Foto: Reuters
Foto: Reuters

Derbi Beča: Rapid za korak sa Salcburgom, novo dokazivanje za austrijskog Mesija

Vreme čitanja: 2min | ned. 07.03.21. | 11:53

Poslednja dva sučeljavanja Rapida i Austrije završena su bez pobednika

Ne spada ni u deset najkvalitetnijih evropskih liga, ali Austrija ima derbi za koji može da kaže da je jedan od najigranijih na evropskom tlu. Naime, od 1911. kada su Austrija i Rapid prvi put odmerili snage u bici za glavni grad, velikani iz Beča suprotstavili su se jadan drugom još 327 puta. Posle Old Firma i rivaliteta Hartsa i Hibernijana na Starom kontinentu nema derbija koji je češće odigravan. Reč je o duelu dva najpolularnija i najtrofejnija kluba u državi, a u isto vreme sučeljavanje onih koji nikada nisu napuštali austrijsku elitu.

Činjenica je da Red Bul Salcburg već sedam godina krasi epitet neprikosnovenog, da u tom periodu nije dozvolio konkurenciji da se lati pehara, ali gledajući tabelu posle 19. odigranih utakmica Rapid bi mogao da mu izađe na crtu. Za početak potreban mu je trijumf u 332. derbiju protiv gradskog rivala koji se igra na Đenerali areni (17.00).

Izabrane vesti

Zeleno-beli kaskaju tri boda za braniocem trofeja i već su obezbedili nastup u plej-ofu, dok će Austriji svaki bod značiti kako bi se ušunjala u doigravanje – željena pozicija broj šest joj beži samo bod. Ljubičasti su pre dve nedelje razbili Altah Nevena Subotića 5:1, a nedugo zatim uspledio je rutinski trijumf nad Sent Poltenom. Rapid je takođe bio uspešan u prethodnoj rundi minimalcem protiv Rida, ali je u pretprošloj dobio lekciju od Slacburga (4:2).

Upravo je protiv Rida, još jedno sa klupe zablistao supertalentovani Jusuf Demir. Ušao je u igru petnaestak minuta pre kraja i 90. minutu postigao pobedonosni gol. Reč je o 17-godišnjaku koji je ove sezone na terenu proveo svega 446 minuta, a to mu je bilo dovoljno za tri gola i dve asistencije. To dalje implicira da saigrač nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Filipa Stojkovića postiže ili namešta gol na manje 90 minuta! Kako se prevashodno služi levom nogom, vezista Rapida Marsel Ricmajer dao je sebi slobodu da ga uporedi sa Lionelom Mesijem. Možda je vreme da mu Ditmar Kuhvauer konačno da priliku u startnoj postavi u kojoj se našao samo tri puta od 16 mečeva koliko je bio u protokolu.Čak i da se to ne dogodi streće odbrana Austrije od Erdžana Kare i Kristofa Knasmulera koji su zajedničkim snagama postigli 17 od 38 prvenstvenih pogodaka svog tima.

Derbi koji je u poslednja četiri navrata doneo golove na obe strane, u minula dva završen je bez pobednika. Pre toga Rapid je slavio 3:1, ali ga još uvek peku onih 6:1 u gostima iz decembra 2018 godine.

Nešto ranije Salcburg će dočekati apsolutnog autsajder ekipu Poltena, dok će Dejan Joveljić predvoditi napad Volfsbergera protiv Rida.

AUSTRIJA, BUNDESLIGA, 20. KOLO

Nedelja

14.30: (3,90) Rid (3,50) Volfsberger (1,95)

14.30: (1,10) Salcburg (11,0) Polten (19,0)

17.00: (4,40) Austrija (3,60) Rapid (1,82)



tagovi

Austrija BečRapid Beč

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara