Fudbaleri Zrinjskog su pokazali borbeni duh na meču sa Aston Vilom (©Reuters)
Fudbaleri Zrinjskog su pokazali borbeni duh na meču sa Aston Vilom (©Reuters)

Derbi Mostara fudbalski događaj dana: Zrinjski nerešiva enigma za Velež

Vreme čitanja: 5min | pon. 13.11.23. | 11:54

Rođeni tri godine ne znaju za pobedu u gradskom derbiju, a do nje će probati da dođu ovog ponedeljka od 18 časova u 14. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine

 (Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Tokom vikenda igrane su utakmice 14.kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali šlag na tortu je uvek išao na kraju. Zavesu na ovu rundu, istina nekompletnu pošto se jedan odloženi meč igra tek u decembru, ovog ponedeljka će spustiti mostarski rivali, Velež i Zrinjski.  

Izabrane vesti

Biće ovo 46. okršaj gradskih rivala. Utakmica posle koje će svi klubovi Premijer lige na pauzu zbog nastupa reprezentacije.  


18.00: (3,15) Velež (3,25) Zrinjski (2,20)


Iako se vrlo često koristi kao floskula, činjenica je da u ovakvim utakmicama nema favorita i da u vodu padaju sve statistike, forme, raspoloženja. U derbi susretima ovakve vrste, tas na vagu uvek bude veći motiv, ali i neki detalji u igri. Oni o kojima protivnik u datom momentu ne vodi račune. Tako je bilo u dosadašnjim okršajima, a tako bi trebalo biti i večeras.

Gledajući Veležovu formu ona je daleko od sjajne. U poslednjih šest mečeva upisali su svega dve pobede, dva puta su remizirali i dva puta su poraženi. Ono što može biti pozitivno jeste da su u prošlom kolu prekinuli mini krizu rezultara, pošto su posle tri utakmice bez pobede, deklasirali GOŠK u gostima sa 4:0. Može to biti neka inicijalna kapisla da Rođeni vrate dobru formu, jer bi eventualni poraz značio da će treće mesto ostati nedosanjan san. Bodovna razlika bi otišla na minus pet što bi u nastavku bilo poprilično teško stići.

Međutim, ono što je Veležu mnogo bitnije od stanja na tabeli, jeste prevlast u gradu. Ključeve Mostara je uzeo Zrinjski još pre tri godine i nikada ih nije vratio. Velež se ne može pohvaliti međusobnim okršajima sa Plemićima u poslednje vreme, jer su zadnji trijumf upisali u avgustu 2020.godine. Dakle, više od tri godine crveni deo Mostara čeka na slavlje.

Pogotovo bolan je bio poslednji derbi igran pre manje od mesec dana Pod Bijelim brijegom, koji je bio jednosmerna ulica. Zrinjski je dileme oko pobednika rešio u prvom poluvremenu i sa ubedljivih 3:0 uzeo prevlast u gradu. Upravo to će biti najveći motiv i za igrače i za trenera Klafurića, ali pogotovo za navijače. Jeste hrvatski stručnjak Dean Klafurić napravio neke lepe stvari za Velež otkako je seo na klupu, ali ako večeras ne trijumfuje, mogli bi mu se svi prethodni dobri rezultati pobrisati.  

Očekivanja su da nastavimo igrati kao na utakmicama otkako sam trener Veleža. Imamo prepoznatljivi stil koji nas krasi i daćemo sve od sebe da pobedimo, a to je cilj na svakoj utakmici. Period od prošlog gradskog derbija je kratak. Zrinjski je imao nekoliko utakmica više zbog Evrope i to je ta razlika, konkretno dve. Mi se nadamo da ćemo popraviti greške koje smo napravili u prvom susretu i tome težimo. Mislim da se možemo nadati pozitivnom rezultatu", rekao je Dean Klafurić trener Rođenih. 

Dok Velež u prvenstvu igra toplo-hladno Zrinjskom je Premijer liga postala rutina. Istina, u ovoj sezoni i ne toliko, ali se kao razlog može navesti igranje u grupnoj fazi Lige Konferencija. Mada, i dalje drže sve u svojim rukama, jer imaju sedam bodova manje od vodećeg Borca, ali i dve utakmice manje. Dakle, ukoliko trijumfuju večeras i u toj odloženoj utakmici, prići će lideru na jedan bod, pa se do kraja očekuje mrtva trka za šampionsku titulu.

I dok trener Krunoslav Rendulić raspoređuje snagu igrača na dva fronta, večeras sigurno neće biti kalkulacija. Sa najjačim snagama na gradskog rivala, recept je koji je dao rezultat pre manje od mesec dana. U međuvremenu, Plemići su odigrali dve utakmice više od rivala, i to u Evropi gde su upisali oba poraza od Legije. U Mostaru (1:2), a u Varšavi (2:0). Možda su te utakmice jasno pokazale da će šampion BiH teško izboriti prolazak u narednu rundu, pa će biti još veći fokus na odbranu titule u domaćem prvenstvu.

Na ruku im ide i pomenuta činenica da su od 2020.godine poraženi samo jednom. I to na startu te sezone. Od tada, u 10 utakmica upisali su osam pobeda i dva remija. Statistički podaci koji im apsolutno idu u korist, ali i trenutna forma u Premijer ligi BiH, gde igraju poprilično dobro. Međutim, večerašnji duel je sasvim druga stvar. 

"Još jedna teška utakmica u ovom nizu i s Veležom završavamo taj ciklus teških utakmica. Ekipa je dosta umorna, ali nadam se da smo došli sebi. Igrači koji nisu s nama bili i za utakmicu s Legijom i dalje nisu na raspolaganju. Svi se veselimo ovoj utakmici. Biće pun stadion, prava fudbalska fešta, a nadam se da ćemo pružiti dobru igru. Velež igra jako dobro, tehnički kvalitetno. Stvarno su dobra ekipa u kojoj je najopasniji igrač Nermin Haskić, koji je njihov zaštitni znak. Ali ima tu puno dobrih igrača, da ne nabrajam ostale. Dobro su vođeni, igraju dobro i čeka nas teška utakmica. Nadam se samo da ćemo mi biti u najboljem svetlu", istakao je Krunoslav Rendulić te se dotakao činjenice da Zrinjski ima pet uzastopnih pobeda u derbijima i Rendulić je stopostotan u njima. Ima četiri pobjede protiv Veleža uz gol razliku 8:1:

"Ne vodim računa o tim stvarima. Statističari se bave statistikom, ja utakmicama. Svaka nova utakmica je priča ispočetka".


-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------


BiH 1 - 14. KOLO

Subota

Sloga Doboj - Igman 4:1 (1:0)

/Vidić 18, 46, 54, Jović 78 - Bojo 76/

Posušje - Sarajevo 0:1 (0:1)

/Mustafić 30/

Nedelja

Zvijezda – GOSK Gabela 1:2 (0:1)

/Maksimović 57 – Čajić 41, Skorup 90+2/

Borac Banjaluka – Željezničar 3:2 (2:1)

/Kvržić 6, Lukić 24, Jokić 90+3 – Krpić 30, 68/

Ponedeljak

18.00: (3,15) Velež (3,25) Zrinjski (2,20)

Sreda 06.12.

Tuzla Siti - Široki Brijeg

***Kvote su podložne promenama



tagovi

VeležZrinjskiBiH 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara