Fernando Diniz i njegova taktika (©AFP)
Fernando Diniz i njegova taktika (©AFP)

Dinizismo: Čisto prkošenje Gvardiolinoj disciplini, brazilski haos i lepota fudbala

Vreme čitanja: 5min | čet. 19.10.23. | 19:00

Fernando Diniz, šef stručnog štaba Fluminensea, želi da uvede revoluciju u svetski fudbal

„Žoga bonito“, fraza na portugalskom jeziku koju je početkom ovog veka popularizovao Najk u marketinške svrhe, automatski se vezuje za onaj kreativni, inspirativni fudbal pun sportske magije, kakav su Brazilci igrali u 20. veku. Iz perspektive navijača u Evropi tako nešto deluje kao relikvija prošlog vremena, u vreme kada su disciplina, taktika i do besvesti uigravane kombinacije postale normalnost modernog fudbala. Pep Gvardiola je usavršio to sa Barselonom, Bajernom i pogotovo sada Mančester Sitijem, a na desetine i stotine trenera u Evropi pokušavaju da ga iskopiraju. Međutim, ima i onih koji baš ne vole takav pristup fudbalu, koji čeznu za onim starim fudbalom, a kao najveći opozicionar Gvardioli pojavio se u Brazilu Fernando Diniz.

Ovaj 49-godišnji strateg pravi čuda ove sezone na klupi Fluminensea, uveo je velikana iz Rio de Žaneira u finale Kopa Libertadores, u kojem će 4. novembra igrati sa Bokom Juniors za zvanje šampiona Južne Amerike. Pre toga će protiv Korintijansa (petak, 02.30) nastaviti borbu za sam vrh u brazilskoj Seriji A. Sve ove uspehe, koji su iznad očekivanja, Diniz nije napravio disciplinovanom igrom i dobrom taktikom već – opštim haosom!

Izabrane vesti

Ono što Fluminense ove sezone igra u brazilskim, ali i drugim medijima već duže vreme se naziva Dinizismom. To je taktika bez taktike, nemoguća da se pročita. U fazama tokom utakmice Fluzao odustaje od bilo kakve formacije, racionalne postavke na terenu i sve se svodi na improvizaciju i hemiju među igračima.

Diniz u tim momentima od ekipe traži da se skupe, da igraju na malom prostoru. Što više brzih, preciznih dodavanja, driblinga i improvizacije, kojom se postepeno osvaja teren. Jasno, i najsitnija greška, pogotovo kada se tako kombinuje ispred sopstvenog šesnaesterca, može da bude pogubna, ali ako prođe…

02.30: (1,70) Fluminense (3,60) Korintijans (5,40)

Bitan je naravno i momenat kako se ekipa brani. Presing, konstantno trčanje i međusobno pokrivanje preduslov su da haos opstane. Vratio je brazilski strateg u funkciju onu klasičnu desetku, kakve su svojevremeno u najboljim danima bili Kaka ili Ronaldinjo. Fluzau je to Ganso, 34-godišnjak koji u Evropi nije uspeo da ostavi trag u Sevilji i Amijenu, ali je zato u ovom sistemu doživeo novu mladost.

Rezultati Fluminensea su dugo varirali. Diniz je došao na klupu u aprilu prošle godine i trebalo je da prođe čitava jedna sezona da bi njegov tim zaigrao onako kako želi. Uz Gansa, tu su Marselo, Herman Kano, Andre, Džon Arijas, Leonardo Fernandez, Ninjo, Marlon, Martineli, Džon Kenedi… Solidan tim za južnoameričke uslove, ali pitanje je da li bi baš sa nekim drugim trenerom i idejom stigao do finala Kopa Libertadores. Uostalom, Fluzao je poslednju (četvrtu) titulu osvojio 2012. godine, a jedini put je do finala kontinentalnog takmičenja stigao 2008, kada je izgubio od LDU Kita.

Dinizov Fluminense je bio prvi u grupnoj fazi Kopa Libertadores ispred River Plejta, Sporting Kristala i Strongesta. Posle toga je eliminisao u osmini finala Argentinos Juniors (ukupnih 3:1), u četvrtfinalu Olimpiju (5:1), a u polufinalu Internasional (4:3). Između tih mečeva umeo je da kiksne ozbiljno u prvenstvu, poput onog poraza u Kujabi (0:3) krajem septembra ili od Vasko Da Game (2:4) četiri nedelje pre toga.

Međutim, ono što se nikako ne može reći za Diniza je da mu je ekipa dosadna. Poslednji put je Fluzao odigrao 0:0 16. jula protiv najvećeg rivala Flamenga (normalan rezultat za tako veliki derbi), posle čega je odigrao 17 mečeva u svim takmičenjima, od čega je na 15 utakmica viđeno dva ili više golova. Sad, da li u mreži Fluzaa ili njegovog protivnika, to je već variralo.

Prošle sezone je na internetu postao viralan detalj iz 20. minuta baš sa meča sa Korintijansom. Bio je gol-aut, Fluminense je trebalo da otpočne akciju, a odjednom je nekolicina njegovih igrača počelo da trči u krug. Klasična taktika „zbuniti protivnika“. Iako iz tog napada nije postignut gol, Korintijansovi igrači nisu umeli da se izbore sa haosom, izgubili su sa 2:0.

Dovoljno je na pretraživaču sajta Jutjub ukucati reč „Dinizismo“ i izaćiće vam brojni snimci najluđih Fluminenseovih akcija pod sadašnjim šefom stručnog štaba. Ako ste zaljubljenik u moderan evropski fudbal, zaboleće vas glava kada budete videli te poprečne lopte ispred šesnaesterca ili odigravanja petom nekoliko puta tokom jednog napada. Međutim, u tome leži duh onog starog brazilskog fudbala, zbog kojeg se uostalom i dalje priča o Peleu, Ziku, Kareki, Ronaldinju, Ronaldu, Rivaldu… Zbog toga je Fluminense sada hit. I, uostalom, zbog toga je FS Brazila želeo da nagradi Fernanda Diniza i postavi ga na klupu A selekcije, barem u ulozi vršioca dužnosti dok se Karlo Ančeloti ne rastane na leto i zvanično od Real Madrida.

Ne može reprezentacija Brazila da igra u potpunosti Dinizismo, za to je neophodno previše uigravanja, za šta jednostavno nema vremena sa reprezentacijama. Uostalom, taj sistem nije mogao prethodno 49-godišnji stručnjak u potpunosti da uspostavi ni u Vasko da Gami, Santosu ili Atletiko Paranaesnesu. Nigde se nije dovoljno dugo zadržao da bi se ta taktika „zapatila“.

Ipak, Brazilci pokušavaju. Važna je zato uloga reprezentativaca koji su se susreli sa time u Fluminenseu. Poput Andrea.

Diniz ima tu karakteristiku da su utakmice uvek neizvesne, ali u reprezentaciji smo najviše radili na markaciji. To je važno, jer Brazil ima svoj prepoznatljiv stil koji je izgradio pod Titeom i sada on pokušava da ga dodatno nadogradi pre nego što u potpunosti implementira svoj stil. Mislim da može sve to da ispadne sjajno, jer u ovom timu ima ogromnog broja sposobnih, kvalitetnih fudbalera. U tom stilu, pristupu, pozicionoj igri svaki fudbaler dobija svoju priliku da zasija. Nema šanse da će to sa Brazilom da bude loše. Potrebno nam je samo malo više vremena, da duže radimo zajedno, da se svi lepo uklopimo. Mislim da će navijači da budu presrećni ako Brazil bude igrao onako kako želimo“, rekao je Andre posle poraza od Urugvaja (0:2), posle kojeg je Selasao ostao na sedam bodova iz četiri kola.

Diniz je zbog kreativnosti poštovan u Brazilu, ali je polako njegov uticaj počeo da se prenosi i na Evropu. Prvi trener na najvišem nivou koji je počeo da kopira Brazilca je Šveđanin Henrik Ridstrem, čiji Malme sve više podseća na Fluminense.

Zabavno je. Delom je dobro za Malme, delom za švedski fudbal. Ne postoji niko u švedskoj ligi ko igra kao mi“, kazao je Ridstrem.

Biće zanimljivo ukoliko Fluminense bude savladao Boku u finalu Kopa Libertadores, jer onda će se plasirati na Klupsko svetsko prvenstvo. Tamo će se, ako ne bude velikih iznenađenja, 22. decembra u finalu susresti sa aktuelnim prvakom Evrope, Gvardiolinim Mančester Sitijem. To je utakmica koju bi zaista vredelo odgledati.

BRAZIL 1 – 27. KOLO:

Sreda

Gremio - Atletiko PR 1:2 (1:1)

/Besozi 7 - Zapeli 38, Roča 90+4/

Četvrtak

Amerika Mineiro - Botafogo 1:2 (1:1)

/Benitez 39 - Žunior Santos 22, 50/

Koritiba - Kujaba 0:3 (0:1)

/Dejverson 24, Pita 82, Ranijele 88/

Baija - Internasional 1:0 (1:0)

/Bjel 44/

Gojas - Sao Paulo 2:0 (2:0)

/Ugo 10, Everton 45+5/

Vasko da Gama - Fortaleza 1:0 (0:0)

/Paje 58/

23.55: (3,20) Kruzeiro (3,30) Flamengo (2,30)

23.55: (2,00) Palmeiras (3,35) Atletiko Mineiro (4,00)

Petak

01.00: (3,00) Santos (3,30) Bragantino (2,40)

02.30: (1,70) Fluminense (3,60) Korintijans (5,40)

****kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 1Fernando DinizFluminenseKorintijansMalmeKopa LibertadoresBoka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara