hrvatske je konstantno u vrhu svetskog fudbala. Osvojili su drugo i treće mesto na Mundijalima, igrali finale Lige nacija, nisu propustili nijedno veliko takmičenje…

Za tih šest godina na kormilu Vatrenih, Dalić nije imao mnogo situacija koje se tiču individualnih slučajeva nediscipline i odnosa prema reprezentaciji. Na Mundijalu u Rusiji je precrtao napadača Nikolu Kalinića koji je bio ljut zbog male minutaže i nikad ga više nije opet pozvao. Nakon EP je iz nacionalnog tima eliminisao i Anta Rebića koji je preko društvenih mreža vređao reprezentaciju, a pozive poslednjih godina ne dobija ni Tin Jedvaj iz kojeg je isijavala doza nezadovoljstva. Ispostavilo se i da su svoj trojici klupske karijere krenulo nzibrdo nakon toga i više kvalitetom ne pripadaju reprezentaciji.

Izabrane vesti

Sada je Dalić morao da se nosi sa još jednim slučajem nezadovoljstva. Iz reprezentacije se juče povukao Hajdukov napadač Marko Livaja. Situacija sa Livajom je možda i najnezgodija od svih do sada za selektora zbog podeljene hrvatske javnosti. Ali on to ne vidi tako.

“Žao mi je zbog njegove odluke. Mogao je još mnogo dati reprezentaciji i hvala mu na svemu što je za nju napravio. Uvek sam govorio da poštujem odluke igrača koji se oproste i da ih podržavam. Tako je i sa Markom. Hvala mu i želim mu sreću. To je sve što imam da kažem. Fokus je na igračima za Tursku i Vels. Ne trošim energiju na one kojih nema”, prokomentarisao je Dalić odluku najbolejg igrača Hajduka.

Situacija oko Livaje tinja već duže vreme. U Hajduku i Dalmaciji ima status božanstva i najbolji je igrač lige, ali u daleko jačoj reprezentativnoj konkurenciji je ipak bio samo epizodista koji je dao četiri gola na 21 utakmici i nije pravio razliku. Situacija sa Livajom ima više veze sa klupskim nego reprezentativnim fudbalom i podelama u hrvatskom fudbalu, pa i društvu.

Sve je počelo od utakmice finala Kupa između Šibenika i Hajduka u Rijeci posle koje je Livaja sa navijačima svog kluba pevao uvredljive pesme na račun Šibenčana. FS Hrvatske ga je po propisima kaznio novčano i jednom utakmicom suspenzije, ali je duh pušten iz boce. U Splitu je to protumačeno kao napad na njihov klub i idola od strane fudbalskog Zagreba. Kulminacija je usledila na treningu reprezentacije u Rijeci kada je manja grupa gledalaca na treningu vređala Livaju koji se potom zaleteo na zaštitinu ogradu u nameri da se obračuna.

Livaja je tada napustio kamp reprezentacije i nije pozivan sve do ovog oktobarskog spiska. Dalić ga je uvrstio u tim za mečeve sa Velsom i Turskom, ali je Hajdukov kapiten dan pred okupljanje reprezentacije najavio da se povlači iz nacionalnog tima.

Dalić ipak nije želeo da dodatno produbljuje aferu.

“Ne bih o tome. Ne talasam ništa, ne radim takve stvari jer želim mir. Gde nas vodi vraćanje u prošlost? Nigde. Svako radi ono što mu odgovara. Nema potrebe da gubimo koncentraciju na to. Sve znam, imam svoj stav. Svako će ovakve situacije protumačiti kako želi, bez obzira na to što ja kažem. Prošlo je šest godina otkako vodim reprezentaciju, osvojio sam tri medalje, napravio čudo od rezultata i svaka odluka koju sam doneo bila je dobra. Ne dobra, nego odlična!”, završio je Dalić.

Veći problem za Dalića od Livajinog odlaska predstavlja povreda Bruna Petkovića najboljeg igrača Dinama, koji je u prošlosti imao mnogo ozbiljniju i konkretniju ulogu u nacionalnom timu od kapitena Hajduka.

Navodno je Dinamov kapiten prethodnih dana boravio i u Beogradu kod čuvene doktorke Marijane Kovačević kako bi ubrzao proces oporavka.

“Čuo sam se sa Brunom, znam da je pun želje i volje da igra. Napravio je sve kako bi se oporavio, maksimalno radi na sebi. Verujem da će biti u redu. Nećemo ga forsirati ako nije 100 odsto siguran da ne bi ponovio povredu. Možda mu utakmica protiv Hajduka nije bila potrebna, ali to pokazuje njegovu želju. Raduje me što se trudi. Čuli smo se, njegova je privatna stvar gde je, šta je i kako je. Proveriću sa stručnim štabom i našom lekarskom ekipom”, rekao je Dalić.


tagovi

Marko LivajaZlatko DalićBruno Petkovićfudbalska reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara