Radost Dinama (©Reuters)
Radost Dinama (©Reuters)

Dinamo izbegao Zvezdinu sudbinu, golovima u 117. i 120. minutu ušao u Ligu šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.08.22. | 23:33

Norveško čudo palo u produžecima - 4:1

Nikada Ante Čačić u Zagrebu neće biti voljen kao Zlatko Kranjčar, uvek će sa dozom rezerve biti uzimani rezultati koje postiže, tražiće mu se mane i greške. Gledaće ga sa skepsom, tvrditi da ima mnogo boljih i da bi Dinamo bio triput opasniji, da sa njim nije ni blizu vrhunca. Nikada neće biti cenjen, ali će u navijači morati da poštuju ono što je uradio: ispisao je istoriju Modrih, stao rame uz rame sa legendarnim Cicom – drugi put je uveo Dinamo u Ligu šampiona!

Samo Kranjčar i od večeras Čačić. I niko više. Jedan obožavan, drugi bez koga se navodno može više. A, nije tako. „Bacio“ je tri godine Dinamo, toliko je bezuspešno lovio Ligu šampiona i elitu je dočekao sa prelaznim rešenjem koje je postalo trajno. Prefiks v.d. skinut je ispred Čačićevog prezime pre početak sezone, ali je onako izistinski na Maksimiru prihvaćen tek večeras. Liga šampiona neće zaobići ex-YU podneblje, zagrebački Dinamo nadoknadio je zaostatak iz Norveške i popunio jedno od poslednja tri upražnjena mesta u društvu najboljih posle produžetaka – 4:1 (2:1, 2:0)

Izabrane vesti

Izbegao je zagrebački Dinamo sudbinu Crvene zvezde, iako je poput crveno-belih prestao da igra fudbal. Sačuvao je municiju za produžetke, sačukao da Skandinavci presahnu i "aktivirao" Josipa Drmića i Petra Bočkaja. Maksimir je oživeo, Dinamo prestao da se trese kao prut, a Bode Glimtu pokazan je put ka Ligi Evrope, što je za radionicu Kjetila Knutsena u kojoj se bruse dijamanti ogroman uspeh. Ali, da će žaliti za Ligom šampiona - žaliće.

Pamtiće Bode Glimt izlazak na maksimirski travnjak, četa Kjetila Knutsena kao da je izašla na streljanje, a ne da brani gol prednosti sa Arktika. I možda je u tome problem, u toj nameri da se brani pred stihijom, pred uraganskim naletima Modrih. Pun Maksimir odsekao je noge norveškom prvaku, a Mislav Oršić mu je sasekao krila. Momak sa zagrebačkih ulica stavio je do znanja čudu sa severa Evrope da Dinamo nije ni Linfild, ni Žalgiris. Da lošu utakmicu može da odigra, da sporije ulazi u sezonu i da su se mnogi prerano ponadali. Od čvrstog je gradivnog materijala, ne lome ga lahori i povetarci.

Desetine puta bacao je Mislav Oršić u trans Maksimir kiflama koje šalje u rašlje, nakrpilo se mreža pomoćno osoblje od njegovih projektila posle zalamanja desnog krila i ulaska u sredinu. Za Bode Glimt je pripremio drugačiji specijal. Izvozao je čuvare u kaznenom prostoru, vratila mu se lopta u noge uz malo sreće i zakucao ju je pod prečku. Autoritativno. Da utera Norvežanima strah u kosti. I uspeo je.

Vezale su se noge u čvor Skandinavcima, patili su čitavo prvo poluvreme, a svih muka mogao je da ih liši Džoel Mugiša. Vihorno norveško krilo propustilo je šansu bolju od penala. Sam kao duh pucao je pored gola. I da nije, Dominik Livaković bio je na lopti. Patio je Bode i platio kolosalnu šansu. Ante Čačić je nipodaštavan u Zagrebu, ništa lepši tretman nema ni Bruno Petković. Vazda uz njega ide ona napadač koji ne daje golove, devetka koja ume sve osim ono što treba. I zaista ne daje golove često, tihuje i neretko koči Dinamo, ali kada pogodi, onda je to – spektakularno.

Aplaudirali bi mu i najbolji od najboljih, skinuli kapu i očistili kopačke. Trenutak inspiracije, magije na Maksimiru. Leva strana odbrane norveškog tima zakazala je, proputovanje lopte kroz šesnaesterac i dodir majstor. Namestio je sebi makazice Bruno Petković i desnicom zategao. Eruptirao je Maksimir još jedanput i umesto da plava oluja proguta Skandinavce načisto se stišala. Ugušila u svojoj snazi. Prestao je Dinamo da igra i počeo da guta knedle.

Bode Glimt je sabio Zagrepčane u kazneni prostor, naterao ih da se tresu, da se prisete kako je bilo u arktičkom krugu... I da se zapitaju kakve metode koristi Kjetil Knutsen za pronalaženje igrača. Otkako je čudo sa krajnjeg severa, smešteno među fjordovima, osvojilo istorijsku titulu i lansiralo plejadu igrača, stalno ostaje bez najboljih. Sinkernagel, Junker, Hauge, Bothajm, Bonifejs... Ali, uvek iskoči neko novi.

Plaćen je Albert Gronbek 3.000.000 evra, postao je najskuplje pojačanje ikada i objasnio je zašto se Bode otvorio, zašto je ispunio želju Orhusu. Iskeširao je koliko je trebalo za danskog vezistu i – nije pogrešio. Nizale su se šanse pred golom zagrebačkog Dinama, promašivali su ofanzivci norveškog šampiona, hvatali se za glave, a onda se ukazao Gronbek. Provukao se između dvojice, prerezao odbranu Modrih kao mačem, podelio je na dva dela i matirao Dominika Livakovića. Ono što u više navrata nije supeo Mugiša, jeste Danac.

Počela je igračima Dinama kroz glavu da se vrti Ademijeva prečka, dugo se tresla podno severne tribine. I druge šanse i polušanse. A, bilo ih je. Primarni cilj postalo je preživljavanje, izvlačenje žive glave, borba za goli život. Glava je ostala iznad vode do produžetaka, voda je ulazila u uši kada je Amal Pelegrino tukao glavom pored gola i kada je Runar Espejord jurišima naterao Čačića da promeni formaciju, povuče se i zaigra sa trojicom pozadi.

Razapeti su bili Zagrepčani, konsolidovali se u produžecima, ali i tada je svakoj duši na Maksimiru kroz glavu prolazilo da Ante Čačić nije terner za velika dela. Da je plašljiv, da je ziheraš, da će uprskati i da ga nipošto nije trebalo ostaviti na klupi. Sa "vešala" ga je skinuo papreno plaćeni dvojac. Došao je Josip Drmić da uvede Dinamo u Ligu šampiona i - učinio je to! Započeo je akciju u 117. minutu i spletom okolnosti je završio. Sačekao je da svi prolete i kroz šumu igrača u nebranjenu mrežu proturio loptu. Tri minuta kasnije i Petar Bočkaj se ugravirao zlatnim slovima.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 4. KOLO, REVANŠI

Utorak

Benfika – Dinamo Kijev 3:0 (3:0)

/Otamendi 27, Rafa Silva 40, Neres 42/, prvi meč 2:0

Plzenj – Karabag 2:1 (0:1)

/Kopic 58, Kliment 73 – Ozobić 38/, prvi meč 0:0

Crvena zvezda – Makabi Haifa 2:2 (2:1)

/Pešić 27, Ivanić 43 – Sandgren 45+5, Pavkov 90 ag/, prvi meč 2:3

Sreda

Dinamo Zagreb - Bode Glimt 4:1 (2:1, 2:0), prvi meč 0:1

/Oršić 4, Petković 35, Drmić 117, Bočkaj 120 - Gronbek/

PSV - Rendžers 0:1 (0:0), prvi meč 2:2

/Čolak 60/

Trabzon - Kopenhagen 0:0, prvi meč 1:2


tagovi

Liga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaBode GlimtDinamo ZagrebAnte ČačićMislav OršićBruno PetkovićPetar BočkajJosip DrmićArijan AdemiDominik Livaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara