Dejan Savicevic (© Star sport)
Dejan Savicevic (© Star sport)

Dejo Savićević o Maradoni: Moj idol sa druge planete

Vreme čitanja: 2min | čet. 26.11.20. | 15:58

Jedan fudbalski genije se biranim rečima oprostio od drugog

Fudbalski svet tuguje, napustio nas je jedan od najvećih - mnogi će kazati i najveći - fudbalera svih vremena. Nema više Dijega Armanda Maradone.

Srce ga je izdalo. Preminuo je u porodičnom domu, samo dve sedmice pošto se vratio iz bolnice, gde mu je uspešno operisan krvni ugrušak blizu mozga. Ovoga puta spasa mu nije bilo.

Izabrane vesti

Od srede veče mnogobrojni fudbalski poslenici se opraštaju od legendarnog Argentinca. Među njima je Dejan Savićević, predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, bivši reprezentativac Jugoslavije akter nezaboravne utakmice sa Argentincima, predvođenih Maradonom, na Mundijalu u Italiji 1990.

"Svet je posle Pelea video nešto novo. Maradona je bio fudbalsko čudoviste. Došao je iz familije koja je grcala u siromaštvu, bio čovek iz naroda i veoma blizak njemu. Ta unikatnost je davala svima osećaj da nije sa ove planete. Od svih ostalih ga je odvajao stil igre, njegova ljubav prema fudbalu, tu se vrlo lako shvata koliko je značio fudbalu", izjavio je Savićević za Telegraf.

Ne krije i da mu je Maradona bio idol.

"A, kome nije? Bio je idol meni i svima ostalima u tom periodu. Ne mogu reći da sam fudbal voleo zbog njega, jer smo svi pojednako voleli loptu, kao on, kao ja, kao svi. Ali, nema ko nije pratio šta Maradona radi", dodao je Savićević.

Podsetio se i Svetskog prvenstva u Meksiku, gde je El Pibe vodio Argentinu do titule. Dotakao se i njegove druge strane, velike borbe koju je vodio za svoj narod.

"Čudo je postao. Borio se za narod stalno, a ne malo puta je kritikovao političare, pogotovo posle završetka igračke karijere. Valjda je to njegov narod konstantno osećao i zato mu se daju počasti koje zaslužuje. Bio je u duši levičar, to možete da vidite u filmovima o njemu. Neverovatna ličnost i neverovatan fudbaler", naveo je Dejo Savićević.

Poslednji put su se dva fudbalska genija srela u Kataru. Razgovarali su o - fudbalu. Čemu drugom...

"Bio sam pre četiri godine u Kataru, na nekim sastancima FIFA, sreo sam se sa njim. Pričali smo o fudbalu, Zvonimir Boban, on i ja. Nije voleo Sepa Blatera, voleo je Đanija Infantina. Tuga zaista, pamtiće se sve što je ikad uradio za fudbal", izjavio je Savićević.



tagovi

Dijego MaradonaDejo Savićević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara