Malkom i Igor Akinfejev (©AFP)
Malkom i Igor Akinfejev (©AFP)

Derbi dve prestonice: Berezucki pred velikim ispitom, CSKA traži prekid decenijskog posta

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.08.21. | 13:48

U okviru šestog kola ruske Premijer lige Zenit će ugostiti moskovski CSKA

Četvrtak sa sobom donosi mnoštvo fudbalskih dešavanja, a jedan od najinteresantnijih događaja odigraće se u Rusiji. U okviru šestog kola Premijer lige na programu je jedan od najvećih derbija ruskog fudbala poslednjih godina - Zenit dočekuje CSKA u Sankt Peterburgu (19.45).

Okršaj velikih rivala ipak će proteći bez prave podrške sa tribina. Kako je potvrđeno od strane aktuelnog šampiona, utakmici će prisustvovati do 1.000 navijača. Jasno, zbog pandemije virusa korona.

Izabrane vesti

19.45: (1,70) Zenit (3,70) CSKA (5,10)

Postalo je Gazpromovo mezimče prava sila u najvećoj državi na svetu. Pod palicom nekadašnjeg reprezentativca Sergeja Semaka osvojio je tri vezane titule i preti da šampionsku trku u Rusiji učini dosadnom. CSKA je sa druge strane već neko vreme u problemima, pre svega finansijske prirode. To se odrazilo i na rezultate, pa je već tri godine ne uspeva da bude u tri najbolja kluba u zemlji. Minule sezone je posle gotovo pet godina smenjen i trener Viktor Gončarenko, Belorusa je nasledio Ivica Olić, ali se zadržao svega par meseci. Šansa je ukazana Alekseju Berezuckom, legendi kluba, koji pred sobom ima najveći ispit u još mladoj trenerskoj karijeri.

Zenit je tekuću sezonu otvorio kako to braniocu trona i dolikuje - nanizao je tri trijumfa uz gol razliku 10:5. Uspeo je Marko Nikolić sa moskovskom Lokomotivom da mu stane ne put, ne i da ga sruši, a u minulom kolu je aktuelne prvake prilično iznenadila neugodna Ufa. Ipak, sastav iz Sankt Peterburga još ne zna za poraz i posle pet rundi u leđa gleda samo Dinamu (bod manje).

Armejci su počeli trijumfalno, savladali su upravu Ufu, ali su potom pretrpeli dva vezana poraza. Nisu imali uspeha u okršajima sa gradskim rivalima, Lokomotiva i Spartak su odneli pobede. Pao je ipak Rostov u četvrtom kolu, pa se CSKA vratio na pravi put. Da je zaista tako, potvrdio je minulog vikenda protiv Ahmata (2:0) - mada se mučio na svom stadionu protiv sastava iz Čečenije. Zahvaljujuči tinejdžeru Vladislavu Jakovljevu probio je odbranu rivala, a mladi ruski fudbaler je u svom petom nastupu za prvi tim postigao tako postigao prvi pogodak u profesionalnoj karijeri. U minulom kolu kapiten Armejaca Igor Akinfejev je upisao 490. nastup u Premijer ligi, te je tako postao apsolutni rekorder takmičenja. Od debija sa 18 godina protiv ekipe Krila Sovjetov iz Samare, na kojem je odbranio penal, osvojio je sve što je mogao u Rusiji, kao i UEFA kup. Prestigao je dugogodišnjeg saigrača Sergeja Ignaševiča. Šuška se da bi mogao i da se vrati u reprezentaciju Rusije.

Dosad su se Zenit i CSKA sastajali u 148 navrata. Iako Zenit dominira poslednjih godina, Moskovljani su uveliko u vođstvu - 65:37 u pobedama (46 remija). Ipak, sastav iz Sankt Peterburga je u seriji od tri vezana trijumfa nad CSKA, a pritom nije doživeo poraz od Armejaca na svom stadionu još od aprila 2011. godine. Više od decenije sastav iz glavnog grada nije slavio na severozapadu zemlje.

Kada su sastavi u pitanju, Semak ne može da računa na Magomeda Ozdoeva, koji je pretrpeo povredu ligamenata na otvaranu sezone. U tim se vraća Daler Kuzjaev posle odrađene suspenzije. Sa druge strane nema novih povreda, ali su van stroja i dalje Sedrik Gogua, Gjorgi Šenikov i Hordur Magnunson.

Jedan od najvažnijih igrača Zenita, kolumbijski reprezentativac Vilmar Barios, govorio je za ruske medije uoči utakmice i istakao da je najbolji način da njegova ekipa pokaže respekt prema velikom rivalu - da ga pobedi.

"Uprkos par poslednjih mečeva, na kojima nismo ostvarili željene rezultate, mislim da smo dobro počeli sezonu. Drugi smo posle pet rundi, bod iza lidera - razlika je minimalna. Pred nama je utakmica kod kuće protiv jakog protivnika - CSKA. Najbolji način da mu pokažemo poštovanje je da ga dobijemo kod kuće. Pritom, ovo je prilika da se vratimo na prvo mesto. Nadam se da ćemo je iskoristiti".

RUSIJA - 6. KOLO

Četvrtak

15.30: (2,80) Ufa (2,85) Krila Sovjetov (2,90)

17.30: (2,10) Spartak (3,30) Soči (3,70)

19.30: (1,80) Ahmat Grozni (3,45) Arsenal Tula (4,80)

19.45: (1,70) Zenit (3,70) CSKA (5,10)

Petak

15.30: (3,50) Ural (3,00) Rostov (2,30)

17.30: (2,20) Himki (3,10) Nižnji (3,60)

18.00: (2,25) Dinamo Moskva (3,35) Lokomotiva (3,20)

19.30: (1,70) Krasnodar (3,70) Rubin (5,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Premijer liga RusijaZenit Sankt PeterburgCSKA MoskvaAleksej BerezuckiSergej SemakVilmar Barios

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara