Temo Puki predvodi Fince
Temo Puki predvodi Fince

Debitant koji bi mogao da bude nagazna mina: Finci se uzdaju u čvrstu odbranu i Temu Pukija

Vreme čitanja: 6min | sre. 09.06.21. | 14:10

Nacija je već ponosna, Finska je ostvarila uspeh za pamćenje, pa bi bez rezutatskog pritiska mogla da pomrsi račune favoritima

Reprezentacija Finske će prvi put učestvovati na jednom velikom takmičenju. Selektor Marku Kanerva je uspeo da napravi istorijski rezultat i odvede Sove na Euro. U okviru Grupe B će u sudarima sa Danskom, Belgijom i Rusijom biti autsajder, ali nema sumnje da će Kanerva i njegovi puleni silno motivisani dati sve od sebe da učine naciju ponosnom.

Ono što nije pošlo za rukom generaciji koju su predvodili Jari Litmanen, Semi Hipija, Anti Niemi, Temu Tainio i Mikael Forsel, uspeli su da izvedu momci koji mahom u evropskim okvirima nisu uspeli da ostvare reputaciju svojih prethodnika. Kao zvezda ove selekcije izdvojio se Temu Puki, tu je još par igrača koji imaju zapažene role u nekim od najvećih evropskih liga, ali reprezentaciju ovoga puta čine pretežno igrači koji nastupaju u šampionatima, blago rečeno, osrednjeg nivoa. Ipak, Kanerva je zategao odbranu, ključeve predao u ruke prvog strelca Noriča i upalilo je.

Izabrane vesti

Nije zemlja jezera i šuma uspevala napravi poslednji, najvažniji korak. Smotre najboljih evropskih i svetskih selekcija ostajale su do minulih kvalifikacija samo san. On je konačno pretočen u realnost, ali nije da Finci kroz istoriju nisu bili ni blizu plasmana na neko od najvažijih takmičenja.

Čekali su na prve pobede u kvalifikacijama za prvenstvo Starog kontinenta do borbe za mesto na Euru 1980. godine. Otvorili su ih sa dva trijumfa protiv Mađarske i Grčke, na kraju su ostali bez plasmana sa samo bodom manje od Helena.

(1,55) Danska (3,80) Finska (7,00)

Nadomak baraža za plasman na Mundijal došli su 1998. godine. U poslednjem meču sa Mađarima trebala im je pobeda, vodili su sa 1:0, samo da bi u nadoknadi vremena postigli autogol. Snovi su se srušili kao kula od karata. Od tog trenutka Finci su prestali da budu vreća za udaranje, beležili su i neke impresivne rezultate poput trijumfa nad Turskom u kvalifikacijama za Euro 2000, dve godine kasnije u borbi za odlazak na Svetski šampionat su dva puta remizirali sa Nemačkom, kao i sa Engleskom kod kuće, dok su Grčku razbili sa 5:1. Nije bilo dovoljno, iako su bili jedina selekcija u grupi bez poraza kod kuće.

Usledio je nešto teži period, sve do dolaska Roja Hodžsona na klupu. Engleski stručnjak je bio nadomak istorije, sve je za njegovu selekciju stalo u 90 minuta susreta sa Portugalijom. Pobeda je bila imperativ, ali je susret okončan remijem bez golova, što je evropski Selesao lansiralo na kontinentalnu smotru.

Temu Puki (©Reuters)Temu Puki (©Reuters)

Da bi Sove mogle do uspeha za pamćenje, moglo se naslutiti posle izvrsnih izdanja u Ligi Nacija. Osvojena je grupa u Ligi C, te je tako obezbeđen i plasman u drugi rang nedavno formiranog UEFA takmičenja. Dobili su Finci prva četiri meča, na pleća obarali Mađarsku, Grčku i dva puta Estoniju, uz akcenat na činjenicu da nisu primili gol (dozvolili samo četiri šuta u okvir). Kanerva je pronašao recept, koji je potom preneo i na kvalifikacije za Euro. Čvrsta i pedantno organizovana odbrana postala je zaštitni znak ove selekcije. Utisak je da je plan da se ne primi gol, a Puki šta uradi - uradio je. Iskusni napadač je svoje isporučio, postigao 10 od 16 pogodaka reprezentacije tokom borbi za prvenstvo Starog kontinenta i tako izrastao u državnog heroja.

Interesantno je da su kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Finci okončali bez remija. Grupu J su završili na drugom mestu iz Italije, dok su u prašini ostavili ambiciozne selekcije poput Grčke i Bosne i Hercegovine. Šest pobeda bilo je dovoljno da se zlatnim slovima ispišu stranice istorije, a kao ozbiljno upozorenje za Belgijance, Ruse i Dance stoji činjenica da je finska odbrana sačuvala mrežu u svakom trijumfu. Od 10 primljenih golova u porazima, šest je bilo delo Italijana, jednog od favorita za najveći plen evropskog reprezentativnog fudbala.

Finci na Euro dolaze posle šest mečeva bez trijumfa, što je svakako loš znak, ali i činjenica koja bi mogla da zavara favorite. Selektor Kanerva je u prijateljskim mečevima testirao snage, isprobavao formacije, dok je u okviru kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo ostao neporažen. Remiji sa Ukrajinom i Bosnom i Hercegovinom su rezultati za svako poštovanje, pa bi njihovim protivnicima u grupnoj fazi bilo bolje da se pripaze.

Finska prolazi grupu - kvota 2,60

Kanerva je čitavu deceniju deo seniorske reprezentacije, od 2016. je preuzeo i glavnu ulogu na klupi, te je dobro proučio sa čime Finska raspolaže i na koji način može da izvuče maksimum od igrača sa pasošem te zemlje. Imao je uspešnu igračku karijeru u domovini, samo jednom je tokom 15 godina karijere - na sezonu - napustio granice svoje zemlje i zaigrao za švedski Elfsborg. Sve skupa je 10 godina proveo u HJK-u, a poslednjih godina igračke karijere radio je i kao profesor u osnovnoj školi. Posvetio se 2001. trenerskom poslu, od 2004. godine je deo državnog fudbalskog sistema. Šest godina je predvodio omladinsku selekciju, vodio je i na Evropsko prvenstvo (2009), da bi potom od 2011. do 2016. godine bio asistent u A timu, koji je potom i preuzeo. Procenio je da je najbolje pojednostaviti stvari, pa se odlučio za formaciju 4-4-2, mada je protiv jačih protivnika umeo da pojača vezni red i da odigra 4-5-1 ili 4-4-1-1, što se može očekivati i na predstojećoj kontinentalnoj smotri (mada je eksperimentisao i sa 5-3-2, ali ne preterano uspešno). Na golu je rezervisano mesto za Lukasa Hradeckog, u odbrani će sasvim sigurno nastupiti Juka Raitala iz Minesote, Jona Toivio iz Hakena i Paulus Arajur iz Pafosa, a očekuje se i bek Genka Jere Uronen. Glen Kamara iz Tim Sparv će stajati u srcu veznog reda, dok se bi bokovima trebalo da nastupe fudbaleri iz MLS lige: Robin Lod (Minesota) i Lasi Lapalajnen (Montreal). U samom špicu je Temu Puki, a Kanerva bi mogao da iznenadi sa Frederikom Jensenom iz Augsburga u startnih 11.

Jasno je da će sve oči biti uprte u dokazanog golgetera, kojem je selektor dao odrešene ruke. Temu Puki je sa 10 pogodaka u kvalifikacijama zaslužio je statuu ispred državnog stadiona, a samo dva mu nedostaju da se izjednači sa najboljim strelcem u istoriji Finske Litmanenom (32). Izrastao je u Noriču pod palicom Danijela Farkea u pravu gol-mašinu, dokazao se i u Premijer ligi, a finski selektor je prepoznao kako na najbolji način da ga koristi u reprezentaciji: Puki je zadužen isključivo za egzekuciju. Jasno je da mu dobro ide. Sa 26 golova je u sezoni za nama vodio Kanarince do ekspresnog povratka u elitni rang engleskog fudbala i to osvajanjem titule u Čempionšipu u dominantnom maniru.

Projektovana cena startnih 11 sa Transfermarkta: 29.100.000

U veznom redu važnu ulogu imati i Glen Kamara iz Rendžersa, tu je i iskusni Tim Sparv. Dosta se očekuje i od Fredrika Jensena iz Augsburga, koji je sa sedam golova u dresu sa državnim grbom dokazao kvalitet, pa nema sumnje da ga i pored sezone propraćene povredama u Nemačkoj očekuje rola na Evropskom prvenstvu. Kamara je prošao kroz akademiju Arsenala, nije dobio pravu priliku u prvom timu, pa ga je put doveo do Rendžersa, gde je pod palicom Stivena Džerarda izrastao u igrača o kojem ozbiljno razmišljaju brojni klubovi iz engelske Premijer lige. Sa 79 nastupa u reprezentaciji iskusni Sparv će biti vođa na terenu i neko ko će svojom borbenošću i požrtvovanjem davati primer ostalim saigračima. Važan šraf u ovoj selekciji je i golman Lukas Hradecki. Pouzdani čuvar mreže Bajer Leverkuzena je neko ko će davati neophodnu sigurnost zadnjoj liniji. Van terena je šaljivdžija i jedan od Pukijevih najboljih prijatelja, ali kada stane među stative pretvara se u hobotnicu. Navijači ga obožavaju, a ističe se sjajnim radom nogu i autoritativnim glasom, kojim komanduje odbrani i uvek je drži na prstima.

Među igračima vlada odlična atmosfera, što je i prvi preduslov za dobro izdanje na terenu. Zbog toga se kao jedan od najvećih kvaliteta ove selekcije na travnatoj podlozi izdvaja upravo timska igra. Uz jednostavan sistem, zategnutu odbranu i nekoliko dobrih pojedinaca, Finska će vrebati iz senke i pokušati da makar nekom od favorita pomrsi račune. Sam plasman na Euro je ogroman uspeh, mesto u drugoj fazi ne deluje realno, ali su nas završni turniri Starog kontinenta naučili da uvek možemo očekivati neočekivano. Zato bi Danskoj, Belgiji i Rusiji bilo dobro da se pripaze, kako ne bi detonirali na nagaznu minu.


tagovi

Finskareprezentacija FinskeEuro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara