Kristijan Eriksen večeras na treningu na Parkenu (Reuters)
Kristijan Eriksen večeras na treningu na Parkenu (Reuters)

Danci obaraju rekord protiv Srbije i najavljuju ludnicu: Gospodski potez Šmajhela, Eriksenov prvi susret sa Parkenom

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.03.22. | 19:30

Prvi put od kolapsa na EP, iskusni vezista se vraća na mesto koje je moglo da bude fatalno za njega

Iako prijateljska utakmica, sutrašnji duel Danske i Srbije na stadionu Parken u Kopenhagenu imaće i te kako bitan značaj za domaću selekciju. Mnogo emocija i simbolike će biti uključeno u ovaj duel. Danci žarko žele pobedu sutra i daće sve od sebe da naprave feštu.

Prvi put otkako je letos doživeo srčani udar na meču protiv Finske, Kristijan Eriksen se vraća pre domaće navijače. I to baš na stadionu gde mu se letos desio čuveni kolaps. I ne samo da će igrati, već će biti i kapiten popularnih Dinamitaša.

Izabrane vesti

U odsustvu povređenog prvog kaptiena Simona Kjera, traku je u prethodnim utakmicama nosio golman Kasper Šmajhel. Ali je Lesterov golman ovoga puta od selektora Kaspera Hjumlanda zatražio da kapitensku traku protiv Srbije ponese upravo Eriksen.

„Razmišljao sam o tome. Pre nego što sam pomenuo bilo kome, Šmajhel se sam javio i zatražio da Kristijan bude kapiten“, rekao je selektor Danaca.

Ni Eriksen ne krije da će ovo biti vrlo emotivan meč za njega.

„Definitvno je ovo posebna utakmica za mene. Nisam bio na Parkenu otkako se ono dogodilo. Sada jedva čekam da istrčim na stadion i da se na njemu opet osetim kao fudbaler. Nadam se da će ta epizoda ostati iza mene kada se utakmica završi. Ovo je novi početak“, rekao je Eriksen.

Zna Eriksen da će imati ogromnu podršku sa tribina. Danska je za ovaj meč oborila rekord kada je u pitanju broj prodatih karata. Danci su za duel sa Orlovima prodali 34.000 ulaznica što je najviše u istoriji reprezentacije kada su prijateljski dueli u pitanju. Eriksen je glavni razlog...

„Znam da će biti emotivno ali to su stvari za koje ne možete da se pripremite. Podrška u Holandiji je bila sjajna, a mislim da će ovde biti još luđe jer se ovde sve to i desilo. Gledao sam jesenas utakmice moje reprezentacije na ovom stadionu i psihički bio uz kolege ali nisam fizički. Sada sam opet tu i osećam se kao pre svega“.

Meč će biti emotivan i zbog još jedne osobe. Sutra će biti odata počast legendi danskog fudbala Larsu Hjogu. Bivši čuvar mreže je čak 14 godina proveo kao trener golmana u A selekciji Danske i povukao se kada mu je prošle godine dijagnostifikovan kancer pankreasa. Preminuo je pre tri meseca. Biće ovo prvi meč u Danskoj otkako ga nema...

„Uradićemo sve što možemo da na što lepši način odamo poštu Larsu Hjogu. Da odigramo najbolju moguću utakmicu njemu u čast. On je imao taj pobednički duh, ovaj sadašnji ima taj njegov mentalitet. Imao je ogroman uticaj na celu našu kulturu. Jedna je od najvećih ličnosti u istoriji naše reprezentacije“, rekao je selektor Hjumland.

Kasper Šmajhel ne krije da mu je i danas teško i da ne može da se pomiri sa odlaskom svog mentora.

„Lično mi je mnogo teško pala njegova smrt. Meni bez njega ovo nije ista reprezentacija. To je osoba sa kojom sam proveo najviše vremena i od koje sam najviše naučio“, rekao je Lesterov golman.

Inače, Danci će biti lišeni usluga Lajpcigovog napadača Jusufa Poulsena i Seviljinog veziste Tomasa Dilejnija koji su povređeni. Zato je debitantski poziv uručen Augzburgovom beku Matsu Pedersenu.

 


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija DanskeKasper ŠmajhelKristijan Eriksen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara