Detalj sa utakmice u Zagrebu (©AFP)
Detalj sa utakmice u Zagrebu (©AFP)

Dinamo čeka pakao u Atini: AEK u 90. minutu razneo Maksimir, Livaković sprečio katastrofu

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.08.23. | 22:03

Gosti mogli i do ubedljivije pobede, ali je posle prvog meča rezultat 2:1

Nemili događaji iz Atine prošle sedmice bacili su ceo dvomeč Aeka i zagrebačkog Dinama u drugi plan. Svi danima i dalje govore samo o video snimcima huliganizma i tuče koja navijačkih grupa koja je dovela do tragične smrti navijača grčkog kluba. Duel obojen u crno dao je ipak fudbalerima i navijačima Aeka, kao i celoj Grčkoj ogromnu nadu pred revanš koji se igra već u subotu. Atinski sastav ne samo da je izvukao pozitivan rezultat, već je razneo Maksimir pogotkom Konstatinosa Jalanopulosa u 90. minutu za ogromnih 2:1 (0:1)!

Fudbaleri Aeka odigrali su muški, gladijatorski, do poslednje kapi znoja i na kraju mogli komotno i do ubedljviije pobede! Da nije bilo hobotnice Dominika Livakovića koji je i Hrvate čuvao na Mundijalu u Kataru, Dinamo bi doživeo potpunu katastrofu. Golman koji je na pragu transfera u Fenerbahče "čupao" je Dinamo do poslednjeg trenutka, kada je njegov saigrač iz reprezentacije Domagoj Vida propustio dve kolosalne šanse da donese i ubedljiviju pobedu Aeku. Malo je reći da je Dinamo imao veliku sreću što je još u igri za prolaz u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izabrane vesti

AEK je kroz prvih 90 minuta ovog dvomeča definitivno prošao dugačak put. Jasno je bilo tokom prvog dela utakmice da su izabranici Matijasa Almeide nervozni, stegnuti, da nisu u pravom štimungu, što nikako nisu ni mogli da budu s obzirom na sve što se dogodilo nedavno u Atini i što je sam dolazak u Zagreb bio propraćen uz ogromno interesovanje javnosti i uz maksimalne bezbednosne mere. U takvim uslovima nije realno i normalno biti fokusiran na fudbal. Dinamo je taj deo utakmice odigrao vrlo dobro i stigao do vođstva nakon prelepog gola Marka Bulata direktno iz slobodnog udarca pogotom pod rašlje gola Cicana Stankovića, a onda se sve okrenulo naglavačke.

Dinamo je padao, AEK postepeno rastao i ubrzo su gosti bili ti koji su gotovo potpuno kontrolisali dešavanja na terenu. Kako je vreme prolazilo sve je išlo naruku gostujućim fudbalerima, od gola Stivena Cubera kojim je utišao Maksimir i zapalio iskru nade pred revanš u subotu, do hica Konstatinosa Jalanopulosa za potpunu erupciju slavlja. Grk je gol posvetio tragično nastradalom sunarodniku, a tokom slavlja skinuo je crni flor i podigao ka nebu, dok je iskoristio trenutak da malo i pecne tvrdo navijačko jezgro Dinama na severnoj tribini.

Mnogo se pre utakmice govorilo o tome kako će Dinamova severna tribina da reaguje na minut ćutanja za poginulog navijača. Osim nekoliko uzvika nije bilo incidenata, a na severnoj tribini bio je okačen transparent “Sever uz odsutne, izdržite braćo“, dok je oko stotinak stolica bilo prazno čime je simbolično Dinamovo tvrdo jezgro dalo podršku onima koji su uhapšeni i raspoređeni po grčkim zatvorima.

Dok AEK slavi, Dinamo može da zahvali Livakoviću što je očuvao kakvu-takvu nadu u prolaz dalje. Jer, Dinamu će u subotu biti potrebno istinsko čudo da prođe dalje u neprijateljskoj atmosferi koja se očekuje na stadionu. Počev od 16. minuta, kada je zaustavio pokušaj Levija Garsije, Livaković je bio prva figura utakmice u svakom pogledu. Kod golova nije mogao previše, ali je u nastavku “skinuo“ udarce Nordinu Amrabatu, Domagoju Vidi, pa i još jednom Garsiji.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, REVANŠI

Utorak

Aris Limasol - Rakov 0:1 (0:0) prvi meč 1:2

/Tudor 47/

Makabi Haifa - Slovan Bratislava 3:1 (2:0) - prvi meč 2:1

/Piero 29, Saba 45, David 90 - Tolić 85/

Molde - Ki Klaksvik 2:0 (1:0, 1:0) posle produžetaka, prvi meč 1:2

/Eriksen 17, Lines 112/

Sparta - Kopenhagen 3:3 (1:1, 0:1) - 2:4 posle penala, prvi meč 0:0

/Birmančević 80 - Jansen 1/

Galatasaraj - Olimpija 1:0 (1:0), prvi meč 3:0

/Ikardi 24/

TSC - Braga 1:4 (1:4), prvi meč 0:3

/Rakonjac 40 – Pici 9, Bruma 13, Đalo 16, Al Musrati 20/

Servet - Rendžers 1:1 (1:0), prvi meč 1:2

/Kutesa 22 – Tavernije 51/

Šturm - PSV 1:3 (1:2), prvi meč 1:4

/Boving 26 – Verman 32, De Jong 40, Pepi 85/

Marselj - Panatinaikos 2:1 (2:1, 2:0) - 3:5 posle penala, prvi meč 0:1

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, PRVI MEČ

Utorak

Dinamo Zagreb – AEK Atina 1:2 (1:0)

/Bulat 39 – Cuber 59, Jalanopulos 90/


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaAEK AtinaDinamo ZagrebStiven Cuber

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara