Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Derby della Madoninna - da nas podseti zašto volimo klupski fudbal

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.09.23. | 11:32

Šansu da debituje ove subote od 18 časova, u okršaju Intera i Milana u 3. kolu Serije A, čeka i srpski reprezentativac Luka Jović

Za kraj reprezentativne pauze i nastavak Serije A – Derby della Madonnina. Teško da može bolje. Milanski klubovi su u dobroj formi, jedini su maksimalni od starta sezone i ove subote od 18 časova izabranici Stefana Piolija i Simonea Inzagija imaju priliku da se osame na vrhu.

Lautaro Martinez je dobro zaplašio Milan u prethodnim derbijima: odlučio je revanš polufinala Lige šampiona, poslednji derbi u italijanskom šampionatu, te pre toga pogodio i u finalu Superkupa. Prečesto je Rosonerima dolazio glave i pritom je od početka sezone spakovao pet komada u Seriji A.

Izabrane vesti

Definitivno će fokus Milanove odbrane biti na argentinskom napadaču, no moraće da obrati pažnju i na Marka Arnautovića, dvostrukog strelca protiv Švedske – mogao bi da krene umesto Tirama – a biće Inzagijeva dilema je i koga da gurne u vezni red. Davide Fratezi je takođe ispalio dva precizna hica početkom nedelje, doneo pobedu Italijanima u sudbonosnoj utakmici, međutim, nijednom nije startovao u ligi ove sezone. Henrik Mhitarjan bi trebalo da bude „zakucan” u 11, jer je sve vreme bio sa timom tokom pauze, pa bi potencijalno na klupu mogli da se presele Hakan Čalhanoglu ili Nikolo Barela.

Inzagi je na slatkim mukama, ekipu je poprilično iskristalisao. Defanzivna trojka je gotovo uvek Bastoni – De Fraj – Darmjan, a spoljni Dimarko i Damfris. Svi oni će neprestano motriti na Olivijea Žirua, čija povreda je bila blaže prirode i spreman je da krene od prvog minuta. Ima i Inter od koga da strahuje – od francuskog veterana. Jer poput Martineza je u vrhu liste strelaca, tresao je mrežu četiri puta u prvenstvu, a i te kako je znao da bude faktor odluke u milanskom derbiju.

18.00: (2,30) Inter (3,50) Milan (3,30)

Upravo kada je poslednji put bio precizan, Milan je potukao Inter. Francuz je namestio i pobedonosni gol Rafaelu Leau, a portugalsko vihorno krilo spakovalo je još jedan. Njih dvojica bi trebalo da budu najveća opasnost po Nerazure, a starter bi konačno mogao da bude Samjuel Čukvueze. Nigerijac je popravio fizičku spremu, davao i nameštao tokom pauze, a sa druge strane Kristijan Pulišić se tek u četvrtak priključio timu.

Pioli, za razliku od Inzagija, ima kadrovskih problema. Pjer Kalulu je otpao zbog povrede, Fikajo Tomori je zaradio crveni karton protiv Rome i suspendovan je, pa će Simon Kjer biti parnjak Maliku Tšauu. Odbrana Rosonera je ionako ranjivija od Interove, pa će ogroman teret pasti na pleća veznog reda. Ukoliko ne krene dobro – kako je bilo prethodna četiri puta u kojima su Nerazuri trijumfovali – šansu bi u nastavku mogao da dobije Luka Lović i tako debituje u derbiju grada Milana.

Pre toga još jedna vrlo atraktivna utakmica odigraće se u okviru 4. kola Serije A. Od 15 časova će program da otvori duel Juventusa i Lacija u Torinu.

Malo li je Juventusu nevolja i problema koji su mu ostali od prethodne uprave? Znate šta se sve italijanskom velikanu desilo u minulih godinu dana: optužbe za finansijske malverzacije, oduzimanje bodova, odustajanje od Evrope (iz koje bi ionako bio izbačen uz još veću kaznu)… Taman kada je delovalo da se Stara dama vraća u normalu – istina, pomalo klecavim korakom – „dogodio” se Pol Pogba!

15.00: (1,95) Juventus (3,50) Lacio (4,40)

Francuz koji se u Torino vratio prošlog jula i samo nekoliko dana kasnije doživeo povredu zbog koje je zabeležio svega devet nastupa za Juve, i to uglavnom ulazeći sa klupe testiran je pozitivno na testosteron posle utakmice prvog kola protiv Udinezea, na kojoj čak nije ni dobio priliku. Klub ga je odmah suspendovao, ali sigurno je da mu preti mnogo veća kazna, iako njegova menadžerka Rafaela Pimenta tvrdi da nije imao nameru da prekrši pravila.

S namerom ili ne, jasno je da je trenera domaćih Masimilijana Alegrija ovih dana bolela glava, manje zbog toga što neće moći da računa na Pogbu, više zbog novog potresa sa kojim se suočila njegova svlačionica. Osim Francuza, u Juventusu neće biti ni povređenog Matije de Šilja, dok će odluka o nastupu Federika Kjeze, koji je morao da napusti pripreme italijanske reprezentacije tek biti donesena.

Lacio ne da nema takvih nevolja, nego u ovom trenutku nema ni povređenih igrača. No, ekipa Mauricija Sarija ne uliva baš sigurnost, bez obzira na to što je slavila u Napulju pre dve sedmice.

SERIJA A – 3. KOLO

Subota

15.00: (1,95) Juventus (3,50) Lacio (4,40)

18.00: (2,30) Inter (3,50) Milan (3,30)

20.45: (5,50) Đenova (3,70) Napoli (1,67)

Nedelja

12.30: (3,00) Kaljari (3,35) Udineze (2,55)

15.00: (2,85) Frozinone (3,45) Sasuolo (2,60)

15.00: (2,20) Monca (3,35) Leče (3,60)

18.00: (2,45) Fjorentina (3,40) Atalanta (2,85)

20.45: (1,43) Roma (4,40) Empoli (8,00)

Ponedeljak

18.30: (3,45) Salernitana (3,30) Torino (2,30)

20.45: (3,10) Verona (3,40) Bolonja (2,45)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AInterInter MilanMilanLacioJuventusLuka Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara