Ole Gunar Solskjer i Frenk Lampard (©Reuters)
Ole Gunar Solskjer i Frenk Lampard (©Reuters)

Đavolsko neko polufinale i Lampardova barijera

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.07.20. | 13:36

Junajted tri puta ove sezone uzimao meru Čelsiju

Mančester Junajted i Čelsi imaće večeras četvrti susret licem u lice ove sezone. Sva tri međusobna okršaja tim Olea Gunara Solskjera je rešio u svoju korist, i to uz gol-razliku 8:1. Nije jasno zašto, ali Crveni đavoli su postali nepremostiva barijera za Frenka Lamparda i njegove pulene. Polufinale FA kupa je poslednja prilika za Plavce da pobede Junajted barem jednom u takmičarskoj godini (19.00, Vembli).

Da nije bilo gola irskog reprezentativca nigerijskog porekla Majkla Obafemija u poslednjim trenucima, Mančester Junajted bi u ponedeljak pobedio Sautempton, privremeno smenio Čelsi na trećem mestu tabele Premijer lige i mnogo spokojnije čekao ovo polufinale najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu. Ovako, menadžer Đavola Solskjer i njegovi izabranici, koliko o Plavcima, moraju da razmišljaju i o preostalim rivalima u prvenstvu, kako o Vest Hemu, koji se bori za opstanak, tako i o Lesteru s kojim bi lako mogli da rešavaju pitanje poslednjeg putnika u Ligu šampiona u direktnom okršaju.

Izabrane vesti

Junajtedov dodatni teret je obaveza da se što je moguće više opravdaju ulaganja od 214.000.000 evra (istina, i zaradio je oko 70.000.000). Što se toga tiče, Čelsi je mnogo rasterećeniji jer Solskjerov kolega Frenk Lampard vodi mladu, ali izuzetno talentovanu ekipu, koja bi tek za dve-tri godine trebalo da dostigne zenit. No, i klubu sa Stamford Bridža primarni cilj je plasman u Ligu šampiona, a posle ovog meča očekuje ga gostovanje novoustoličenom prvaku Liverpulu, koji sigurno neće da mu pokloni bodove.

Zaključak koji se nameće jeste da će i jedni i drugi pokušati da sačuvaju snagu za presudne premijerligaške utakmice, a takav "labav" pristup - u najširem smislu, ipak pričamo o Englezima - trebalo bi da obezbedi uzbudljiv duel sa pogocima. Mančesterski gigant ima duži i kvalitetniji spisak igrača i niz od tri trijumfa protiv Londonaca, a ujedno se nada da bi prvi put u ovom veku mogao do čak sedam mečeva bez poraza u sudarima sa Čelsijem.

Naposletku i koja reč o zanimljivostima. Mančester Junajted učestvuje 30. put u polufinalu FA kupa i mogao bi da postane prvi tim koji se 21. put našao u finalu. U čak 15 od proteklih 17 slučajeva Đavoli su prolazili u finala, uz izuzetak 2009. kada je Everton bio bolji, odnosno 2011. kada je Mančester Siti otišao u borbu za trofej FA kupa. Takođe, Junajted je bez poraza na 19 minulih duela u svim takmičenjima, što je najbolji niz još od novembra 2010. godine.

Sa druge strane, Čelsi je jedan od najuspešnijih klubova u FA kupu u 21. veku, pošto je u osam navrata igrao finale, a u šest podizao pehar. Jedan od onih koji obožavaju ovo takmičenje je francuski napadač Olivije Žiru, koji je postigao 15 golova i zabeležio osam asistencija na 28 mečeva.

FA KUP - POLUFINALE (VEBMLI)

Subota

Arsenal - Mančester Siti 2:0 (1:0)

/Obamejan 19, 71/

Nedelja

19.00: (2,45) Mančester Junajted (3,30) Čelsi (2,95)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

FA kupMančester JunajtedČelsi

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara