Dalje prošlo samo pet od 19
Dalje prošlo samo pet od 19

Debakl ex-YU klubova u Evropi, od 19 ekipa pet prošlo dalje

Vreme čitanja: 4min | pet. 29.07.22. | 14:01

Brodolom Slovenaca, Dinamo jedini "preživeli" među Hrvatima

Gorak ukus nakon eliminacije od malteške Gzire još dugo će pratiti Radnički iz Niša, međutim debakl srpskog predstavnika je samo jedan u nizu onih koje su već na startu evropskih izazova doživeli klubovi iz regiona.

Dueli drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu konferencije doneli su sijaset iznenađenja, a deo njih u značajnoj meri bili su klubovi sa Balkana. Nažalost, u negativnom kontekstu. Predstavnici zemalja iz regiona imali su veoma skroman učinak te je od svih njih sa područja bivše Jugoslavije prošlo samo pet klubova od 19, dok su se u veoma skromnom izdanju prikazali i predstavnici zemalja iz regiona poput Albanije, Grčke i Bugarske.

Izabrane vesti

Zemlje sa fudbalskih margina poput Malte, Lihtenštajna, Irske, Kazahstana, Farskih Ostrva i Islanda uspele su da stave tačku na evropske izazove brojnih klubova u regionu u periodu kada ozbiljni timovi sa Starog kontinenta još nisu okončali ni pripreme, pa su tako sva četiri predstavnika Slovenije pretrpela šamare, dok su iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine po jedan od tri tima uspela da osvetlaju obraz. Istovremeno, Crna Gora je ostala bez oba kluba u kvalifikacijama za Ligu konferencije, Srbi su imali polovičan učinak, dok se od Makedonaca radovala samo Škendija.

Slovenija je, posle košmarnih dana na međunarodnoj sceni, ostala bez tri kluba u Evropi nakon što je Muru eliminisao Sent Patriks, Olimpiju Sepsi, dok je Vaduz bio bolji od Kopera. Katastrofalnu nedelju za Slovence upotpunila je eliminacija Maribora iz kvalifikacija za Ligu šampiona u režiji Šerifa te će prvak ove zemlje nastaviti takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Za nijansu bolji učinak imala je Hrvatska i to zahvaljujući Dinamu iz Zagreba koji je uz dosta muke eliminisao Škupi, međutim rezultat Modrih ostao je u senci eliminacija Rijeke od švedskog Jurgordena i Osijeka od kazahstanskog Kizilzara.

Pri osvrtu na učinak klubova iz Bosne i Hercegovine pozitivan segment predstavlja uspeh Zrinjskog protiv Tirane, dok je bilo teško očekivati da Tuzla Siti može ozbiljnije da ugrozi AZ Alkmar. Ipak, za razliku od Holanđana makar Maltežani nisu smeli da budu nepremostiva prepreka, ali poput niškog Radničkog i Velež se sapleo protiv ekipe sa periferije fudbalske mape Evrope pošto je poražen u oba susreta sa Hamrunom.

Početak sezone kupanja za Crnu Goru značio je i kraj nadanjima na internacionalnoj sceni jer su Budućnost i Sutjeska eliminisani od Islanđana i Farana. Nešto više uspeha u Ligi konferencija imali su Makedonci čiji su klubovi imali takodje šarenolik učinak te je Đorče Petrov završio završio međunarodne izazove, a Škendija se eliminacijom letonske Valimijere plasirala u narednu fazu. Predstavnik Makedonije u nastavku evropskih izazova biće i Škupi koji je pretrpeo poraz od Dinama iz Zagreba u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona. Polovičan učinak imali su klubovi koji predstavljaju tzv. Kosovo pa je Drita eliminisana od Antverpena, dok je Balkani bio bolji od Florite sa Malte.

Među predstavnicima regona dane za zaborav imali su Albanci čija su sva tri kluba eliminisana, kao i Grci kojima su dva od tri ambasadora na međunarodnoj sceni pretrpela šamare. Retke pozitivne primere u okruženju predstavljaju Mađari i Rumuni. Mađarska će na narednom stepeniku imati sva tri kluba, dok je od četiri rumunska kluba samo jedan bio slabiji od rivala u dvomeču.

UČINAK KLUBOVA IZ REGIONA U 2. KOLU KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA I LIGU KONFERENCIJE

SLOVENIJA (0/4)

Šerif - Maribor 1:0 /prvi meč 0:0/

Mura - Sent Patriks 0:1 /prvi meč 1:1/

Olimpija - Sepsi 2:1 /prvi meč 1:3/

Koper - Vaduz 1:1 /prvi meč 0:1/

HRVATSKA (1/3)

Škupi - Dinamo Zagreb 0:1 (0:0) /prvi meč 2:2/

Rijeka - Jurgorden 0:2 /prvi meč 1:2/

Osijek - Kizilzar 0:2 /prvi meč 2:1/

BOSNA I HERCEGOVINA (1/3)

Hamrun - Velež 1:0 /prvi meč 1:0/

Tuzla Siti - AZ Alkmar 0:4 /prvi meč 0:1/

Zrinjski - Tirana 3:2 /prvi meč 1:0/

SRBIJA (1/2)

Radnički Niš - Gzira 3:3 /prvi meč 2:2/ penalima 1:3

Čukarički - Rasing Union 4:0 /prvi meč 4:1/

CRNA GORA (0/2)

Budućnost - Breidabilk 2:1 /prvi meč 0:2/

KI Klaksvik - Sutjeska 1:0 /prvi meč 0:0/

MAKEDONIJA (1/3)

Škupi - Dinamo Zagreb 0:1 (0:0) /prvi meč 2:2/

CSKA Sofija - Makedonija ĐP 4:0 /prvi meč 0:0/

Škendija - Valmiera 3:1 /prvi meč 2:1/

TZV KOSOVO (1/2)

Drita - Antverpen 0:2 /prvi meč 0:0/

Balkani - La Florita 6:0 /prvi meč 4:0/

ALBANIJA (0/3)

Univerzitatea Krajova - Vlaznija 3:0 /prvi meč 1:1/

Lači - Petrokub 1:4 /prvi meč 0:0/

Zrinjski - Tirana 3:2 /prvi meč 1:0/

GRČKA (1/3)

Olimpijakos - Makabi Haifa 0:4 /prvi meč 1:1/

PAOK - Levski 1:1 /prvi meč 0:2/

Gomel - Aris 1:2 /prvi meč 1:5/

BUGARSKA (3/4)

Šamrok - Ludogorec 2:1 /prvi meč 0:3/

PAOK - Levski 1:1 /prvi meč 0:2/

APOEL - Botev 2:0 /prvi meč 0:0/

CSKA Sofija - Makedonija ĐP 4:0 /prvi meč 0:0/

MAĐARSKA (3/3)

Slovan Bratislava - Ferencvaroš 1:4 /prvi meč 2:1/

Gabala - MOL Fehervar 2:1 /prvi meč 1:4/

Kišvarda - Kairat 1:0 /prvi meč 1:0/


tagovi

Radnički NišDinamo ZagrebLiga šampionaLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara