Dejo se prisetio promašenog penala protiv Milana: Skinuo sam uloške, bilo mi je hladno...

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.12.20. | 18:50

„Kada sam došao u Zvezdu nisam hteo da uzimam Piksiju desetku, nikada to nisam voleo da radim“, rekao je Savićević u razgovoru za televiziju Arena

Više od dve meseca ostalo je do velikog duela između Crvene zvezde i Milana u okviru Liga Evrope. Ima još mnogo do beogradskog spektakla, ali atmosfera se polako zagreva. Crveno-beli će imati šansu da naprave provorazrednu senzaciju i serviraju Rosonerima osvetu za kultne mečeve iz 1988. godine. Veliki Milan se provukao u Beogradu zahvaljujući magli koja je oduzela šansu sjajnoj generaciji crveno-belih da već tada krenu na vrh Evrope.

Crveno-bele i Milan povezuje još jedna tačka. Tačnije, Dejan Savićević. Čovek koji je bio prvak Evrope sa dva kluba, bio je tragičar pomenute triologije, pošto je u trećem meču, zajedno sa Mitrom Mrkelom, promašio sa bele tačke.

Izabrane vesti

U razgovoru za televiziju Arena Genije se prisetio pomenutog meča, ali nije pričao o tome hoće li prihvatiti ponudu generalnog direktora crveno-belih Zvezdana Terzića da u februaru dođe u Beograd. I bude specijalni gost crveno-belih na velikom meču.

„Sećam se da smo u prvom poluvremenu prvog meča bili ravnopravan rival. Kada smo krenuli ka svlačionicama, video sam da se spušta magla. Bilo mi jasno da se utakmica neće završiti onog trenutka kada smo izašli ponovo na teren. Nije bilo moguće. Mi smo igrali odlično, iskoristili smo i to što nije bilo Gulita... Kasnije, kada je utakmica prekinuta klub je odlučio da se igra već sutradan. Milan je u tom trenutku bio bolje fizički pripremljen, već sutradan je igrao Gulit“, poručio je Dejan Savićević u razgovoru za Arenu.

Taj meč Genije je odigrao kao vojnik. I bio je jedan od najzapaženijih na terenu.

„Meni su dali dozvolu da igram na toj utakmici, Darku Pančevu nisu. Navodno, ja sam bio bolji vojnik od njega. Ali realno, on je bio bolji od mene. Ja sam glavom samo bio u kasarni. Ostalo je bilo posvećeno fudbalu“.

Milan je dominirao tokom trećeg duela. Poveli su Rosoneri pogotkom Marka Van Bastena, izjednačio je Dragan Stojković posle magičnog pasa Dejana Savićevića.

„Znam za Piksijevu izjavu da sam samo ja mogao da mu dam onakvu loptu. Primio sam loptu na prsa, bila mi je na jačoj, levoj nozi. Video sam ga u deliću sekunde, imao sam takav inteligentan pas. I Piksi je to imao, kao i Mirko Vučinić u novije vreme, što je demonstrirao u jednoj utakmici za reprezentaciju, kada je namestio pogodak Stefanu Jovetiću“.

Iako dva autentična majstora Piksi i Dejo su sjajno sarađivali u Crvenoj zvezdi.

Ja sam uvek poštovao hijerarhiju. Kada sam došao u klub, nisam želeo da uzmem njegovu desetku. To prosto nije pošteno, isto tako sam u Milanu zbog Gulita uzimao 11 ili osam. Tek kada je on otišao stavio sam desetku na leđa. Zadržao sam je i kada je došao Bađo. Nisam bio od tih koji su želeli brojeve koji su već pripadali igračima. Bio sam sjajan sa Piksijem. Osetio je to i Dragoslav Šekularac, stavljao nas je u istu dobu“.

Došlo se i do ključnog trenutka velike fudbalske trilogije između Milana i Crvene zvezde. Živci su prvo napustili Dejana Savićevića, koji je slabim udarcem dozvolio Galiju da se istakne. Kasnije je isto učinio i Mitar Mrkela.

„Problem sa penalima je što svi pamte one promašene. Svima se dešavalo da promaše. Čak i Van Bastenu koji je bio najbolji izvođač. Kod te situacije protiv Milana, čak sam skinuo i uloške. Kako bi imao bolji osećaj. Međutim, bilo mi je hladno u tim trencima. I, eto, desilo se. Kao što svima može da se desi. Nekada promašiš, nekada pogodiš“.

Zvezdi se vratilo tri godine kasnije, a Savićević je još jednom stigao da podigne pehar sa najvećim ušima. Bio je junak atinskog finala iz 1994. godine kada su Rosoneri bili bolji od Barselone.

„Svi su njih proglasili za velike favorite. Međutim, bila je to savršena taktička priprema Fabija Kapela. Mislim da je na toj utakmici Romario imao sam jedan šut ka našem golu. Oni su nas malo potcenili. Kapelo ih je prevario. Posle završetka italijanskog prvenstva, mi smo imali 14 dana do utakmice u Atini. Igrali smo samo prijateljsku sa Fjorentinom, zbog njihovog povratka u Seriju A. Kapelo je na tom meču izveo šaren sastav, bez Kostakurte i Barzija. Izgubili smo i nekako prevarili Barselonu“, dodao je Savićević u razgovoru za Arenu.

 

 

 


tagovi

Dejan Savićević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara