Branislav Ivanović i Artjom Dzjuba (©AFP)
Branislav Ivanović i Artjom Dzjuba (©AFP)

David protiv Golijata u finalu Kupa Rusije, Zenit čeka deceniju na duplu krunu

Vreme čitanja: 2min | sub. 25.07.20. | 08:58

Šampion favorit protiv drugoligaša u Jekaterinburgu u borbi za trofej

Suvišno je i govoriti koliki je Zenit favorit u finalu Kupa Rusije. Novi-stari šampion ukrstiće koplja s klubom koji je ove sezone igrao u drugoj ligi i zauzeo drugo mesto. I to je Himkiju polufinalni duel s Uralom, koji je dobio 3:1, jedini takmičarski meč od marta, pošto ruska druga liga nije nastavljena usled virusa korona. Borba za trofej igraće se na neutralnom terenu u Jekatarinburgu.

Zenit je apsolutni favorit. Ovo mu je prilika da najzad uzme duplu krunu, pošto je jedinu do sada osvojio pre tačno deset godina. Ukupno tri puta je klub iz Sankt Peterburga podizao pehar u Kupu Rusije, a poslednji put 2016. godine.

Izabrane vesti

I kada ne bismo uzimali u obzir ogromnu razliku u kvalitetu timova, Zenit bi opet imao prednost zbog forme u kojoj je priveo kraju šampionat. Poslednji put na domaćoj sceni nebeskoplavi su poraženi još u septembru prošle godine, kada ih je savladala Lokomotiva! Od tada su padali samo na evropskoj sceni, ali na teritoriji Rusije – nijednom. U Rusiji nije toliko redak slučaj da drugoligaš dođe do finala Kupa, a najdrastičniji slučaj je bio pre dve godine, kada su se za trofej borili Tosno i Avangard.

Himki se nada da će napraviti još jedno, finalno iznenađenje, jer je na putu do finala eliminisao prvoligaše Ural, Orenburg i Rubin, a usput je razneo moskovski Torpedo. Nada se ovaj klub iz moskovskog predgrađa da će uspeti ono što nije 2005. kada je prvi put u istoriji došao do meča za trofej kupa, ali je izgubio od CSKA sa 1:0. Jedini gol na meču tada je postigao Juri Žirkov, isti čovek koji će ovog puta biti u timu Zenita.

Što se tiče međusobnih susreta, nije ih bilo punih devet godina. A i te 2011. kada su se našli jedan naspram drugog, bio je Kup Rusije i Zenit je slavio sa 3:2.

Biće to prilika za novi trofej za Branislava Ivanovića, nekadašnjeg kapitena reprezentacije Srbije. Iako u poznim igračkim godinama, ove sezone je bio stub odbrane tima iz Sankt Peterburga i našao se u najboljih 11 ruske Premijer lige. On će i naredne sezone da predvodi Zenit jer je produžio ugovor sa najboljim ruksim klubom.

U poslednjem meču sezone protiv Rostova u postavi se našao i Argentinac Emanuel Mamana. On je propustio skoro celu sezone zbog teške povrede. Na teren se vratio posle 290 dana pauze. Najveća opasnost po gol ekipe iz Podmoskovlja preti od ubojitog tandema napadača Zenita, Artjoma Dzjube i Iranca Sardara Azmuna. Oni su Premijer ligu Rusije završili na vrhu liste strelaca sa po 17 golova.

FINALE KUPA RUSIJE (JEKATERINBURG)

Subota

16.00 (9,00) Himki (5,00) Zenit (1,30)

***kvote su podložne promenama


tagovi

RusijaKup RusijeZenitHimkiBranislav Ivanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara