"Oko kojem ništa ne promiče"
"Oko kojem ništa ne promiče"

Dijamantsko oko stiže u London! Arsenal za 1.500.000 dovodi najvećeg lovca Bundeslige

Vreme čitanja: 5min | ned. 19.11.17. | 16:00

Čekaju se njegovi biseri

Oko kojem ništa ne promičeArsena Vengera je pregazilo vreme, Arsenal posle dve decenije ne igra u Ligi šampiona. Aleksisu Sančezu i Mesutu Ozilu se po svemu sudeći smučilo u severnom delu Londona i čini se da je samo pitanje vemena kada će obznaniti da je vreme da napuste Tobdžija. Poslednjih meseci - ma već celu deceniju je tako - nije lako biti navijač Arsenala. Ali ovih dana makar zrnce optimizma vratilo se u oči pristalica slavnog engleskog kluba. Uprava na čelu sa Stenom Krenkeom i Ališerom Usmanovim konačno je dobilo makar jednu trku u najjačoj konkurenciji. Na Emirejts ove zime stiže Sven "Dijamantsko Oko" Mislintat!

Najavili smo vam već pre nekoliko dana, reč je o glavom skautu Borusije Dortmund, čoveku koji je na Vestfalen doveo Jakuba Blažčikovskog, Roberta Levandovskod, Šinđija Kagavu, Usmana Dembelea, Pjer-Emerika Obamejana ... I većinu njih dok se Borusija još oporavljala od finansijskog sloma zbog čega nije mogla da na pojačanja troši milione. A ipak Mislintat je uspevao da za male pare u Dortmund dovodi vrhunske fudbalere zbog čega nemački klubovi već godinama pokušavaju da ga ukradu Borusiji.

Izabrane vesti

Samo u poslednjih nekoliko godina pominjali su se Fortuna Diseldorf, Hanover, Hamburg, Štutgart, ali niko od nije nije ni imao realne šanse. Bajern već jeste, ali direktor Borusije Mihael Cork nije dozvolio da ostane bez najragocenijeg saradnika. Uostalom, koliko su u Dortmundu cenili Mislintata najbolje govori to što su prošle sezone, kada se sukobio sa TomasomTuhelom, koji mu je čak zabranio da ulazi u trening centar, smenili šefa struke, a Minslintata unapredili. Inače, cela zbrka je izbila oko Olivera Toresa, koga je Misilntat želeo da dovede iz Atletika (potom je za 20.000.000 evra prešao u Porto), ali je Tuhel stavio veto na takav potez.

A ko je zapravo Sven Mislintat i zašto ga u Borusiji toliko vole?

Igračka karijera nije bila za pohvalu. Za lokalni VfL Kamen je igrao do 30. godine, ali je još ranije počeo da se bavi trenerskim poslom obavljajući ulogu pomoćnika. Želeo je da ostane u fudbalu samo još nije znao kako. Uskoro je radio u petoj ligi, u klubu Vestfalija Herne, kao pomoćnik Žozeu Moraišu, doskorašnjem treneru atinskog AEK-a, ali i čoveku koji je mnogo poznatiji po tome što je asistirao Žozeu Murinju u Interu, Realu i Čelsiju.

Ipak, već 2002. godine, Mislintat je shvatio da pozicija trenera nije za njega, pa se na preporuku pomoćnog trenera Bohuma Nika Mišatija prešaltao u skauta. Nije dugo trebalo Borusiji da uoči njegov talenat. Isijavao je.

U Dortmund je stigao 2009. godine, a već sledećeg leta napravio ime. Tada je baš Mislintat insistirao na dovođenju 21-godišnjeg anonimusa Šinđija Kagave iz japanskog drugoligaša Serezo Osake.
"Bili smo u Japanu šest puta, uradili 10 ili 15 video analiza o njemu, skenirali ga u potpunosti. Kad smo završili znali smo da tu nema greške, posebno za tu cenu", prisećao se kasnije Mislintat u jednom od retkih intervjua koje je dao.

Na Kagavu mu je pažnju skrenuo prijatelj i menadžer Tomas Krot, koji je kao igrač Borsije osvojio nemački Kup 1989. godine. Kada je Mislintat "snimio" situaciju krenuo je u akciju. Kagava je stigao u Borusiju za 350.000 evra. Dve godine kasnije je otišao u Mančester junajted za 16.000.000.
"Šinđi je bio ključan igrač za moju karijeru skauta. Mlad igrač iz druge lige, jeftin, a pravi razliku: to je trenutak koji je potreban svakome u karijeri".

tehnologija ima veliki značj kod Mislintata

Sam po sebi nije dovoljan, ali Mislintat je tek počeo. Još pre toga njegove video analize bile su aktuelne prilikom dovođenja Nevena Subotića iz Majnca (4.500.000 evra), Matsa Humelsa iz Bajerna (4.200.000) i Svena Bendera iz Minhena 1860 (1.500.000). Naredne sezone Robert Levandovski za 4.750.000 evra dolazi iz Leha, Kagava iz Japana, pa onda Ilkaj Gindogan iz Nirnberga (5.500.000)...  Svi prilično potcenjeni kada su dolazili u Borusiju. Doneli su klubu neverovatan profit i pre svega: dve uzastopne titule u Bundesligi pod dirigentskom palicom Jirgena Klopa.

Nije tu bio kraj. Pjer Emerika Obamejana pronašli su u Sent Etjenu i doveli za skromnih 13.000.000 evra, da bi poslednji Mislintatov bingo predstavljalo dovođenje Usmana Dembelea iz Rena za 15.000.000. Posle samo godinu dana francuski tinejžder je otišao u Barselonu za 105.000.000 i još 40.000.000 u bonusima. Godinu dana. Tinejdžer. I mogući profit od 130.000.000 evra.

A kako uspeva Mislintat?

Igrači se prate minimum godinu dana. Ne procenjuju se samo njihove sposobnosti, zaseban odeljak predstavlja kolumna u koju se upisuju podaci ospremnosti igrača da uči. Analitičare posebno zanimaju i veštine koje svakog igrača čine jedinstvenim. Naravno, sve vreme se razmišlja o tome može li igrač da se uklopi u Borusijin stil igre. Jer tamo se napadački fudbal smatra obavezom. Poenta je igraču prići pre konkurencije. Da oseti da ga žele u Dortmundu. Prvi kontakt sa Dembeleom je uspostavljen 12 meseci pre no što će on potpisati.

Mislintat ništa ne prepušta slučaju. Uostalom, on je jedan od ljudi koji stoji za projekta Mečmetriks, softvera koji nudi detaljne podatke o 130.000 igrača širom sveta. O svakom od njih  - 2.800 informacija. Po utakmici! Klubovi koji žele da kupe ovaj program moraju da izdvoje šestocifrenu sumu novca. Prodaje sa samo jednom klubu u ligi. Toliko je ekskluzivan.

Mislintat je veliki zagovornik korišćenja tehnologije u analizici. Borusija je među prvima implementirala "The Footbonaut" na treninzima. Pogledajte snimak. Mnogo senzora, sijaset podataka o igraču. Među njima i mnogo onih o kojima fudbalski laici ne bi ni pomislili.

U Arsenalu, funkciju glavnog skauta je obavljao Stiv Rouli. Već 35 godina je u klubu. Imao je i on velike pogotke, toliko velike da na prste jedne ruke možemo da nabrojimo one koji su imali veće, ali poslednjih godina na Emirejtsu nisu baš imali čime da se podiče. Možda je i njega pregazilo vreme?

Otud Mislintat. Veliki pogodak Arsenalove uprave. Jer na tržištu nema mnogo fudbalskih lovaca sa boljim pedigreom. Nije zato ni čudo što je Arsenal rešio da napravi presedan i Borusiji prema navodima lokalnih medijia plati obeštećenje od 1.500.000 evra. Za skauta? To dovoljno govori.

Svi nemački mediji, tradicionalno gadljivi na neproverene informacije, tvrde da je posao zaklučen. Značajno veća plata u Londonu i veći i izazov. U naredna dva dana biće i zvanično. Sven Mislintat je Arsenalov.

A ko još?

(FOTO: prinstcreen, via Youtube)


tagovi

ArsenalBorusija DortmundEngleskaEvropaPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara