Pehar namenjen svetskom šampionu (©MN Press)
Pehar namenjen svetskom šampionu (©MN Press)

Dan koji se ne zaboravlja i posle 31 godine: Pevala je tad cela planeta da je Zvezda prvak sveta

Vreme čitanja: 2min | čet. 08.12.22. | 10:26

Godišnjica svetske titule Crvene zvezde

Datum 8. decembar 1991. krupnim slovima upisan je u istoriji Crvene zvezde. Tog dana su, u dalekom Tokiju, fudbaleri u crveno-belim dresovima beogradskog kluba savladali čileanski Kolo Kolo 3:0 i postali svetski prvaci. Uz evropsku krunu stavljenu nekoliko meseci ranije u Bariju, i dalje je to najveći uspeh srpskog klupskog fudbala.

Utakmica je odigrana pred 62.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju, a njen junak bio je najmlađi u redovima Crvene zvezde - Vladimir Jugović. Golovima u 19. i 58. minutu tada 22-godišnji vezista trasirao je put pobedi.

Izabrane vesti

"Jugo, Jugo, Jugo!!! Zvezdino dete sa druge planete - Vladimir Jugović!", orio se glas Milojka Pantića u televizijskom prenosu ranom zorom.

Čileancima nije pomoglo ni isključenje Dejana Savićevića u 43. minutu. Nijednog trenutka nije delovalo kao da bi Kolo Kolo mogao do pobede. Posle Jugovićevih golova dotukla ih je Zvezdina Kobra, Darko Pančev. pogotkom u 72. minutu.

U odnosu na tim iz Barija, protiv Olimpik Marselja, crveno-beli su u Tokiju bili bez Roberta Prosinečkog, Stevana Stojanovića, Slobodana Marovića, Refika Šabanadžovića i Dragiše Binića, koji su u međuvremenu napustili klub. I pored toga tim koji je s klupe vodio Vladica Popović delovao je moćno: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Kao što su najavili - odigrali su za slavu koja će ih zauvek pratiti.

Naime, uoči evropskog i južnoameričkog prvaka u taboru Crvene zvezde vladala je tenzija oko premija koje pripadaju igračima. Prvotimci su tražili jedno, a klupski čelnici Vladimir Cvetković i Dragan Džajić nudili drugo. Predložene premije iznosile su 500.000 dinara, ali su fudbaleri zahtevali duplo više. Na kraju su popustili i odrekli se nagrada za eventualnu pobedu nad Kolo Kolom.

"Slava nam je vrednija od novca, to je jednoglasna odluka svih igrača da sa ovakvim stavom izađemo pred rukovodstvo kluba”, rekao je kapiten Dejan Savićević.

Tako je i bilo. Čak 31 godina prošla je od podviga koji su napravili, ali i dalje nema zvezdaša kom ne zaigra srce kada se seti ove utakmice i nekoga od njenih aktera u crveno-belom dresu. Ne samo da su fudbaleri Crvene zvezde postali slavni, već i besmrtni.

Još dugo će se na severu stadiona Rajko Mitić pevati stihovi: "Pevala je tad cela planeta, da je naša Zvezda prvak sveta".

******************************

08. decembar 1991.

CRVENAZVEZDA – KOLO KOLO 3:0 (1:0)

/Jugović 20, 60, Pančev 75/

Tokio.

Stadion: Olimpijski.

Gledalaca: 62.000.

Sudija: Kurt Retlisberger (Švajcarska).

Crveni karton: Savićević u 43. minutu

CRVENA ZVEZDA: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević, Mihajlović

KOLO KOLO: Moron, Garido, Margas, Ramirez, Salvitijera (Dambrovski), Mendoza, Vilčez, Bartičoto, Janes, Pizaro, Martinez (Rubio) 



tagovi

FK Crvena zvezdaKolo Kolo

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara