Gi Stefan sa reprezentativcima Francuske (©Reuters)
Gi Stefan sa reprezentativcima Francuske (©Reuters)

Dešan propušta meč sa Danskom, Stefan na klupi Francuske na otvaranju Lige nacija

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.06.22. | 12:36

Selektor Galskih petlova je imao smrtni slučaj u porodici, pa će protiv Vikinga (petak, 20.45) dirigentska palica biti u rukama bivšeg trenera Olimpik Liona i Bordoa

Liga nacija je još jedno takmičenje u kojem će fudbalska reprezentacija Francuske da bude jedan od najvećih favorita za osvajanje. Iako manje značajan od ostalih, Galski petlovi žele pehar, a takmičenje otvaraju ovog petka od 20.45 časova protiv Danske.

Peh za Galske petlove je odsustvo selektora Didijea Dešana. Iskusnom stručnjaku je preminuo u ponedeljak otac, pa je opravdano uzeo slobodne dane. Od utorka je na treninzima komandovao njegov pomoćnik Gi Stefan, koji će i voditi ekipu u 1. kolu Lige nacija.

Izabrane vesti

Stefan je asistent u reprezentaciji Francuske od 2012. godine, a prethodno je samostalno vodio nacionalni tim Senegala, Olimpik Lion i Bordo.

Redovno se telefonom čujem sa Didijeom od utorka. Očigledno je da ga je smrt oca pogodila, ali on je jak. Vratiće se ubrzo. Moramo da poštujemo njegovu tugu, sada je sa porodicom, kojoj je potreban“, objasnio je Stefan.

Stadion „Francuska“ je rasprodat, svih 80.000 ulaznica je planulo. Podršku će imati i gosti, u Pariz je doputovalo oko 1.400 Danaca. Ovo će biti prva utakmica koja će se odigrati ovde od finala Lige šampiona i skandaloznih dešavanja prilikom ulaska navijača. Zbog toga će organizator da bude pod posebnom lupom javnosti, a kako ne bi došlo do nove bruke, Francuzi su angažovali više od 1.650 redara. Za večernju smenu pariska policija je izdvojila 2.080 policajaca, od čega će 665 direktno da bude zaduženo za kontrolu mase i saobraćaja.

Ovo je totalno normalna utakmica, jedna u nizu koje smo organizovali u poslednjih 20 godina. Bezbednosne mere će da budu sasvim normalne, uobičajne“, poručio je gradonačelnik Sen Denija Metju Anotan.

20.45: (1,70) Francuska (3,80) Danska (5,70)

Francuska poslednjih meseci ima učestalo probleme sa neredima na tribinama. Najnoviji u podužem nizu videli smo prošle nedelje, kada su navijači Sent Etjena upali na teren posle poraza njihovog tima od Osera, koji je najtrofejnijem francuskom klubu doneo selidbu u niži rang. Tada je policija morala da razbije kritičnu masu suzavcima.

Tužno mi je kada vidim takva dešavanja. Ljudi koji dolaze na stadion tu su da nas podrže, a mi igramo za njih“, rekao je Benžamin Pavar, desni bek Francuske i Bajerna iz Minhena.

Francuska i Danska su u prvoj grupi Lige nacija, zajedno sa Hrvatskom i Austrijom. Francuzi jesu favoriti, ali i Vikinzi su uvereni da mogu da se plasiraju na završni turnir. Pogotovo posle prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, gde su dogurali do polufinala, a zatim i gotovo savršeno odigranih kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Danci su se među prvima plasirali tamo, imali su devet pobeda iz prvih devet kola, posle čega im je Škotska upropastila niz.

Poslednju utakmicu su izabranici Kaspera Hjulmanda odigrali u martu, pobedili su u Kopenhagenu Srbiju sa 3:0. Taj meč je obeležio povratak Kristijana Eriksena na teren, posle srčanog udara koji je preživeo na kontinentalnom šampionatu. Sjajni vezista će sa kapitenskom trakom da predvodi Vikinge i večeras u Parizu.

Mislim da se prvo čudo desilo kada su me spasili na terenu. Posle toga je bilo puno komunikacije sa doktorima, pregleda u bolnici, dug je bio proces da dobijem sve dozvole da se vratim na teren. Prvo sam razmišljao samo o povratku normalnom životu, da budem otac, dečko, porodični čovek. Fudbal je bio tek sekundarna misao. Srećom, lekari nisu rekli ništa što bi me sprečilo da se vratim potpuno fudbalu, da budem opet potpuno fit. Bilo je putovanje, prošla je godina, nije bilo lako i zato mi je mnogo drago što opet igram fudbal“, kazao je Eriksen na konferenciji u Parizu, uoči svog prvog takmičarskog meča od onog srčanog udara.

Danska i Francuska su se poslednji put sastali na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, kada su Galski petlovi postali svetski šampioni. Odmerili su snage u grupnoj fazi, susret na Lužnikiju je završen 0:0. Pre toga su Francuzi vezali četiri uzastopne pobede nad Dancima, sve u prijateljskim mečevima.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) - 1. KOLO

Petak

GRUPA 1

20.45: (2,05) Hrvatska (3,50) Austrija (3,90)

20.45: (1,70) Francuska (3,80) Danska (5,70)

GRUPA 3

Subota

18.00: (9,50) Mađarska (4,60) Engleska (1,42)

20.45: (2,60) Italija (3,30) Nemačka (2,90)

GRUPA 4

Sreda

Poljska - Vels 2:1 (0:0)

/Kaminski 72, Šviderski 85 – Vilijams 52/

Petak

20.45: (2,35) Belgija (3,40) Holandija (3,25)

***kvote su podložne promenama

GRUPA 2

Četvrtak

Češka - Švajcarska 2:1 (1:1)

/Kušta 11, Sou 58 ag - Okafor 44/

Španija - Portugalija 1:1 (1:0)

/Morata 25 - Orta 82/

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija DanskeDidije DešanKristijan EriksenLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara