Neutešni Lakazet (AFP)
Neutešni Lakazet (AFP)

Daš Amerikancima da vode klub, računaj na propast

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.10.23. | 17:14

Lion na putu bez povratka

Kad si na litici, onda se vidi samo dno. Ka njemu nezadrživo juri Olimpik iz Liona. Nekada uspešan klub služi za podsmeh na raznim meridijanima i pokazatelj kako njime ne bi smelo da se upravlja. Da će biti loše moglo se pretpostaviti onog trenutka kad je Džon Tekstor kupio većinski deo akcija, međutim, da francuski velikan ne može nikog da pobedi tome se niko nije nadao.

Ni posle osmog kola, ni posle promene trenera, ni posle silnih promena u rukovodećem i igračkom kadru. Ništa ne pomaže Lavovima, koji trenutno više deluju kao mace, samo što ne predu, nego su toliko preplašene da ni prednost od dva gola nisu u stanju da sačuvaju. Trebalo je da se makar tračak nade ukaže sedmostrukom prvaku države pošto je imao dva gola prednosti nad Lorijanom, a na kraju deluje da je ekipa u tunelu u kome vlada mrkli mrak – 3:3.

Izabrane vesti

Džaba odlazak Lorana Blana, džaba promocija Fabija Grosa, džaba angažman Italijana (nekada prvotimca ovog kluba), Lion je počeo da koketira sa problemima onog trenutka kad je počeo da flertuje sa Amerikancima. Svaka njima čast za košarku, hokej, bejzbol, ali što se fudbala tiče, bez preterivanja, nemaju pojma.

Da imaju Čelsiju se ne bi desio Tod Boli, Milanu Geri Kardinale, Romi Dan Frdikin... Nigde Amerikanac nije prošao u evropskom fudbalu, pa neće ni Džon Tekstor u Lionu. Prvo je oterao Žana Mišela Olu koji je za tri i po decenije izradio imperiju u njegovom mandatu klub je iznedrio veliki broj asova, sagradio novi stadion igrao evropska takmičenja. Onda je Tekstor počeo rekonstruciju tima i sve što je valjalo – prodao. Kastelo Lukeba je otišao u Lajpcig, Bredli Barkola u Pari Sen Žermen, Roman Favr u Bornmut, Usem Ouar je sačekao da mu istekne ugovor i prešao u Romu. Došli su igrači čije karijere su u velikom padu i kad su potpisivali Duje Ćaleta Car (sa Sautemptonom ispao iz Premijer lige), a Mejtland Najls iz Arsenala bilo je jasno šta sledi. Aleksander Lakazet (danas dva gola) je i dalje dobar, ali ne može sam.

Ovih 3:3 sa Lorijanom je samo posledica. Računajući i kraj prošle sezone to je devet vezanih mečeva bez pobede. Toliko loš da je izjednačio negativan rekord postavljen 1992. kad je na klupi sedeo Rajmon Domenek. Ni on nije neka „mustra“, ali nije ni Džon Tekstor. Poslednje mesto na tabeli to najbolje ilustruje.


FRANCUSKA 1 – 8. KOLO

Petak

Strazbur - Nant 1:2 (0:0)

/Dijon 90+1 - Koko 50, Mutusami 58/

Subota

Mec - Nica 0:1 (0:1)

/Boudi 14/

Rems - Monako 1:3 (0:1)

/Teuma 58 pen - Jakobs 42, Balogun 46, Ben Jeder 49/

Nedelja

Olimpik Marselj - Avr 3:0 (2:0)

/Sangante 18, Obamejan 21, Sar 84/

Brest – Tuluz 0:1 (0:1)

/Magri 27/

Lion – Lorijan 3:3 (3:1)

/Nuama 21, Lakazet 22, 41 pen – Krupi 16, 54, Jongva 79/

Monpelje – Klermon 4:2 (2:2)

/Al Tamari 16, 76, Savanije 31 pen, 48 pen – Manjin 26, Konate 45/, prekinuto u nadoknadi

17.05: (2,35) Lans (3,45) Lil (3,20)

20.45: (4,00) Ren (3,60) PSŽ (2,00)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Olimpik LionAleksandre LakazetAleksandr LakazetLiga 1Francuska Liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara