Darko Kovačević i Ćabi Alonso (©Reuters/AFP)
Darko Kovačević i Ćabi Alonso (©Reuters/AFP)

Darko Kovačević za Mozzart Sport o Ćabiju Alonsu: Fudbal shvata jednostavno, zato je dobar trener

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.01.24. | 07:55

Bivši golgeter pričao o nekadašnjem saigraču

Kada je početkom oktobra 2022. Ćabi Alonso stigao iz San Sebastijana u Leverkuzen, Bajer je bio drugi otpozadi na bundesligaškoj tabeli. Manje od godinu i po dana kasnije Farmaceuti su najbliži tituli u nemačkom prvenstvu i bez poraza od početka sezone. Tu se računaju i mečevi na međunarodnoj sceni, pošto je 42-godišnji Bask uspeo da odvede Verkself od zone ispadanja do mesta koje vodi u Ligu Evrope, a tamo je sa maksimalnih 18 bodova počišćena konkurencija u vidu Karabaga, Moldea i Hakena.

Strepnja na Baj Areni hoće li trener koji je prethodno vodio samo mlađe kategorije Real Madrida i B tim Real Sosijedada uspeti da sačuva ekipu u ligi pretvorila se u iščekivanje prve titule, ali i neizvesnost koliko dugo će se Ćabi Alonso zadržati na klupi Bajer Leverkuzena. Ugovor je potpisan do leta 2026, međutim, uz klauzulu da je slobodan da ode ukoliko dobije poziv Real Madrida, Liverpula ili Bajern Minhena. Prvi su nedavno produžili saradnju sa Karlom Anćelotijem i tu nema razloga za brigu, drugima ponovo odlično ide pod vođstvom Jirgena Klopa i šanse da Nemac napusti Enfild u slučaju titule nisu baš velike, ali potonji bi mogli da naprave problem petostrukom viceprvaku Nemačke.

Izabrane vesti

Upravo to što bogati sastav iz Minhena gleda u leđa rivalu iz Leverkuzena moglo bi da košta Tomasa Tuhela posla iako je tek pre godinu dana seo na klubu bavarskog giganta. Prošle sezone se provukao i u poslednjem kolu preoteo prvo mesto Borusiji Dortmund, ali u tekućoj Bajer deluje nepogrešivo. Što i jeste nakon dosadašnjih 18 kola u kojima ima 15 pobeda i tri remija.

Od dolaska u klub Ćabi Alonso je uspeo da uspostavi sistem koji je jasno uočljiv ove zime. Iako bez nekoliko standardnih prvotimaca zbog Afričkog kupa nacija, pre svih štopera Tapsobe i Kosunua i napadača Viktora Bonifejsa, koji se pritom i povredio pa će ponovo na teren tek u aprilu, igra Bajera deluje isto kao i da su oni tu - brzo, uz veliki posed lopte, ali sa konkretnom idejom u napadu. Iskusni Granit Džaka povezuje linije tima kao svojevremeno u Borusiji Menhengladbah, Grimaldo i Frimpong trenutno su najbolji bekovski par u Evropi, Jonas Hofman je majstorski odmenio petostruko skupljeg Musu Dijabija (letos prešao u Aston Vilu za 55.000.000 evra), a sve to u mozaik spaja nekadašnji as Bajern Minhena, Real Madrida i Liverpula. Pre toga i Real Sosijedada, gde je Ćabi Alonso stasavao u timu čiji je napad predvodio Darko Kovačević.

Srpski golgeter i španski vezista zajedno su odigrali skoro 90 utakmica. Među najboljima bila je ona protiv Barselone, 1. decembra 2002, kada je Real Sosijedad nakon pogotka Patrika Kaljverta uspeo da golovima Darka Kovačevića preokrene na 2:1. Asistenciju za prvi, dugom loptom iz prekida, upisao je upravo Ćabi Alonso.

"Baš je mene gađao i našao me na drugoj stativi. Tu je i gol Selti, kada mi je dao izvanredan pas kroz njihovu odbranu. Iako je bio mlad, od njega je počinjala igra, vodio je glavnu reč na terenu i već tada bio trenerova desna ruka. Umeo je da te pogodi sa 40 metara u trepavicu. Nije komplikovao u svojoj igri, a jednostavnost u fudbalu je jako bitna. To se vidi i u njegovoj ulozi kao trenera", konstatuje Darko Kovačević u razgovoru za Mozzart Sport.

Tokom igračke karijere Ćabi Alonso je sarađivao sa Karlom Anćelotijem, Pepom Gvardiolom, Visenteom Del Boskeom, Žozeom Murinjom, Rafom Benitezom, Manuelom Pelegrinijem... Pored takvih imena teško je ne pokupiti znanje.

"On je, pre svega, bio jako inteligentan momak i disciplinovan, izvanredan i taktički i tehnički. To se vidi i po načinu na koji mu igraju ekipe. Ima autoritet, bio je vođa na terenu, a takav je i van njega".

Istakao je Kovačević sistem koji je Alonso uspostavio u Bajeru i naveo da se tek sada kada nema pojedinih igrača vidi da je cela ekipa sjajno ukomponovana.

"Ćabi ima veliku budućnost i sigurno će završiti u nekon velikom klubu. Daleko od toga da Bajer Leverkuzen to nije, ali može on da se nosi sa mnogo većim izazovima nego što su tamo".

Dodaje nekadašnji golgeter i da nije iznenađen uspešnim početkom trenerske karijere bivšeg saigrača.

"Lako je sada govoriti kada se dokazao, ali verujte mi da je moglo da se nagovesti da će jednog dana biti dobar trener. Dugo smo igrali zajedno, uvek je bio ozbiljan dečko i veliki profesionalac, poznajem njegov karakter i zato mi ovi rezultati koje pravi nisu iznenađenje".

Dolaskom Ćabija Alonsa u klub, Bajer Leverkuzen je dobio i novog navijača.

"Pristrasan sam, ali od sveg srca bih voleo da budu šampioni. Imaju kontinuitet i ne bih voleo da padnu iako je teško zadržati nivo cele sezone. Igrom su pokazali da zaslužuju titulu, ali ništa još nije gotovo. Iznenadio me je Bajernov poraz od Verdera, međutim, to je veliki klub i mnogo puta do sada je pokazao da ume da se podigne i vrati kada ga mnogi otpišu", upozorava Darko Kovačević.


tagovi

Bajer LeverkuzenReal SosijedadĆabi AlonsoDarko Kovačević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara