FOTO: Reuters, AFP
FOTO: Reuters, AFP

De Laurentis u potrazi za vatrogascem Vezuva: Tudorova vojnička disciplina ili Valter brani Napulj

Vreme čitanja: 2min | pon. 13.11.23. | 13:03

Opcija za novog trenera i Fabio Kanavaro

Čuvena izreka o vatri kao dobrom slugi i lošem gospodaru lako je primenjiva na dešavanja u u Napulju poslednjih godina. Ćudljive je prirode taj vulkan na jugu Italije. Vezuv je prošle sezone poslužio da rasplamsa dodatnu euforiju među stotine hiljada navijača Nebeskoplavih, dovoljnu da proslava prvog Skudeta nakon 33 godine stekne epitet jedne od najspektakularnijih u svetskom fudbalu. Poslednjih meseci strasti su ponovo uzavrele,ovog puta iz negativnih razloga, pošto nakon odlaska Lučana Splaetija (pod okolnostima koje nisu u potpunosti razjašnjene), njegov naslednik Rudi Garsija preti da ostavi požar oko stadiona "Dijego Armando Maradona".

Izabrane vesti

Posle blede igre i poraza od Empolija u nedelju, italijanski medijii izveštavaju da je Rudi Garsija već bivši, i da je samo pitanje dana, a možda i sata kada će mu gazda kluba Aurelio De Laurentis uručiti otkaz. Prvi favorit da zameni Francuza na klupi aktuelnog šampiona Italije je hrvatski stručnjak Igor Tudor, dok je alternativna opcija dobro poznate lice u Napulju Valter Macari.


Na prvi pogled prilično je jasno šta bi Napolitanci dobili i s jednom i s drugom opcijom. Tudor se u svim klubovima u kojima je do sada radio (PAOK,Udineze, Verona...) trudio da nemetne vojničku disciplinu i taktiku usmerenu na minimizaranje grešaka sa loptom u nogama. To baš i nije uspeo da uradi na poslednjem poslu u Olimpik Marseju, specifičnoj sredini gde je to jako teško izvodljivo, uzimajući i faktor velikog upliva navijača u sve strukture kluba, pa nekad toliko daleko da zadire i u samu struku.

U slučaju Valtera Macarija na obalu Tirenskog mora vratio bi se šmek iz perioda od pre desetak godina, kada je prekaljeni trener raspolagao majstorima poput Edinsona Kavanija, Ezekjela Lavecija, Mareka Hamšika... Macari je besposlen od maja 2022. kada je otišao iz Kaljarija, sa 62 godine prošao je gotovo sve u svojoj struci i utisak je da je s njim Napoli igrao daleko najlepši fudbal.

Treća opcija jeste najbolji fudbaler sveta 2006. godine Fabio Kanavaro. On je otišao iz Beneventa sredinom prethodne sezone, pošto klubu nije išlo dobro u Seriji B. Nema angažman od napuštanja stadiona Ćiro Vigorito, ali je pitanje koliko ga publika u Napulju želi, budući da je kao dete grada i kluba, "izdao" svoje i gradio igračku karijeru u omraženom Juventusu, prethodno i Interu.

Napoli ima pred sobom 10 dana reprezentativne pauze i idealnu priliku da izabere čoveka koji će spasti što se spasti može. Plasman u nokaut-fazu Lige šampiona ne bi trebalo da bude doveden u pitanje, pošto tu Napoli ima četiri boda više of Brage na dva kola do kraja. S druge strane, u prvenstvu je jasno da se neće boriti za odbranu titule i da je mesto u prva četiri ove sezone premija za partije kakve trenutno pruža.



tagovi

Serija AValter MacariFabio KanavaroIgor Tudor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara