Gol Isaka (Reuters)
Gol Isaka (Reuters)

Dobi i Mančester Siti po nosu! Edi Hau preveslao nervoznog Gvardiolu u sudaru rezervi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.09.23. | 22:56

Posle četiri godine Svrake slave pobedu nad šampionom Engleske koji je završio takmičenje u ranoj fazi Liga kupa

Aura nedodirljivosti je probijena, konačno se našao junak kadar da zaustavi Mančester Siti! Arsenal to jeste učinio u prvoj utakmici sezone podigavši pehar Komjuniti Šilda posle penala, ali Njukasl je prvi klub u aktuelnoj takmičarskoj godini koji je u 90 i kusur minuta borbe uspeo da nokautira šampiona Engleske i isprati ga iz Liga kupa već u ranoj fazi, odnosno šesnaestini finala - 1:0.

I ko god kaže da večerašnji sudar rezervi i ovo takmičenje nisu važni Pepu Gvardioli, neka se dva puta zapita, da se ne bi ugrizao za jezik. Nervozu je Gvardiola - koji je od 2016. i dolaska u Siti četiri puta podizao pehar Liga kupa - nagovestio još na konferenciji pre utakmice žaleći se na činjenice da će nazad za Mančester morati autobusom umesto avionom, da mu je dobar deo igrača povređen, solidan broj premoren. A ta nervoza dobila je novu dimenziju na Sent Džejmis parku gde je od 53. minuta, nakon što je Njukasl poveo golom Aleksandera Isaka, konstantno pronalazio razloge da gunđa i zvoca četvrtom sudiji.

Izabrane vesti

Ako je pre mesec i po dana Gvardiola na Etihadu u meču u kojem je njegov tim potpuno dominirao, a slavio zahvaljujući golu Hulijana Alvareza pokazao Ediju Hauu da je još zelen i da će morati još mnogo da tuče džak, ovoga puta je mlađi stručnjak pokazao da je dorastao zadatku. Kao u bokserskom ringu, vešto je izbegavao udarce, a onda dočekao trenutak nepažnje protivnika i zadao mu presudan kroše, po sred lica.

Očekivano se Gvardiolin tim šepurio na polovini rivala, dominirao u posedu, sekao lucidnim dodavanjima protivničke linije... Statistika kaže da su posle prvih 45 minuta Građani imali 81 kompletiran pas u protivničkoj trećini, a Svrake samo jedan! Ali u kolosalnim šansama bilo je izjednačeno - po jedna na obe strane.

Ako se Nik Poup u 18. nminutu maestračno odbranio od lukavog udarca Hulijana Alvareza, isto se može reći i za drugog golmana Sitija Stefana Ortegu koji je u 41. minutu sprečio Džejkoba Marfija da donese prednost domaćinu nakon što je Joško Gvardiol kiksnuo, a Žoelinton i Isak pripremili zicer.

Mančester Siti i kada meč počne sa igračima koji ne igraju standardno poput Serhija Gomeza, Rika Luisa, Kalvina Filipsa, Oskara Boba i Stefana Ortege deluje kao tim kadar da se porva sa mnogim evropskim velikanima. Čak i kada u startnoj postavi nema Erlinga Halanda. Samo na osnovu startnih postava zaličilo je da će Građani uspeti da nastave niz nepobedivosti protiv Njukasla dug četiri godine jer defanzivna linija sa štoperskim tandemom Pol Damet - Džamal Lasels i bekovima Metom Targetom i Tinom Livramentom nije ulivala Bog zna kakvo poverenje. Ipak, Damet je odigrao besprekornu partiju i čitav tim Njukasla je bio prilično disciplinovan.

Njukasl je svoje strpljenje naplatio u 53. minutu, nakon sjajnog solo prodora Žoelintona i oštre lopte kroz srce šesnaesterca gostiju. Aleksanderu Isaku je na drugoj stativi ostao lakši deo posla. Hau je jednostavno preduhitrio Gvardiolu, već od poluvremena lansirao u igru Entonija Gordona i Bruna Gimaraisa koji su uneli novu energiju na sredini i dodatno ubrzali igru Njukasla. Nošene injekcijom samopouzdanja ubrzganog vodećim golom, Svrake su se razletele po terenu počevši da kljucaju Građane koji su izgubili mirnoću. Povratili su je tek dvadesetak minuta pre kraja kada je Gvardiola počeo da menja. Ušli su prvo Žeremi Doku i Mateus Nunes, nešto kasnije i Fil Foden, snage nedovoljne da se izbore penali. I Pepu bilo jasno da stvari izmiču kontroli, ali nije podigao Erlinga Halanda sa klupe.

A što se pomenutog Dameta tiče, sa dve intervencije sprečio je da okršaj ne ode u potpuno drugom smeru. Sredinom prvog dela rizikovao je crveni karton i kao poslednji igrač odbrane izveo savršen start na Džeku Grilišu. Da ne beše tako, ili bi Njukasl bio desetkovan od rane faze meča, ili bi Griliš izašao oči u oči sa Poupom. Drugu intervencija dogodila se nehotično u 33. minutu, ali je svakako sprečio da lopta posle pokušaja glavom Gvardiola završi u golu.

Poslednji trofej Liga kupa Siti je osvojio 2021. godine. Od tada, tri poraza na gostovanjima. Od Vest Hema, Sautemptona i sada od Njukasla. Možda bi drugačije bilo da je udarac Rika Luisa sa kapice šesnaesterca u 90. minutu bio za nijansu precizniji i da je šampion Engleske izborio penale.

LIGA KUP ENGLESKE - TREĆA RUNDA

Utorak

Bredford - Midlzbro 0:2 (0:1)

/Late Lat 21, Rodžers 54/

Egziter - Luton 1:0 (0:0)

/Mičel 83/

Ipsvič - Vulverhempton 3:2 (2:2)

/Hačinson 28, Ladapo 39, Tejlor 58 - Hvan 4, Toti 15/

Mensfild - Piterboro 2:2, posle penala 3:1

/Svon 5pen, Ejkins 90+3pen - Klark Heris 30, 47/

Port Vejl - Saton Junajted 2:1 (0:0)

/Tomas 49, Odžo 83 - Kasimu 70/

Salford Siti - Barnli 0:4 (0:3)

/Berge 12, Brun Larsen 20, O'Šej 27, Odober 81/

Mančester Junajted - Kristal Palas 3:0 (2:0)

/Garnačo 21, Kazemiro 27, Marsijal 55/

Sreda

Aston Vila - Everton 1:2 (0:1)

/Kamara 84 - Garner 15, Kalvert-Luvin 50/

Blekburn - Kardif 5:2 (2:2)

/Geret 13, Sigurdson 36, Moran 49, 54, Markandaj 69 - Robinson 18, Etete 45+3/

Bornmut - Stouk 2:0 (0:0)

/Solanke 51, Rotvel 54/

Brentford - Arsenal 0:1 (0:1)

/Nelson 8/

Čelsi - Brajton 1:0 (0:0)

/Džekson 51/

Fulam - Norič 2:1 (1:0)

/Karlson Vinisijus 12, Ivobi 72 - Sajnc 75/

Linkoln Siti - Vest Hem 0:1 (0:0)

/Souček 70/

Liverpul - Lester 3:1 (0:1)

/Gakpo 48, Soboslaj 70, Žota 89 - Mekatir 3/

Njukasl - Mančester siti 1:0 (0:0)

/Isak 53/


tagovi

Mančester SitiAleksander IsakNjukasl

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara