(© AFP)
(© AFP)

Derbi sjajan, Pikford sraman! Sudije upropastile spektakl na Gudisonu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.10.20. | 15:32

Everton dvaput stizao vođstva Liverpula, VAR poništio gol Hendersona u nadoknadi – 2:2

Beše derbi prste da poližeš. Istinskim gurmanima, odmah posle ručka, servirali su Everton i Liverpul poslasticu i u potpunosti zadovoljili apetite ljubitelja premijerligaškog fudbala posle dvonedeljne pauze. To što navijača nije bilo na tribinama nije im smetalo da pokažu šta znaju. A znaju mnogo. Karamelama ostaje oreol nesavladivosti i liderska pozicija posle petog kola, zvaničnom prvaku saznanje da je drastično promenio pristup posle sramotne sedmice u Birmingemu, a sudijama utisak da su upropastili praznik.

Završeno je 2:2, a moglo je da bude 3:2 samo da se u 92. minutu nisu povlačile linije i kao na času matematike u trećem razrednu osnovne škole određivalo da li je Sadio Mane bio u ofsajdu. Neki čudni dijagrami pokazaše da jeste, zbog čega je Majkl Oliver na signalizaciju iz VAR sobe poništio pogodak Džordana Hendersona i Crvenima izbio pobedu koju su zaslužili. Kao što bi, da je bilo pravde, Oliver u ranoj fazi utakmice trebalo da isključi Džordana Pikforda, posle srammog starta golmana Evertona nad Virdžilom van Dajkom i povrede štopera gostujućeg sastava.

Izabrane vesti

Igra je bila izvanredna, Oliver i njegov tim katastrofalni. Ako već postoji VAR morao je da isključi Pikforda, jer je engleski reprezentativac kao u horor filmu nasrnuo na holandskog štopera, povredio mu koleno i bez obzira što je taj duel usledio posle ofsajda – tad su prvi put bili na delu lenjiri, šestari i ostala pomagala utvrdila poziciju Van Dajka – morao je da se nađe način za sankciju Evertonovog čuvara mreže.

Golmanski, Pikford je dugo držao pulenima Karla Ančelotija glavu iznad vode. Odbranio je bar dva zicera – intervencija posle Matipovog udarca u drugom poluvremenu bila je spektakularna – dok god pogodaka nije mogao baš ništa. U akciji za prvi posle kombinacije Mohameda Salaha i Roberta Firmina usledio je pas Egipćanina na levu stranu, Endi Robertson uleteo je kao tane u kazneni prostor, poslužio Manea, a krilni napadač zakucao loptu pod prečku. Kod drugog je Salah, kako je to primetio komentator Sport kluba Darko Plavšić, bio „lak na obaraču“, potegao iz kolena i 100. pogotkom u crvenom dresu pokazao da sastav sa Enfilda može da bude opasan i kad u polju nije toliko dominantan.

Zaslužan je za to i Everton. Koliko mu je kvaliteta doneo Hames Rodrigez videlo se i u Mersisajd derbiju. Kolumbijac je delio lopte, gurao napred, razigravao saigrače, pretio iz prekida i u kombinaciji sa čvrstim nogama Abdulajea Dukurea omogućio domaćinu da se ravnopravno nosi sa favoritom. U nekim trenucima ga i nadvisi. Doslovce, pošto je oba gola postigao iz vazduha. Najpre je baš na Rodrigezov nabačaj Majkl Kin probušio Adrijanove rukavice, da bi devet minuta posle drugog vođstva Liverpula Dominik Kalvert Luin posle centaršuta Luke Dinja produžio rafal s početka sezone i postao prvi fudbaler Evertona posle 72 godine koji je bio precizan na svakoj od pet uvodnih utakmica prvenstva.

Njegov partner u napadu, Brazilac Rišarlison neopreznim startom u 90. minutu zaradio je crveni karton oborivši Tijaga, praktično pozvao rivala da napadne brojčano slabiji tim. Liverpul je prihvatio poziv, zaleteo se iz sve snage, preko kapitena Džordana Hendersona postigao gol za 3:2. Umesto da ga slavi kao da ga je neko kofom hladne vode polio po glavi, jer na osnovu linija prezentovanih u televizijskom prenosu nema dokaza da je Mane koji je Hendersonu doturio loptu – bio u ofsajdu.

Najbolja liga na svetu – najgore sudije na svetu.


PREMIJER LIGA – 5. KOLO

Subota

Everton – Liverpul 2:2 (1:1)

/Kin 19, Kalvert Luin 81 – Mane 3, Sane 72/

16.00: (1,55) Čelsi (4,10) Sautempton (6,00)

18.30: (1.55) Mančester Siti (4,20) Arsenal (6,00)

21.00: (4,80) Njukasl (3,60) Mančester Junajted (1,77)

Nedelja

13.00: (2,20) Šefild Junajted (3,20) Fulam (3,50)

15.00: (2,75) Kristal Palas (3,05) Brajton (2,75)

17.30: (1,65) Totenhem (4,00) Vest Hem (5,10)

20.15: (2,20) Lester (3,45) Aston Vila (3,25)

Ponedeljak

18.30: (2,55) VBA (3,15) Barnli (2,85)

21.00: (2,55) Aston Vila (3,30) Lids (2,75)

***kvote su podložne promenama




tagovi

LiverpulEvertonDžordan Pikford

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara