(@MN Press)
(@MN Press)

Derbi je ponovo spektakl! Zvezda promašivala, Partizan kažnjavao i ostao na prvom mestu

Vreme čitanja: 6min | sub. 09.03.24. | 19:05

Bez pobednika u veoma uzbudljivom 172. večitom derbiju na stadionu Rajko Mitić – 2:2

Godinama unazad se pričalo o lošim, taktički preopretećenim, neefikasnim i neatraktivnim večitim derbijima, ali ove sezone je celokupna fudbalska javnost u našoj zemlji dobila dva ozbiljna spektakla. Kako na terenu, tako i van njega. Uprkost tome što je 172. prvenstveni okršaj u istoriji dva najveća rivala nosio veliku rezultatsku težinu i direktno odlučivao o prvoj poziciji na tabeli, to se nije odrazilo na konačan rezultat. Viđen je veliki broj šansi, znatno više ih je imala Crvena zvezda, ali je te promašaje uspeo da kazni Partizan i zahvaljujući nerešenom rezultatu pred zvanično 48.211 gledalaca na stadionu Rajko Mitić odbrani prvo mesto na tabeli Mozzart Bet Superlige – 2:2 (1:1).

Ekipa Vladana Milojevića je napadala tokom čitave utakmice, ali one najizglednije nije uspela da iskoristi, što je njenu publiku dovodilo u stanje potpunog očaja. Na kraju, domaći su mrežu crno-belih pogađali samo iz prekida u 44. i 67. minutu zahvaljujući Urošu Spajiću i Šerifu Endijajeu. Ipak, Partizan je u nekoliko navrata uspeo da se podigne iz potpunog nokdauna, kazni promašaje domaćih i iskoristi dva defanzivna propusta Zvezdinih igrača, pa je odneo veliki bod sa najvećeg srpskog stadiona.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je u poslednjih 15 minuta utakmice, posle isključenja Ksandera Severine, potisnula ljutog rivala pred njegov gol. Pogađali su domaći prečke i stative, nekoliko sjajnih intevencija je imao i Aleksandar Jovanović, pa je rezultat ostao nepromenjen, a Partizan neporažen i u drugom ovosezonskom derbiju.

Može se reći da su promašaji iz prvog poluvremena bili ključni što Crvena zvezda 172. večiti derbi nije napustila uzdignutih ruku. Domaća ekipe je u prvom delu igre taktičkim pomeranjem igrača iz veznog reda, pre svih Hvana, Stamenića i Ivanića, konstatno stvarala višak na levom boku i ulazila u ozbiljne šanse. Ipak, nijednu iz igre nije uspela da materijalizuje, ali je iznuđeni korner u 44. minutu u gol pretvorio Uroš Spajić. Kanga je dobro centrirao sa desnog boka, Šerif Endijaje uspeo da spusti loptu na sam vrh peterca, a onda ju je iz punog naleta zamenik kapitena crveno-belih zakucao pored nemoćnog Aleksandra Jovanovića.

Partizan je bio napadački nemoćan tokom većeg dela prvog poluvremena, ali su izabranici Igora Duljaja uspeli brzo da reaguju nakon primljenog gola. Sve je krenulo od lošeg dodavanja Srđana Mijailovića, koje je na 45 metara udaljenosti od gola Crvene zvezde presekao Goh. Korejac je centrirao, loše je loptu procenio Omri Glazer, a ona se odbila pravo na liniju kaznenog prostora gde je usamljen bio Mateus Saldanja. Brazilac je ragovao u stilu rasnog centarfora i hladnokrvno poslao loptu u praznu domaću mrežu.

Ekipi Vladana Milojevića je ostalo samo da žali što ozbiljan broj prilika u prvih 45 minuta nije uspela da materijalizuje kroz rezultat. Prve šanse za domaće su usledile još u sedmom i osmom minutu. Prvo je Ivanić iskoristio prostor na levom boku, ušao u kazneni paralelno sa petercem, a onda potpuno samog u idealnoj situaciji pronašao Marka Stamenića, koji je iz prve šutirao ali je lopta otišla pored same leve stative Partizanovog gola. Praktično već u sledećem napadu otvorila se brisana putanja za Osmana Bukarija po desnoj strani, usledio je upotrebljiv centaršut za Šerifa Endijajea, ali i dobra odrana Jovanovića.

Uspeo je Partizan da se oslobodi pritiska nakon 15 minuta igre, a onda je ozbiljno odgovorio iz prekida. Centaršut sa leve strane uputio je Bibars Natho, a loptu je na vrhu peterca zahvatio Svetozar Marković. Ipak, dobro je reagovao Omri Glazer i poslao je u korner.

Treću veliku šansu Crvena zvezda je propustila već u narednom napadu. Rodić je centrirao sa levog krila, lopta je pala na vrh peterca, iz prve je gađao Bukari, ali je i on promašio iz praktično idealne situacije za postizanje gola. Vrlo lako su crveno-beli mogli do vođstva i u 24. minutu, kada je Gelor Kanga precizno gađao iz slobodnog udarca sa oko 17-18 metara udaljenosti, ali je loptu u živom zidu glavom kačio Svetozar Marković i prebacio je preko prečke.

Prilčno panično bilo je u obrani crno-belih i u 38. minutu, kada je nakon još jednog duplog pasa sam po krilu probio Ivanić, pukušao da pošalje loptu pred gol, ali je nakon odbitka ona udarila u stativu i odbila se u polje.

Mreža Aleksandra Jovanovića prvi put se tresla u 42. minutu, uspeo je da pogodi Šerif Endijaje posle centaršuta Mirka Ivanića, ali je taj pogodak opravdano poništen zbog ofsajda. Ipak, sve to je samo bilo uvod u najuzbzudljivji period prvog dela igre, u kojem su oba tima uspela da postignu po jedan pogodak.

Izjednačujući pogodak dao je ogromnu energiju Parnom valjku na startu drugog poluvremena, kada je viđen potpuno drugačiji, hrabriji i odlučnoji Partizan.

Greška u dodavanju mogla je skupo da košta domaćina i u 48. minut, Kanga pogrešio u predaji, Gohu je krenuo u prodor, paralelno sa kaznenim prostorom, lopta je stigla do Natha, koji je snažno šutirao, ali je izblokiran. Ipak, već u narednom minutu, ekipa Igora Duljaja je prvi put povela na utakmici. Ponovo je sve krenulo od Goha, koji je uposlio Gajasa Zahida, a ovaj u gol-šansu izbacio Kalulua. Brzonogi Francuz je silovito uleteo u kazneni prostor domaćina i onda u pravom trenutku poslao loptu pored istrčalog Glazera. Za pravu eksploziju Partizanovog Juga.

I tada je bilo jasno da ima mnogo vremena do kraja meča i da će se bitka na samom terenu tek rasplamsati. Zvezdina neefeikasnost na ovom meču doživela je vrhunac u 55. minutu, kada Bukari sa pet metara udaljenosti nije uspeo da kazni lošu reakciju Jovanovića nakon centaršuta sa desnog boka, već je pogodio dobro postavljenog Bojana Kovačevića na gol-liniji.

Iako je na pojedine momente ulazila u nervozu, Crvena zvezda je nastavila da napada i uspela da stigne do izjednačenja u 67. minutu. Prethodno je Milojević napravio taktičke korekcije uvođenjem Pitera Olajinke i Ognjena Mimovića, umesto požutelog Kange i Stamenića, te zaigrao sa dva klasična krila. Šerif Endijaje je čitavu utakmicu vodio žestoke duele sa odbranom Partizana, a na kraju je za to nagrađen golom posle savršenog centaršuta In Bom Hvana sa levog boka.

Velike komplikacije za crno-bele nastale su u 74. minutu, kada je Ksander Severina zaradio drugu javnu opomenu u razmaku od pet minuta i arbitar Pavle Ilić mu pokazao put u svlačionicu.

Crveno-beli su tada dodatno dodali gas i još žešće krenuli da napadaju, ali su promašaji nastavili da se nižu. Prvo je Endijaje pogodio prečku na centaršut Rodića, a potom je Jovanović odbranio udarac glavom Nasera Đige posle kornera Hvana.

U poslednjih desetak minuta viđena je prava opsada Partizanovog gola. Crvena zvezda je u nadoknadi pretila u gotovo svakom napadu. Partizanovi igrači su potpuno ostali bez energije, pa su jedva uspevali da izbace loptu iz svog kaznenog prostora. Pobedu domaćinu su pokušavali da donesu Šerif, Bukari, Rodić, pa i mladi Mimović, ali se Aleksandar Jovanović nije dao iznenaditi.

Šest kola pre kraja ovog dela sezone, Partizan je zadržao bod prednosti u odnosu na crveno-bele i ima veće izglede da na liderskoj poziciji dočeka start plej-ofa Mozzart Bet Superlige, a potom bude i domaćin 173. večitog derbija koji će najverovatnije odlučivati o tituli.



CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 2:2 (1:1)

/Spajić 44, Endiaje 67 - Saldanja 45+1, Kalulu 49/

Stadion: "Rajko Mitić".

Gledalaca: 48.211

Sudija: Pavle Ilić.

Crvena zvezda (4-3-2-1) : Glazer – Mijailović Spajić, Dragović (od 30. Điga), Rodić – Stamenić (od 56. Mimović), Hvang, Kanga (od 56. Olanjinka) – Bukari, Ivanić (od 76. Katai) – Endiaje. 

Partizan (4-2-3-1): Jovanović – Stojković, Marković, Kovačević, Antić – Ovusu, Natho (od 63. Severina) – Zahid (od 52. Kastiljo), Goh, Kalulu (od 82. Filipović) – Saldanja (od 63. Baždar).

Igrač utakmice: Aleksandar Jovanović


MOZZART BET SUPERLIGA - 24. KOLO

Četvrtak

IMT – Javor 2:1 (1:0)

/Lutovac 40, L. Luković 80 – Skoko 60/

Napredak Kruševac - TSC Bačka Topola 0:0

Petak

Spartak - Novi Pazar 0:1 (0:0)

/Adešina 77/

Radnik - Radnički 1923 0:1 (0:1)

/Bevis 90+2/

Mladost - Čukarički 1:0 (1:0)

/Udovičić 1/

Vojvodina - Voždovac 2:1 (0:1)

/Mateus 83, Jovanović 90+6 - Flemings 22p/

Subota

Crvena zvezda - Partizan 2:2 (1:1)

/Spajić 44, Endiaje 67 - Saldanja 45+1, Kalulu 49/

Železničar - Radnički Niš u toku



tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanMozzart Bet Superliga172. večiti derbi

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara