FOTO: Reuters (Rišarlison)
FOTO: Reuters (Rišarlison)

Do decembra maler, sada heroj: Povampireni Rišarlison oživeo Totenhemove šampionske snove (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sub. 23.12.23. | 17:59

Luton savladao Njukasl i pokazao da ima materijala za opstanak

Živeli su Totenhemovi navijači pravu bajku sve do početka novembra, verovali u mogućnost osvajanja prve titule posle 63 godine i nadali se da će magija koju je na Vajt Hart Lejn doneo grčki Australijanac Angelos Postekoglu potrajati neki mesec više.

Kako je usledio niz povreda, suspenzija i kontinuiranog gubitka bodova pristalice Spursa doživele su otrežnjenje. Minimalan je broj onih koji su očekivali da će ponovo početi da veruju u "nemoguće" zahvaljujući igraču koji je proglašen najvećim promašajem među napadačima u prethodnoj sezoni. Mesecima letargični Rišarlison eksplodirao je u decembru, postao najefikasniji igrač meseca u Premijer ligi, dao četiri gola na poslednje tri utakmice i danas načeo Everton u trijumfu 2:1 (2:0).

Izabrane vesti

Prethodne zime na Mundijalu u Kataru delovao je Rišarlison kao igrač vredan 58.000.000 evra, koliko je Totenhem platio Evertonu leta 2022. Strelac onog gola protiv Srbije, ispostavilo se najlepšeg na turniru po završetku Svetskog prvenstva nije ni na momente podsećao kako ume da odigra, a tekućeg decembra sa velikim kašnjenjem krenuo je da opravdava ogrmonu sumu novcu koju su Pevci uložili pre godinu i po. Nakon što je bio dvostruki strelac protiv Njukasla pre dve sedmice, a onda zatresao i mrežu Notingem Foresta pre sedam dana, dao je Brazilac lude glave gol i na trećoj uzastopnoj utakmici i time doprineo u prekidu serije bivšeg kluba od četiri uzastopne pobede.

Nije Rišarlison jedino skupoceno pojačanje u kom se u smiraj godine rasplamsala vatra. Sjajan u Notingemu prethodne sezone, ne toliko u Totenhemu, 55.000.000 evra plaćeni Brenan Džonson, krunisao je jednu od akcija koje odslikavaju način na koji je Postekolgu naštimovao Spurse u početnim mesecima sezone. Postao je Rišarlison 13. igrač koji je dao gol za i protiv Evertona, pa je tako već u 10. minutu nagovestio kraj odlične serije za tim Šona Dajša.


Ponovo je mladi Velšanin Džonson bio vesnik Totenhemovog pogotka u 18. minutu. Nakon korenera, sa samo nekoliko brzopoteznih pasova, došao je u odličnu poziciju za šut, ali je pokušaj sa desetak metara išao pravo u Džordana Pikforda. Nisu imale Karamele sreću da se lopta odbije do Sona, koji ju je rutinski smestio u mrežu za 2:0, sa svoj 11. ligaški pogodak, čime se učvrstio među prvih pet strelaca takmičenja.

Tek je s početkom drugog poluvremena pokazao Eveton znake dobre forme, na čijem su vihoru padali Notingem Forest, Njukasl, Čelsi i Barnli i pobegao od zone ispadanja. Savladao je Dominik Kalvert Luin Vikarija u 53. minut, ali je nakon pregleda snimka arbitar Stjuart Atvel utvrdio je golu prethodio prekršaj Andre Gomeša. Dobri momenti Kalvert Luina potvrđeni su i desetak minuta kasnije kada je samo stativa spasila italijanskog golmana kapitulacije.

Nije Totenhenova izranjavana defanziva izdržala bez primljenog gola, a i da jeste čini se bi to samo sakrilo očigledne probleme u defanzivi. Radiće Totenhem tokom januara na dovođenju igrača u zadnoj liniji, a da bez pojačanja nema čemu da se nada u borbama za titulu pokazao joj i Andre Gomeš. Neopaženo je utekao Portugalac čuvarima i filigranskim udarcem uneo veliku neizvesnost u utakmicu u 82. minutu. Zvuči neverovatno da je bivšem igraču Barselone ovo tek drugi gol u Premijer ligi, a šesta je sezona od kad ju je prvi put zaigrao.

Nisu disale desetine hiljada ljudi na Vajt Hart Lejnu u samom finišu. Malo je falilo da se Arno Dandžuma osveti klubu u kom je proveo tmurnih šest meseci u prvoj polovini godine, ali se Vikario izvio i sačuvao vođstvo Totenhemu. Opet je Belgijanac mogao do gola u nadoknadi, kada je elegantno zahvatio volej, ali je kolenom odbranio bivši golman Empolija i zaustavio je tik ispred gol-linije.

Totenhem je sada četvrtoplasirani, vezao je i treću pobedu, a sa svih šest bodova do kraja godine, iz mečeva sa Brajtonom i Bornmutom, mogao bi do potpunog povratka u trku za titulu.

Najprijatnije iznenađenje dana priredio je Luton. Premijerligaški debitat prekinuo je niz od tri poraza i ligaškim prvencem svoje velike uzdanice u borbi za opstanak Androsa Taunzenda trijumfovao protiv uzdrmanog Njukasla 1:0. Nekada jedna od najvećih nada engleskog fudbala zašao je u ozbiljne igračke godine, a možda bi neostvarne igračke visine donekle mogao da nadoknadi time što će postati junak Kenilvort Rouda.

Izigrao je Luton odbranu Njukasla nakon kornera u 25. minutu, a Ros Barkli je svojom nabacio loptu na Taunzendovu glavu, za kapituluciju Martina Dubravke. Stavio je Barkli Slovaka na muke i par minuta kasnije, kad je razoran udarac nekadašnjeg igrača Evertona i Čelsija završio na prečki.

Jesu Šeširdžije i dalje u zoni ispadanja, ali je primetan svakom narednom utakmicom potencijal za očuvanje premijerligaškog statusa. Imaće u narednih tridesetak dana tim Roba Edvardsa puno utakmica sa realnim šansama da nakupi solidan broj bodova (Šefild Junajted, Barnli...)

Najupečatljiviju individualnu partiju subotnjeg programa odigrao je Dominik Solanke. Sva tri gola dao je u pobedi Bornmuta nad Notingem Forestom, još jedan igrač kom se predviđalo da je stvoren za velika dela. Na brojci je od 12 datih golova u Premijer ligi i jasno je da će za 26-godišnjakom vladati velika pomama u januarskom prelaznom roku. Na Trešnjicama je da odluče žele li da prodaju najveću uzdanicu u borbi za opstanak ili da se silno opare i time značajno povećaju rizik od ispadanja.

PREMIJER LIGA - 18. KOLO

Četvrtak

Kristal Palas - Brajton 1:1 (1:0)

/Aju 45+1 - Velbek 82/

Petak

Aston Vila - Šefild Junajted 1:1 (0:0)

/Zaniolo 90+8 - Arčer 87/

Subota

Vest Hem - Mančester Junajted 2:0

/Bouen 72, Kudus 78/

Totenhem - Everton 2:1 (2:0)

/Rišarlison 9, Son 18 - Gomeš 82/

Luton - Njukasl 1:0 (1:0)

/Taunzend 25/

Fulam - Barnli 0:2 (0:0)

/Odober 47, Berge 66/

Notingem Forest - Bornmut 2:3 (0:0)

/Elanga 46, Vud 74 - Solanke 50, 57, 90+3/

18.30: (2,45) Liverpul (3,50) Arsenal (3,00)

Nedelja

14.00: (4,00) Vulverhempton (3,60) Čelsi (2,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EvertonTotenhemLuton TaunNjukaslRišarlison

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara