Olivije Žiru (Foto: ©AFP)
Olivije Žiru (Foto: ©AFP)

Dešan pod ogromnim pritiskom: Ima li mesta za drugog najboljeg strelca u istoriji Francuske na Mundijalu?

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.09.22. | 11:56

Mediji terorišu selektora Plavih pitanjima o statusu Olivijea Žirua; Kilijan Mbape posle meča sa Austrijom isticao njegovu važnost u igri

Tema dana u Francuskoj? Najbolja partija Kilijana Mbapea od starta sezone, izjava napadača Pari Sen Žermena posle utakmice kako u državnom timu ima više slobode ili pak sama pobeda nad Austrijom kojom je svetski prvak izbegao ispadanje iz elitne divizije Lige nacija? Ništa od toga. U domu svetskih prvaka najviše se priča o sinoćnjoj partiji Olivijea Žirua! Partiji koja je izrodila pitanje – ima li za 35-godišnjeg napadača Milana mesta na spisku Didijea Dešana za Mundijal u Kataru?

Nastup protiv Austrije bio je Žirouv 112. u dresu sa državnim grbom. Obeležio ga je iskusni golgeter na pravi način. Pored asistencije kojom je Mbapea poslao u solo-prodor vredan inicijalne prednosti, postigao je visoki napadač i gol kojim je overio pobedu, njegov 49. za francusku reprezentaciju, te mu sada samo dva fale da izjednači rekord Tjerija Anrija, a tri da od legendarnog fudbalera Arsenala preuzme status najboljeg strelca u istoriji Plavih. Pride, sa 35 godina i 357 dana, postao je najstariji igrač koji je postigao gol za Galske petlove. Navijači na Sen Deniju pozdravili su ga ovacijama, a nakon meča francuski novinari upitali su Dešana da prokomentariše situaciju kod proslave gola.

Izabrane vesti

"Nije na meni da tumačim. Olivije to zaslužuje, vrlo sam srećan zbog njega. Nalazio se u nekim veoma, veoma, veoma teškim situacijama u poslednjih nekoliko godina, sa vrlo malo ili bez ikakve prilike da igra, i svaki put kada je bio pozvan u reprezentaciju Francuske nastupio je. To je veoma dobro za nacionalni tim", podsetio je Dešan.

I zaista, bilo je trenutaka kada partijama u klubovima možda nije zasluživao poziv. Primera radi, u sezoni 2017/18 Žiru je što za Arsenal, što za Čelsi (promenio sredinu na polusezoni) postigao tek sedam golova na 29 utakmica u Premijer ligi. Ipak, po završetku iste našao se na spisku putnika za Mundijal u Rusiji. Tog leta je, podsećanja radi, ostao bez šuta u okvir protivničkog gola za čitavo prvenstvo, iako je počeo šest od sedam utakmica, a Francuska podigla Boginju.

No, očigledno ima veliki uticaj na ekipu, kako na terenu, tako i van nje, zbog čega je iznova i iznova dobijao poziv od Dešana. O Žirouvom uticaju govorio je i Mbape posle sinoćnjeg meča.

"Trener zna da kao devetku ima Olivijea Žirua koji okupira protivničku odbranu i ja onda mogu da se šetam naokolo i ulazim u prostore. Dobro se slažemo, lepo smo sarađivali, čak i sa Grizmanom, jer je igrao još ofanzivnije večeras. Uspevali smo da kombinujemo, pričali smo istim fudbalski jezikom, bilo je zadovoljavajuće. Štaviše, uspeo je da postigne gol i približi se Titijevom rekordu. Mislim da je za njega ovo bilo lepo veče. Plus za nas? Naravno, kada ste drugi najbolji strelac u istoriji Francuske, ako niste plus tada, onda nećete biti nikada! Učinio nam je veliku uslugu večeras", rekao je Mbape.

Olivije Žiru i Didije Dešan u razgovoru (Foto: ©AFP)Olivije Žiru i Didije Dešan u razgovoru (Foto: ©AFP)

Opet, pomalo je čudno što u prethodnom periodu, kada je dolaskom u Milan podigao formu i počeo da trese mreže redovno, sve ređe dobijao poziv. Drugi deo mundijalskih kvalifikacija je propustio, baš kao i završni turnir Lige nacija. Jedino se za prijateljske utakmice sa Obalom Slonovače i Južnom Afrikom našao na spisku i na obe postigao po gol.

Sinoćnji meč protiv Austrije bio mu je prvi još od tada i opet se upisao u strelce. Pride je i na klupskom nivou samo nastavio tamo gde je stao prošle sezone. Početkom septembra je u Derbiju dela Madonina protiv Intera postigao 300. gol u karijeri, a na ukupno devet utakmica za Milan u svim takmičenjima već ima pet golova i jednu asistenciju. Međutim, Dešan ni prethodnih dana, a ni sinoć nije smeo (želeo) da garantuje Žiruu u avionu za Katar.

"Ne znam šta mediji pišu, ne zanima me. Ono što me zanima jesu razgovori koje vodim sa njim. Ali znam kako sve funkcioniše, od pamtiveka – između dela i reči postoji put. Ne kažem da je nemoguće, ali to je jedna od stvari o kojima ću misliti u bliskoj budućnosti. On ne mora ni u šta da me ubeđuje, zna šta mislim. Neću se vraćati na to, da ponavljam stvari koje sam već govorio", rekao je Dešan pre dva dana, a sinoć se ponovo osvrnuo na istu temu:

"Nikada nisam rekao da ću se lišiti njegovih usluga. Sami donosite zaključke. Postigao je gol, tim bolje za njega. Moraće da nastavi da igra dobro. Ali nemojte pogrešno da tumačite moje reči. Da li sam rekao da će biti sa nama ili neće? Nisam. Ali on radi sve da bi bio ovde. Konkurencija je velika na svim pozicijama. Mogu da povedem 26 igrača. Dobro je što je tako, imaću dovoljno vremena da razmislim", ostao je zakopčan Dešan.

Sam Žiru u intervjuu za Telefut početkom meseca nije krio da se nada učešću na Svetskom prvenstvu u Kataru, njegovom potencijalnom trećem u karijeri.

"Nadam se da još nisam završio sa reprezentacijom Francuske, imati želju za igrom vrlo je bitno u mojim godinama. Ne znam da li ću biti pozvan, ali jedan od ciljeva mi je da dobijem priliku da zaigram na trećem Svetskom prvenstvu. Ne mogu da kažem da ne razmišljam o tome. Ukoliko postanem svetski šampion, moraću da uradim nešto ludo. Da obrijem bradu ha-ha-ha“, našalio se Žiru.

Ukoliko uzmemo u obzir da je Karim Benzema neprikosnoven, Žiru bi za jedno od preostala dva mesta na spisku trebalo da se bori sa Kristoferom Nkunkuom, Antonijem Marsijalom, Visamom Ben Jederom, Musom Dijabijem i eventualno Markusom Tiramom. Sve su to igrači koji su u prethodnom periodu dobijali poziv onda kada za Žirua nije bilo mesta.


tagovi

Olivije ŽiruDidije DešanKilijan Embape

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara