Gol Dejana Lekića protiv Tbilisija (©Star Sport)
Gol Dejana Lekića protiv Tbilisija (©Star Sport)

Dinamov evropski iskorak posle šoka na Marakani - tri plej-ofa Lige Evrope i velike muke za AEK, ali šta ako iznenadi Tirana?

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.08.20. | 10:20

Sa čime raspolažu mogući protivnici crveno-belih u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona

Zaključak je jasan: Crvena zvezda je imala povoljan žreb za prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona i biće izraziti favorit u obe runde, bez obzira na to ko joj bude protivnik nakon očekivanog prolaska Evrope sa Gibraltara. Ipak, drugo kolo bi trebalo da donese znatno veće napore, jer se radi o potencijalnim protivnicima višeg kvaliteta u odnosu na šampiona Gibraltara.

Dinamo iz Tbilisija će u meč sa Tiranom ući kao blagi favorit, kako zbog, naizgled, nešto kvalitetnijeg tima, tako i zbog znatno većeg iskustva na evrosceni. Najtrofejniji klub Gruzije nije imao velikih rezultata u Evropi u novijoj istoriji, ali je od one tragične kišne večeri na beogradskoj Marakani u avgustu 2009. godine napravio blagi iskorak na evrosceni. Gruzini su navijačima Crvene zvezde ostali u najlepšem sećanju zpog spektakularnog povratka i pobede od 5:2 (prvi meč 0:2), ali dobro znaju da ih je samo dva minuta deliko od šokantne eliminacije u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Ipak, Crvena zvezda sadašnje evropske kvalifikacije dočekuje sa znatno većim saopouzdanjem, posle dva vezana učešća u Ligi šampiona, i timom čiji kvalitet ne bi smeo da dozvoli nikakva iznenađenja u uvodnim kvalifikacionim mečevima.

Izabrane vesti

O klubu koji je 1981. godine osvojio Kup pobednika kupova uvek se mora govoriti sa određenom dozom respekta, ali u 21. veku Dinamo iz Tbilisija, izuzev sezone 2004/2005, kada je bio u grupi Kupa UEFA zajedno sa Njukaslom, Sportingom, Panioniosom i Sošoom, nije imao ozbiljnijih rezultata. Posle toga je usledio je period stagnacije, koji je na neki način zaokružen tim porazom na stadionu Rajko Mitić.

U deceniji iza nas Dinamo Tbilisi je imao solidna izdanja u kvalifikacijama i tri učešća u plej-ofu Lige Evrope. U sezoni 2011/2012. teškom mukom je eliminisan od AEK-a, s ukupnim rezultatom 2:1, sezonu kasnije na istom stepeniku ih je bez problema eliminisao Totenhem (0:8), a poslednji put su u plej-ofu Lige Evrope igrali u sezoni 2016/2017. i ispali od PAOK-a (0:5). Najbliži su bili protiv AEK-a, kada su eliminiusani nakon produžetaka u Tbilisiju.

Sadašnji tim je vratio Dinamu šampionsku titulu posle tri godine posta. U pitanju je solidan tim sa nekoliko mladih nada kao što su kapiten Nika Ninua (21), Levan Karabadze (20) i Giorgi Kutsija (20), ali i nekolicinom iskusnih fudbalera. Prošle sezone su napavili respektabilan tim, što je rezultiralo šampionskom titulom, a ovog leta su doveli iskusnog napadača Saburtala Georgija Gabedevu.

EGBO VRATIO TIRANU NA VRH

Tirana je prošle sezone postala šampion Albanije posle 11 godina pauze. Ekipa nekadašnjeg reprezentativca Nigerije Emanuela Egba završila je sezonu ispred Kukešija i tako došla do prilike da se takmiči u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Teško je govoriti previše o kvalitetima ovog tima i njegovim mogućnostima na evrosceni, ali treba napomenuti da je sastav ozbiljno pojačan dolaskom doskorašnjeg štopera Vardara Kristijana Toševskog, kao i desnog beka Ardita Tolija, koji je prošao kroz omladinski pogod Olimpijakosa, a prethodnih šest meseci proveo je u Kalamati.

Prošle sezone ključnu ulogu u timu igrali vezni igrači Vinful Kobina i Idriz Batha, koji su zajedno postigli 18 golova, dok je nigerijski napadač Majkl Ngo postigao 13 golova. Tu je i njegova zamena Ernest Muci, koji je bio strelac 10 pogodaka u prošloj sezoni. Pomenuti Toli je na desnom beku nadomestio odlazak Albija Doke, koji je karijeru nastavio u Gorici.

Zanimljivo, trener Egbo je pet godina bio trener golmana u Tirani, a onda mu je pružena šansa na mestu šefa struke i to je predstavljalo pravi potez. Sam Egbo je tokom karijere bio golman i imao 12 nastupa za državni tim, a onda se okrenuo trenerskom poslu i uspeo da izgradi svoj put.

Tirana će biti gost u prvoj utakmici, što daje odeđenu prednost Dinamu, ali daleko od toga da ovaj meč ne može da učini ozbiljno neizvesnim.


tagovi

Dinamo Tbilisi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara