Sergej Rebrov i Zoran Mamić (©Shutterstock, ©Reuters)
Sergej Rebrov i Zoran Mamić (©Shutterstock, ©Reuters)

Đavolski obračun u Budimpešti, Fradi željan osvete

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.09.20. | 10:55

Pobednik susreta Ferencvaroš - Dinamo u plej-ofu protiv bolje iz duela Karabag - Molde

Đavolski su ti obračuni u kojima odlučuje samo jedna utakmica. Kvalitet ne mora da bude odlučujuć. Sreća može da okrene leđa i svaki kiks može da bude koban. Nema popravnog. Baš takva je situacija u ovogodišnjim kvalifikacijama za učešće u evropskim takmičenjima, a u jednom od njih se susreću Ferencvaroš i Dinamo iz Zagreba (19.00). Inače, stari znanci...

Baš prošle sezone Modre je, takođe, put do Lige šampiona vodio preko dvoboja sa Fradijem. Ali, tada se igrao dvomeč, a koliko je on poželjniji za favorita svedoči i baš taj duel. Prvi susret na Maksimiru završen je 1:1, pa je tek u drugom, u Budimpešti, Dinamo pokazao razliku u klasi. Sada se igra samo na Grupama areni, a Mađari su željni revanša. Duel sa Ferencvarošem biće i svojevrstan test za kormilara Modrih Zorana Mamića, koji neće imati lak posao da nastavi putem koji je utabao njegov prethodnik Nenad Bjelica.

Izabrane vesti

Ulog je ogroman za oba tima. Trka za milionima je definitivno najvažniji aspekt ove runde, jer pobednik može da dobije mnogo. Osim plasmana u plej-of, a kasnije i potencijalnih mečeva sa madridskim Realom, Barselonom, Bajernom, Liverpulom i ostalim alama, sam ulazak u grupnu fazu donosi 15.250.000 evra. Takođe, pobednik duela u Budimpešti osigurao bi najmanje ulazak u grupe Lige Evrope, gde bi inkasirao najmanje 2.900.000 evra.

Hrvatski prvak je u 2. kolu kvalifikacija na penale prošao Kluž u gostima, dok je Fradi režirao jedno od najvećih iznenađenja izbacivši Seltik pobedom u Glazgovu 2:1. Škoti su u tom susretu imali 25 udaraca na gol, Ferencvaroš pet (dva u okvir), ali su ispali.

Glavno oružje Fradija je norveški as Tokmak Nguen, koji je u tri utakmice u ligi postigao četiri pogotka. U odnosu na prošlogodišnji dvoboj Ferencvaroš u prednjem delu ima mnogo veću širinu. Roko Baturina iz Dinama i Mirto Uzuni iz Lokomotive nove su opcije za trenera Sergeja Rebrova, koji će ovog puta moći da računa i na opasnog Brazilca Isaela, koji je bio nedostupan pre godinu dana. Zeleno-beli su sjajno otvorili novu sezonu. U Evropi su izbacili prvaka Švedske Jurgorden i Seltik, a u ligi su trenutno drugoplasirani.

Pobednik duela između Ferencvaroša i Dinama u plej-ofu će igrati dve utakmice protiv boljeg iz okršaja Karabaga i Moldea. I taj duel je na programu danas, ali šampion Azerbejdžana neće imati prednost domaćeg terena (19.00). Karabag je prinuđen da odigra utakmicu na Kipru, u Larnaki, ali i uprkos tome tim Gurbana Gurbanova je favorit.

Karabag je mnogo iskusniji i, pre svega, uspešniji poslednjih godina u Evropi od Moldea. Od sezone 2014/15, uvek je uspevao da se plasira u grupnu fazu Lige Evrope (pet puta), a jednom čak i do Lige šampiona. Suprotno tome, Molde se pojavio u grupnoj fazi samo jednom pre pet godina i od tada uzaludno pokušava da se probije kroz preliminarne runde. Norveški šampion je u prethodna dva kola, protiv KuPS-a i Celja, uspeo da postigne sedam golova, ali je odbrana Karabaga daleko kompaktnija i jača od rivala iz Finske i Slovenije.

Bogati azerbejdžanski prvak zahvaljujući kreativnosti kvalitetnih stranih pojačanja, među kojima je i srpski vezista Uroš Matić, nema problema sa postizanjem golova.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO (JEDAN MEČ)

Utorak

Dinamo Kijev - AZ Alkmar 2:0 (0:0)

/Rodrigez 49, Šarapenko 86/

PAOK - Benfika 2:1 (0:0)

/Janulis 63, Živković 75 - Rafa Silva 90+4/

Gent - Rapid Beč 2:1 (1:0)

/Dorš 36, Jaremčuk 59pen - Demir 90+3/

Sreda

17.00: (3,60) Omonija (3,00) Crvena zvezda (2,25)

19.00: (3,00) Ferencvaroš (3,20) Dinamo Zagreb (2,45)

19.00: (2,75) Karabag (3,20) Molde (2,65)

19.00: (1,65) Makabi Tel Aviv (3,80) Dinamo Brest (5,50)

20.30: (2,75) Midtjiland (3,05) Jang Bojs (2,75)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaDinamo ZagrebFerencvarošKarabagMolde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara